Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.03.2013, 06:56   #1
Ainat
Data rejestracji: 08.08.2012
Ainat w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pioneer DVR-112 a Pioneer DVR-112D

Witam
skończyła mi się wypalarka Pioneer DVR-112.
Na necie znalazłem Pioneer DVR-112 D czym się te 2 wypalarki róznią?
Jeżeli miał bym pewność ,że to jest to samo to kupuję od razu.

Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

Ainat jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.03.2013, 07:53   #2
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jest to ten sam napęd tylko że wersja 112D obsługuje dodatkowo nośniki DVD-RAM

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2013, 08:10   #3
Ainat
Radość trwała krótko - nie doczytałem (niewyspany) , że oferta nieaktualna

Jaki palnik dzisiaj warto kupić na ATA - nie jestem na bieżąco a muszę coś kupić bo moje 2 napędy przestały palić DVD ?
Czy jest coś dostępnego w jakości DVR 112 ?
Stary 19.03.2013, 09:33   #4
czary2mary
Zamaskowany

czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
To wyboru nie masz za dużego-
Ja polecam tego NEC-a -świetnie pali DVD+DL i ogólnie zapis płyt bardzo dobry -odczyt słabszy -w każdym razie większość Pionerów była na bazie Nec-ów -ten sam chipset ,troszkę zmodernizowane i firmware od Pionka

http://allegro.pl/nagrywarka-16x-dvd...101144127.html

http://allegro.pl/naped-dvdrw-nec-nd...083786857.html

Polecam również te modele

http://allegro.pl/nowa-nagrywarka-dv...093006102.html

http://allegro.pl/nowa-super-dvd-rw-...095374840.html

http://allegro.pl/nagrywarka-liteon-...089363482.html

Lub używane których jest bardzo duży wybór

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
Stary 20.03.2013, 14:20   #5
Ainat
Dziękuję za posta.
Do używanych nie mam z oczywistych powodów zaufania.
Nec - mam 2 sztuki -35-20 i 35-40A to były pierwsze nagrywarki w moich komputerach - mimo renomy opinię o nich mam marną .Przy praktycznie minimalnej eksploatacji (bardzo mało wypalonych płyt ) , szybko przestały zapisywać na DVD.
Następnie był Optiarc AD-7173A (totalna porażka) i dopiero Pioneer DVR-112 - pełna satysfakcja przez kilka lat. Palił wszystko i to praktycznie bez strat , no i teraz mając 5 nagrywarek nie mam czym wypalić od czasu do czasu DVD. Czytają wszystkie .
Ostatnio chciałem wypalić obraz Ubuntu i nic z tego - musiałem starego Neca rozebrać , wyczyścić laser i jedynie na CD dało się obraz wypalić.

Z tych co wymieniłeś , to jakoś najcieplej patrzę na NEC ND-4550A i tego Sony DW-G120A , bardzo proszę o porównanie tych 2 napędów i wskazanie lepszego.

Stary 20.03.2013, 14:27   #6
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Rozejrzyj się za benkiem 1620, albo lepiej 1640.

Edit: ten ostatni występuje także jako Philips DVD8701 - bez trudu da się przeflashować na 1640.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 20.03.2013 o godz. 14:31
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2013, 15:25   #7
czary2mary
Zamaskowany

Cytat:
Napisany przez Ainat Podgląd Wiadomości

Z tych co wymieniłeś , to jakoś najcieplej patrzę na NEC ND-4550A i tego Sony DW-G120A , bardzo proszę o porównanie tych 2 napędów i wskazanie lepszego.

Oba są to modele z 2005 -2006 r więc trzeba się liczyć z możliwością że nie które nowsze i słabe jakościowe nośniki nie będą się zapisywać ponieważ dawno już nie aktualizowano firmware do tych modeli i na pewno już nie będzie nowszych.
Mój Nec 4551A już nie zapisuje Verbatima DVD+-R od chińskiego dostawcy CMC ,Sony DVD-+R od MBI India ,i parę jeszcze pewnie nośników w których producent zmienił strategię zapisu i sam nośnik .
Sony DW-G120 ma dobry chipset Mediatek MT1888E więc powinien teoretycznie mieć lepsze możliwości i lepszy odczyt i korekcje
Więc wybór naprawdę trudny -ja nie wskaże który lepszy

Osobiście brałbym najnowszego Lite-on z dołączonym konwerter SATA na PATA-model 124-04 to sprawdzony i ciągle aktualizowany napęd nie mający żadnych problemów z zapisem dzisiejszych płyt i gwarancja 24 miesiące
Już go polecałem poście powyżej ale to tylko moja opinia
http://allegro.pl/nagrywarka-liteon-...089363482.html

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
Stary 20.03.2013, 16:50   #8
Ainat
Zapomniałem faktycznie o strategi zapisu w firmware.
To może te moje napędy z tego powodu fiksują ?
Kiedyś czytałem ,że ludzie ingerowali w firmware i uaktualniali strategię zapisu.
Może to jest jakieś wyjście ; dopisywać nośniki , których nie było jeszcze na rynku
kiedy wydawano ostatnią aktualizację dla danego napędu?
Stary 21.03.2013, 08:16   #9
czary2mary
Zamaskowany

Cytat:
Napisany przez Ainat Podgląd Wiadomości
Zapomniałem faktycznie o strategi zapisu w firmware.
To może te moje napędy z tego powodu fiksują ?
Kiedyś czytałem ,że ludzie ingerowali w firmware i uaktualniali strategię zapisu.
Może to jest jakieś wyjście ; dopisywać nośniki , których nie było jeszcze na rynku
kiedy wydawano ostatnią aktualizację dla danego napędu?
Ludzie próbowali ingerować w firmware edytując go i dopisując nowe nośniki ale ja nie znam nikogo komu by to pomogło -czyli napędy dalej nie nagrywały tych nośników -za to znam parę osób którym po tej operacji nie powstały już napędy .
Na pewno prostszą operacją jest przetestowanie nośników w których od lat nie zmieniły się strategie zapisu -Ritek F16 ,Ritek F1(Najczęściej spotykane w TDK z kraju pochodzenia Made in Tajwan,Maxell Made in Tajwan ,Philips DVD,
Taiyo Yