Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.03.2003, 17:53   #1
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.11.2002
Salvad0r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Franek Dolas napisa***322;(a)
Używam Espefrancy są najlepsze.A TEAC to chyba rzeczywiście OEM Pioneera i nie wiem jak przypalić szybciej jedynki jak wiesz jak to zrobić to napisz to spróbuje 4x na dwójkach
O ile widze to Esperanza bryluje ostatnio.. Dziala na kazdej nagrywarce i to niezle z tego co ludzie pisza tutaj. Na Teac'u takze Dzieki za info.

Co do Teaca to podaj jak mozesz wersje biosu jakiej obecnie uzywasz. Wtedy napisze Ci wiecej, prawdopodobnie jest to jeden z nowszych biosow a jesli naprawde te TEAC'ki to OEM Pioneer'a to na 90% masz zablokowane nagrywanie tanich plytek (Pioneer odcina firmy ktore nie chca placic "tantiemow" nazywajac ich nosniki "niepelnowartosciowymi"). W zwyklym Pioneerze mozna zrzucic nowy bios i wgrac stary, wtedy duzo plytek idzie x2 aczkolwiek nie wiem czy w przypadku OEM'u Pioneer'a moglbys wgrac prawdziwy bios od tegoz, nie radze ryzykowac.

Jesli chodzi o palenie nosnikow x2 na x4 to szzczerze watpie. x1>x2 jeszcze ma prawo zadzialac ale x2>x4 juz nie - inna struktura i technologia produkcji, prawdopodobnie 3/4 poszloby do kosza a i ta reszta slabo by dzialala jesli w ogole.
Salvad0r jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.03.2003, 18:03   #2
grunger
Bywalec

Data rejestracji: 14.07.2002
grunger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
odchylenia od standardu dvd-r? pierwszy raz takie bzdury słyszę...
grunger jest offline  
Stary 01.04.2003, 02:22   #3
stefan2003
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.01.2003
stefan2003 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

>Twoje myslenie jest dziwne... Owszem, wiadomo, ze pod koniec roku >pojawia sie nagrywarka 8x. Wiadomo tez, ze juz jest w produkcji >niebieski laser (tez Sony), ktory iles tam razy zapisuje wiecej od >DVD na plycie. Nie zdziwie sie jesli za 2 lata beda nagrywarki 16x. >Tak myslac mozna czekac w nieskonczonosc.

No jasne. Dlatego tez nie kupuje na pale nowej grafiki, itp. Jednakze za sprzet ktory kosztuje 1000 zl lub wiecej wymagam aby obslugiwal jak najwiecej opcji a nie tlumaczyl sie tym ze to pozniej, lub po co 4x skoro mozna na 2x, itp. (Rownie dobrze mozna sie spytac po co komu ochrona w styulu BurnProof skoro nagrywarka ma duzy bufor i a komputer jest sliny (tak kiedys mi argumentowal uzytkownik Yamahy, to go poprosilem o nagranie mi czegos na dyskietke pod Win 98 )) Przynajmniej jak wykladalem 1500 zl na Sonego to wlasnie w takich kategoriach myslalem. LG u mnie odpadl na poczatku bo jest tylko 2x, nie ma +r. Co do DVD-RAM to nie widzialem czystych plyt nawet. Jak dla mnie to ten format jest przezytkiem.

>Druga sprawa... 1000zl to duzo. Kazdy ma jednak iles tam plyt CD. >Dzis jeszcze moze je sprzedac, za rok juz nie - pomysl ile wtedy >wladujesz do kosza. Pomysl o nagrywarce CD za 250-300zl, ktorej >wowczas juz nikt nie bedzie chcial (znow do kosza) itp itd. Nie jest >tajemnica, ze zawsze lepiej kupic sprzet za 1000zl i "zarobic" na >nim 2000zl niz za 400zl i nie zarobic juz nic.

Tzn ? Nie rozumiem tej sentencji Czy chodzi o to ze po co kupowac naped DVD-R za 1500 zl skoro mam dane na plytach CD-R ? Jesli o to chodzi, to po co np. kupowac nowe Volvo skoro do starego mam jeszcze komplet opon ?

>Trzy - Sony jest produktem niedopracowanym. Najnowszy 2.0 bodaj bios >jest koszmarny - poczytaj na grupach, plytki, ktore sie palily na 4x >teraz ida ludziom na 1x. Jakis tam model z serii 500 wycofuja w >ogole z rynku, wstrzymali na jakis czas dostawy, przez co jej cena >poszla w gore (bodaj z 1500 na ponad 2000) - zastanow sie dlaczego >to wszystko sie dzieje. Jakos nie slyszalem, by LG wypuszczalo co >miesiac nowy bios, wstrzymywalo dostawy, wycofywalo 4020B, by >wprowadzic inne wersje TEJ SAMEJ nagrywarki, ale juz bez bugow. Masz >racje - LG wyda na jesieni 4x, podczas, gdy komkurencja bedzie miala >juz pewnie 8x. Problem w tym, ze realnie beda nagrywali na 1 czy 2, >bo plyty tansze, a nosnik na wiecej nie pozwala (lub wgrali >najnowszy BIOS Sony czy Pioneera), a LG bedzie ciac pewnie 4x >wszystko jak leci. Oczywiscie Ty Stefan, bedziesz czekal na 16x w >przyszlym roku

Hmm, wgralem jakis bios jakis czas temu. Wszystko nagrywam 2x gdy np znajomy na Pioneerze nagrywa ta sama plyte 1x. Plyty co nagrywam zapuszczam z testem na napedzie coby miec pewnosc i wszystko mi dziala. Zreszta wole sobie wgrywac bios co miesiac w ktorym dodana jest obsluga nowych nosnikow, jakies poprawki, itp. Wg Twojego rozumowania sprzet LG jest bezbledny. Zreszta w napedzie 2x nie ma co updatowac, skoro 99% plyt idzie na 2x. Nowsze biosy dodawaly miedzy innymi obsluge 4x dla niektorych nosnikow bodajze itp. Wyszedl nowy bios, sciagnalem i wgralem. Wszystko dziala. Wiec nie widze zadnego problemu. Co do 16x to watpie bo po to wydalem 1500 zl w sprzet ktory nagrywa 2x i 4x a takze + i - (R) zeby miec spokoj na jakis czas z inwestowaniem w naped DVD-R/+R. Zreszta LG moglem kupic chyba z 2 miesiace wczesniej niz Sonego, lecz wolalem dozbierac pieniadze i kupic cos co za dosyc pokazna ilosc pieniedzy obsluguje rowniez dosyc pokazna ilosc opcji.

PS.
Znam 3 osoby ktore maja nagrywarki DVD-R. Zadna z nich nie ma LG. Do tego na forum chyba 90% userow posiadajacych nagrywarki DVD-R to uzytkownicy Pioneera lub Sonego. Nie mowie ze to cos znaczy ale wg mnie za tak wy***ana cene jaka rzadaja sobie producenci nagrywarek DVD, naped taki powinien miec jak najwiecej opcji a nie tlumaczyc sie tym ze to jest nie potrzebne lub po co mi skoro to mi starcza. Wg mnie po to bo kosztuje to tyle ze az sie prosi zeby bylo
PS.2
Mam 2 nagrywarki LG 32x . Gdy je kupowalem kosztowaly chyba 350 zl a mialy na maksa duzo ciekawych opcji. Ale wybralem je tylko dla tego ze trudno je zajechac i kosztowaly grosze

Pozdrawiam LG users

Ostatnio zmieniany przez stefan2003 : 01.04.2003 o godz. 02:29
stefan2003 jest offline  
Stary 01.04.2003, 02:54   #4
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
postaram sie wogule

zapomniec o temacie co kupic ! bo kazdy i tak kupi takie buty w jakich mu wygodnie i jaki kolor mu sie podoba . Wazne aby byl zadowolony
Stary 01.04.2003, 13:05   #5
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

Cytat:
stefan2003 napisa***322;(a)

Znam 3 osoby ktore maja nagrywarki DVD-R. Zadna z nich nie ma LG. Do tego na forum chyba 90% userow posiadajacych nagrywarki DVD-R to uzytkownicy Pioneera lub Sonego.

Co do DVD-RAM to nie widzialem czystych plyt nawet. Jak dla mnie to ten format jest przezytkiem.
Cala Twoja riposta do Luzaczka jest metna. Nie odpisales na poprzedniego mojego posta wiec nie bede sie produkowal po raz kolejny i tutaj, choc byloby o czym.. Skoncetruje sie tym razem jedynie na tym jednym Twoim "zarzucie" ktory wypunktowalem wyzej. Powod dla ktorego na tym forum przewaza Pioneer jest chyba oczywisty: Pioneer to firma ktora jako pierwsza wypuscila dzialajaca nagrywarke DVD-R, jesli jest tutaj najwiecej uzytkownikow Pioneera to dlatego ze uzywaja oni A04/104 a wiec produktu dostepnego dlugo przed ukazaniem sie na rynku LG 4020B. Co do Sony i jego popularnosci to nie przesadzalbym, jak dotad 2-3 osoby spotkalem tutaj ktore kupily te nagrywarke. A gdybym juz naprawde chcial zaczac uzywac arugmentow analogicznych do Twoich to ja moge powiedziec tak: "znam 3 osoby ktore maja nagrywarke DVD-R i wszystkie 3 maja LG". Bo tak jest faktycznie. Rozmawialem na tym forum z trzema roznymi uzytkownikami LG i wszyscy sa zadowoleni ze sprzetu, to o czyms swiadczy chyba.

Dolaczylem wczoraj do grona uzytkownikow LG 4020B i malo spalem prawde mowiac.. nagrywarka dziala tak swietnie ze doprawdy szkoda mi bylo nocy na sen: do rana setnie sie bawilem. Stwierdzam ze ten produkt W NICZYM nie ustepuje Pioneerowi a kosztuje znacznie mniej i posiada 24 miesiace gwarancji. Do tego jest obsluga DVD-RAM a to dobra rzecz, kto nie widzial na oczy niech sie nie wypowiada. Jakby bylo malo jest to jedyna nagrywarka DVD-R ktora czyta DVD+R. Za 970zl brutto (cena sklepowa za wersje box) jest to zdecydowanie najlepszy wybor. Produkt zachowuje sie stabilnie, jest cicha, nie grzeje sie, zadnych problemow z instalacja (Windows wykryl od reki, doinstalowalem driver do DVD-RAM i dzialala jak burza). Probowalem wycinac jakies vob'y, nagrywac, kopiowac.. zadnych problemow, a do tego wszystkie popularne nosniki x1 nagrywa x2.. wiec czego tu szukac wiecej i po jaka cholere placic 2000zl za Sony lub 1400zl za Pioneera? Nie pisz wiec "ze wymagasz aby sprzet obslugiwal jak najwiecej opcji" bo prawdopodobnie na Sony i tak ludzie uzywaja glownie DVD-R ze wzgledu na cene i dostepnosc nosnikow DVD+R (zwlaszcza x4). Jak bede potrzebowal DVD+R i nagrywarki szybszej niz x2 to sobie dokupie nastepne LG na jesieni (x4 i prawdopodobnie +/-) lub zaczekam jeszcze troche na DVD-R i w zimie nabede jakis naped x8. Lacznie za kwote ok. 2000zl (za obie wliczajac obecna), czyli do konca roku jestem 1000zl do przodu ktore przeznacze w przyszlym tygodniu na niezly rulonik plyt (lub kilka).

I taka wlasnie filozofie kupowania uwazam za wlasciwa, a nie rzucanie sie na gadzety z ktorych nie umiesz zrobic dobrego uzytku ale MASZ, bo inni maja. Zaloze sie ze na tej samej zasadzie posiada sie np. XP Corporate, czy Office Professional tudziez Corel'a 11.0... umiejac wykorzystac moze z 20% mozliwosci takiego oprogramowania ale glosno powtarza sie ze Win98SE tudziez Corel 3.0 to syf. Znam takich ludzi i mam o nich pewne zdanie.

Z DVD-RAM'em tez nie za bardzo precyzyjnie piszesz, nie znasz sie a probujesz forsowac po raz kolejny swoje zdanie. Odpisalem Ci juz wczoraj, badz uprzejmy poczytac i zapoznac sie z mozliwosciami DVD-RAM ktore opisalem. Nie pisz ze plyt nie widziales bo ja juz zamowilem 10 sztuk DVD-RAM po 12zl/szt. i wiem co robie - ten format nie wymaga otwierania/zamykania plyty (dane zapisuje sie bezposrednio do sektorow, jak na dysku), mozna plytke sformatowac np. w FAT32, mozna robic sprzetowa korekcje zapisu w locie, mozna wreszcie z powodzeniem traktowac taka plytke jak przenosny dysk twardy (swietny driver). No i trwalosc oraz niezawodnosc DVD-RAM przekracza znacznie mozliwosci DVD-RW w tym wzgledzie. Uwazam ze DVD-RAM to rewelacja, zwlaszcza jak za gratisowy bonus w LG do DVD-R jako takiego.

Ostatnio zmieniany przez Salvad0r : 01.04.2003 o godz. 15:01
Salvad0r jest offline  
Stary 01.04.2003, 16:19   #6
grunger
Bywalec

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

Cytat:
Salvad0r napisa***322;(a)
Cala Twoja riposta do Luzaczka jest metna. Nie odpisales na poprzedniego mojego posta wiec nie bede sie produkowal po raz kolejny i tutaj, choc byloby o czym.. Skoncetruje sie tym razem jedynie na tym jednym Twoim "zarzucie" ktory wypunktowalem wyzej. Powod dla ktorego na tym forum przewaza Pioneer jest chyba oczywisty: Pioneer to firma ktora jako pierwsza wypuscila dzialajaca nagrywarke DVD-R, jesli jest tutaj najwiecej uzytkownikow Pioneera to dlatego ze uzywaja oni A04/104 a wiec produktu dostepnego dlugo przed ukazaniem sie na rynku LG 4020B. Co do Sony i jego popularnosci to nie przesadzalbym, jak dotad 2-3 osoby spotkalem tutaj ktore kupily te nagrywarke. A gdybym juz naprawde chcial zaczac uzywac arugmentow analogicznych do Twoich to ja moge powiedziec tak: "znam 3 osoby ktore maja nagrywarke DVD-R i wszystkie 3 maja LG". Bo tak jest faktycznie. Rozmawialem na tym forum z trzema roznymi uzytkownikami LG i wszyscy sa zadowoleni ze sprzetu, to o czyms swiadczy chyba.

Dolaczylem wczoraj do grona uzytkownikow LG 4020B i malo spalem prawde mowiac.. nagrywarka dziala tak swietnie ze doprawdy szkoda mi bylo nocy na sen: do rana setnie sie bawilem. Stwierdzam ze ten produkt W NICZYM nie ustepuje Pioneerowi a kosztuje znacznie mniej i posiada 24 miesiace gwarancji. Do tego jest obsluga DVD-RAM a to dobra rzecz, kto nie widzial na oczy niech sie nie wypowiada. Jakby bylo malo jest to jedyna nagrywarka DVD-R ktora czyta DVD+R. Za 970zl brutto (cena sklepowa za wersje box) jest to zdecydowanie najlepszy wybor. Produkt zachowuje sie stabilnie, jest cicha, nie grzeje sie, zadnych problemow z instalacja (Windows wykryl od reki, doinstalowalem driver do DVD-RAM i dzialala jak burza). Probowalem wycinac jakies vob'y, nagrywac, kopiowac.. zadnych problemow, a do tego wszystkie popularne nosniki x1 nagrywa x2.. wiec czego tu szukac wiecej i po jaka cholere placic 2000zl za Sony lub 1400zl za Pioneera? Nie pisz wiec "ze wymagasz aby sprzet obslugiwal jak najwiecej opcji" bo prawdopodobnie na Sony i tak ludzie uzywaja glownie DVD-R ze wzgledu na cene i dostepnosc nosnikow DVD+R (zwlaszcza x4). Jak bede potrzebowal DVD+R i nagrywarki szybszej niz x2 to sobie dokupie nastepne LG na jesieni (x4 i prawdopodobnie +/-) lub zaczekam jeszcze troche na DVD-R i w zimie nabede jakis naped x8. Lacznie za kwote ok. 2000zl (za obie wliczajac obecna), czyli do konca roku jestem 1000zl do przodu ktore przeznacze w przyszlym tygodniu na niezly rulonik plyt (lub kilka).

I taka wlasnie filozofie kupowania uwazam za wlasciwa, a nie rzucanie sie na gadzety z ktorych nie umiesz zrobic dobrego uzytku ale MASZ, bo inni maja. Zaloze sie ze na tej samej zasadzie posiada sie np. XP Corporate, czy Office Professional tudziez Corel'a 11.0... umiejac wykorzystac moze z 20% mozliwosci takiego oprogramowania ale glosno powtarza sie ze Win98SE tudziez Corel 3.0 to syf. Znam takich ludzi i mam o nich pewne zdanie.

Z DVD-RAM'em tez nie za bardzo precyzyjnie piszesz, nie znasz sie a probujesz forsowac po raz kolejny swoje zdanie. Odpisalem Ci juz wczoraj, badz uprzejmy poczytac i zapoznac sie z mozliwosciami DVD-RAM ktore opisalem. Nie pisz ze plyt nie widziales bo ja juz zamowilem 10 sztuk DVD-RAM po 12zl/szt. i wiem co robie - ten format nie wymaga otwierania/zamykania plyty (dane zapisuje sie bezposrednio do sektorow, jak na dysku), mozna plytke sformatowac np. w FAT32, mozna robic sprzetowa korekcje zapisu w locie, mozna wreszcie z powodzeniem traktowac taka plytke jak przenosny dysk twardy (swietny driver). No i trwalosc oraz niezawodnosc DVD-RAM przekracza znacznie mozliwosci DVD-RW w tym wzgledzie. Uwazam ze DVD-RAM to rewelacja, zwlaszcza jak za gratisowy bonus w LG do DVD-R jako takiego.
nic dodać, nic ująć - BRAWO!
grunger jest offline  
Stary 01.04.2003, 17:29   #7
Luzaczek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.02.2003
Luzaczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>

Cytat:
Salvad0r napisa***322;(a)
Dokladnie, ja mam w98 first edition, office 97 - niedalej jak wczoraj znajoma pytala o office'a, bo jej potrzebny do pisania prac do LO - takich po 2-3 strony A4. Nie mogla uwierzyc, ze 97 w ogole do czegos sie nadaje i oczywiscie poszla szukac dalej. Tymczasem ja na swoim napisalem 2 licencjaty i 1 magisterke
Absolutnie zgodze sie z Toba, ze ludzie maja, by miec. Ale nie win ich - reklama przekonuje, ze trzeba miec, obojetnie czy Sony, bo ma wszystko, czy batonika, bo rozebrana laska na niego leci, czy perfumy, ze kobitki beda Twoje itp itd. To tylko reklama. Miliony jej ulegaja, wytwarzajac w sobie potrzebe posiadania czegos, co im do niczego nie jest potrzebna. Tak jak on mowil: bios mu dziala, ale laduje nowy. Czemu? bo NOWY! Obejrzyj czasem blok reklamowy i zastanow sie dlaczego slowo "nowy" czy "nowosc" jest tak czesto uzywane. Tak wiec nie miej pretensji do Stefanka - ot, produkt popkultury.
Luzaczek jest offline  
Stary 01.04.2003, 22:15   #8
stefan2003
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.01.2003
stefan2003 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>

>Cala Twoja riposta do Luzaczka jest metna. Nie odpisales na >poprzedniego mojego posta wiec nie bede sie produkowal po raz >kolejny i tutaj, choc byloby o czym.. Skoncetruje sie tym razem >jedynie na tym jednym Twoim "zarzucie" ktory wypunktowalem wyzej. >Powod dla ktorego na tym forum przewaza Pioneer jest chyba >oczywisty: Pioneer to firma ktora jako pierwsza wypuscila dzialajaca >nagrywarke DVD-R, jesli jest tutaj najwiecej uzytkownikow Pioneera >to dlatego ze uzywaja oni A04/104 a wiec produktu dostepnego dlugo >przed ukazaniem sie na rynku LG 4020B. Co do Sony i jego >popularnosci to nie przesadzalbym, jak dotad 2-3 osoby spotkalem >tutaj ktore kupily te nagrywarke. A gdybym juz naprawde chcial >zaczac uzywac arugmentow analogicznych do Twoich to ja moge >powiedziec tak: "znam 3 osoby ktore maja nagrywarke DVD-R i >wszystkie 3 maja LG". Bo tak jest faktycznie. Rozmawialem na tym >forum z trzema roznymi uzytkownikami LG i wszyscy sa zadowoleni ze >sprzetu, to o czyms swiadczy chyba.

No te osoby ktore ja znam sa tez zadowolone z Pioneerow tak samo jak ja z Sonego. Co do malej ilosci uzytkownikow nagrywarki Sony to sprawa wyglada tak ze jest po pierwsze droga a po drugie ja czekalem na nia ok 3 tygodni przy czym jak zamawialem to nagrywarka juz miala byc slana. To "juz" przeciagnelo sie do 3 tygodni ale warto bylo. Co do riposty do twojego postu to przepraszam ale go jakos ominalem i z checia wyraze swoje zdanie w omawianej przez Ciebie kwestii. Prosilbym o podanie dokladnie z kiedy jest ten post to ASAP na niego odpowiem.

>Dolaczylem wczoraj do grona uzytkownikow LG 4020B i malo spalem >prawde mowiac.. nagrywarka dziala tak swietnie ze doprawdy szkoda mi >bylo nocy na sen: do rana setnie sie bawilem. Stwierdzam ze ten >produkt W NICZYM nie ustepuje Pioneerowi a kosztuje znacznie mniej i >posiada 24 miesiace gwarancji. Do tego jest obsluga DVD-RAM a to >dobra rzecz, kto nie widzial na oczy niech sie nie wypowiada. Jakby >bylo malo jest to jedyna nagrywarka DVD-R ktora czyta DVD+R. Za >970zl brutto (cena sklepowa za wersje box) jest to zdecydowanie >najlepszy wybor. Produkt zachowuje sie stabilnie, jest cicha, nie >grzeje sie, zadnych problemow z instalacja (Windows wykryl od reki, >doinstalowalem driver do DVD-RAM i dzialala jak burza). Probowalem >wycinac jakies vob'y, nagrywac, kopiowac.. zadnych problemow, a do >tego wszystkie popularne nosniki x1 nagrywa x2.. wiec czego tu >szukac wiecej i po jaka cholere placic 2000zl za Sony lub 1400zl za >Pioneera? Nie pisz wiec "ze wymagasz aby sprzet obslugiwal jak >najwiecej opcji" bo prawdopodobnie na Sony i tak ludzie uzywaja >glownie DVD-R ze wzgledu na cene i dostepnosc nosnikow DVD+R >zwlaszcza x4). Jak bede potrzebowal DVD+R i nagrywarki szybszej niz >x2 to sobie dokupie nastepne LG na jesieni (x4 i prawdopodobnie +/-) >lub zaczekam jeszcze troche na DVD-R i w zimie nabede jakis naped >x8. Lacznie za kwote ok. 2000zl (za obie wliczajac obecna), czyli do >konca roku jestem 1000zl do przodu ktore przeznacze w przyszlym >tygodniu na niezly rulonik plyt (lub kilka).

No ja mialem tak samo. Wszystko mi smigalo(i smiga) jak nalezy. Co do ceny to dalem za Sonego 1500 zl kiedy LG byl bodajze po 1150 (obie box). Teraz prawdopodobnie kupilbym Pioneera bo Soniacz podrozal do 1700-1800 co jest juz cena absurdalna, jednakze wtedy uznalem Sonego jako najlepszy produkt w kategorii cena/mozliwosc. Poza tym mialem idealnie odlozone 1500 zl na nagrywarke wiec bylem w tej komforotowej sytuacji ze moglem bez problemu wylozyc te 1500 zl na nagrywarke. Jedyny problem jaki napotkalem to niemozliwosc kupna. Poza tym napisales ze jak bedziesz potrzebowal 4x i +/- to kupisz naped jesienia (prawdopodobnie). Ja wyszedlem z zalozenia ze nie bede w stanie znow wylozyc 1000-1500 zl na nowy sprzet z kategorii "nagrywarka", dlatego tez postanowilem wybrac sprzet ktory obslugiwal + i - (to byl jedyny z napedow ktory dalo sie kupic. Byla jeszcze chyba Toshiba czy Teac ale nie bylo ich nigdzie). Co do rulonika to mialem tez odlozone na 200 plyt dvd-r

>I taka wlasnie filozofie kupowania uwazam za wlasciwa, a nie >rzucanie sie na gadzety z ktorych nie umiesz zrobic dobrego uzytku >ale MASZ, bo inni maja. Zaloze sie ze na tej samej zasadzie posiada >sie np. XP Corporate, czy Office Professional tudziez Corel'a >11.0... umiejac wykorzystac moze z 20% mozliwosci takiego >oprogramowania ale glosno powtarza sie ze Win98SE tudziez Corel 3.0 >to syf. Znam takich ludzi i mam o nich pewne zdanie.

Poki co mam Geforce2 MX 32MB i nie potrzebuje zmieniac karty bo prawie w ogole nie gram. Dlatego tez nie uwazam sie za jakiegos mega fana jakichs gadzetow itp. Chociaz ostatnio (grudzien 2002) nabylem dysk Caviara 80GB 8MB cache. Byl drozszy troche od wersji normalnej (chyba z 2 czy 4 mb cache). Kupujac go wyszedlem z zalozenia ze lepiej troche poczekac i dozbierac do kupna tego 8MB niz kupic szybciej cos co za dosyc mala roznice w kwocie ma troche mniej opcji czy tez mozliwosci.

>Z DVD-RAM'em tez nie za bardzo precyzyjnie piszesz, nie znasz sie a >probujesz forsowac po raz kolejny swoje zdanie. Odpisalem Ci juz >wczoraj, badz uprzejmy poczytac i zapoznac sie z mozliwosciami DVD->RAM ktore opisalem. Nie pisz ze plyt nie widziales bo ja juz >zamowilem 10 sztuk DVD-RAM po 12zl/szt. i wiem co robie - ten format >nie wymaga otwierania/zamykania plyty (dane zapisuje sie >bezposrednio do sektorow, jak na dysku), mozna plytke sformatowac >np. w FAT32, mozna robic sprzetowa korekcje zapisu w locie, mozna >wreszcie z powodzeniem traktowac taka plytke jak przenosny dysk >twardy (swietny driver). No i trwalosc oraz niezawodnosc DVD-RAM >przekracza znacznie mozliwosci DVD-RW w tym wzgledzie. Uwazam ze DVD->RAM to rewelacja, zwlaszcza jak za gratisowy bonus w LG do DVD-R >jako takiego.

No w zwiazku z tym zaraz przeczytam. Twojego postu nie przeczytalem gdyz prawdopodobnie go ominalem (nie mialem zamiaru, po prostu czasami czytam forum wieczorem i staram sie dosyc szybko przejzec posty przez co czasami cos pomijam). Co do DVD-RAM to po prostu kupujac nagrywarke w zasadzie malo informacji czytalem o DVD-RAM. Wiekoszosc jakichs testow itp omijalo ten format koncentrujac sie na + lub - R. DLatego tez glownie z tego korzytsam obecnie (aktualnie nagrywam same -R ale tylko dlatego ze plytki +R sa drozsze (chociaz roznica wacha sie juz w granicach 1-2 zl wiec z biegiem czasu przesiade sie na +R)))
stefan2003 jest offline  
Stary 04.04.2003, 20:23   #9
MagSP
Bywalec

Data rejestracji: 23.02.2003
MagSP w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zakupiłem nagrywarke DVD LG4020B. Po zrobieniu kopii zapasowej filmu na dołączonych płytkach EMTEC DVD-R, programem DVDXCOPY, mój DVD Player Sony 405 - NIE widzi płytki. Wyświetla napis "Cannot Play" Pomóżcie - Co się dzieje. Moze coś żle robię. Na jakim sterowniku w programie dvdxcopy nagrać film? Gear czy NeroExternal? Nagrałem na Nero bo w Gear nie widzi mi nagrywarki.
MagSP jest offline  
Stary 04.04.2003, 20:26   #10
grunger
Bywalec

Cytat:
MagSP napisa***322;(a)
Zakupiłem nagrywarke DVD LG4020B. Po zrobieniu kopii zapasowej filmu na dołączonych płytkach EMTEC DVD-R, programem DVDXCOPY, mój DVD Player Sony 405 - NIE widzi płytki. Wyświetla napis "Cannot Play" Pomóżcie - Co się dzieje. Moze coś żle robię. Na jakim sterowniku w programie dvdxcopy nagrać film? Gear czy NeroExternal? Nagrałem na Nero bo w Gear nie widzi mi nagrywarki.
Spróbuj dvdxcopy w wersji 1.3
grunger jest offline  
Stary 05.04.2003, 23:33   #11
MagSP
Bywalec

To jeszcze raz ja. Wyrzuciłem DXC 1.5 - jest złe. Kopie zapasowe zrobione tą wersją nie są odtwarzane na DVD Playerach. Sprawdzałem na SONY 405 i Grundiku. Zainstalowałem 1.41 i efekt wspaniały - filmy są odtwarzane idealnie!!! 1.41 nie robi kopii z kopii także, ale to już zrobi Instant Copy 7.0
MagSP jest offline  
Stary 09.04.2003, 03:23   #12
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Cytat:
MagSP napisa***322;(a)
To jeszcze raz ja. Wyrzuciłem DXC 1.5 - jest złe. Kopie zapasowe zrobione tą wersją nie są odtwarzane na DVD Playerach. Sprawdzałem na SONY 405 i Grundiku. Zainstalowałem 1.41 i efekt wspaniały - filmy są odtwarzane idealnie!!! 1.41 nie robi kopii z kopii także, ale to już zrobi Instant Copy 7.0
Hmmm czyli moje podejrzenia co do problemow w 1.5 byly sluszne, jakis czas temu zastanawialem sie na Forum nad zmianami w 1.5 i wyszlo mi ze sa one na niekorzysc...

Inna sprawa ze moja 4020B nie jest widziana przez DXC 1.41. Czy masz jakis pomysl? To znaczy czyta i robi backup na dysk ale jak juz ma sie zabrac za zgrywanie to kaze mi wskazac nagrywarke i guzik, nic nie mam do wyboru. Takze RecordNowMax 4.00 widzi mi LG 4020B jako DVD-ROM a nie nagrywarke.

Panowie posiadacze LG-4020B, *help* Licze na sugestie tak z Twojej strony jak i grungera oraz Luzaczka :-)
Salvad0r jest offline  
Stary 09.04.2003, 07:00   #13
grunger
Bywalec

musisz używać recordnow 4.10, w tej wersji już widzi lg, a co do dxc to używam wersji 1.3 i jest ok
grunger jest offline  
Stary 09.04.2003, 21:35   #14
MagSP
Bywalec

Hej. Ja jestem posiadaczem lg 4020B. Aby DXC 1.41 "zobaczył" nagrywarkę musisz w opcjach tego programu wybrać silnik nagrywania "Nero". Wtedy zobaczy bez problemu, przynajmniej u mnie
MagSP jest offline  
Stary 10.04.2003, 01:04   #15
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Odpowiedz hurtowa :-)

Do grungera:

Cytat:

musisz używać recordnow 4.10, w tej wersji już widzi lg, a co do dxc to używam wersji 1.3 i jest ok

Faktycznie, moj blad. Mialem zainstalowane RNM 4.00 a nie 4.50 jak sadzilem.. Przed chwila zmienilem na RecordNowMax 4.50 i LG4020B jest widziana prawidlowo juz. Cholerny zamet z tymi wersjami RNM, prawde mowiac mam tu z 5 roznych chyba od 3.0 w gore.. caly dzien zmarnowalem i pomylilo sie z tego wszystkiego - zapomnialem najnowszej sprawdzic :-)

Jeszcze raz w kwestii DXC - czy dobrze rozumiem Twoja odpowiedz ze 1.3 potrafi powielic backup? Czy jedynie z oryginalu na DVDR jednorazowo mozna nagrac?

Do MagSPa:

Cytat:

Hej. Ja jestem posiadaczem lg 4020B. Aby DXC 1.41 "zobaczył" nagrywarkę musisz w opcjach tego programu wybrać silnik nagrywania "Nero". Wtedy zobaczy bez problemu, przynajmniej u mnie

Witam kolejnego posiadacza 4020B :-) Mam gorace wiadomosci z frontu: DXC 1.41 zobaczylo mi LG zaraz po tym jak zainstalowalem RecordNowMax 4.50, co ciekawe nie mam wybranego silnika Nero tylko defaultowy, z DXC - zobacz u siebie jak Ci sie to spisuje przy okazji.

I pytania takie mam jeszcze: Czy mam rozumiec ze robiac kopie w DXC uzywales silnika Nero? I dziala bez problemu na odtwarzaczu? Bo duzo slysze o problemach z backupami DVD jesli pali sie je w Nero wiec tym bardziej sie dziwie jesli miales ten silnik wlaczony, napisz wiecej w wolnej chwili. Sprawa druga: DXC 1.41 pieknie widzi mi film, z radoscia zrzuca na dysk, po czym prosi o wlozenie czystej plyty i rozpoczyna nagrywanie - konkretnie zaczyna wywalac w oknie duzo ciekawych tekstow po czym.. zawiesza sie. Czyzby to problem z tym silnikiem defaultowym czy jak? Trzy razy probowalem i trzy razy zwislo. Juz rece mi zaczynaja opadac, najpierw nie widzialo nagrywarki a teraz cos takiego.
Salvad0r jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: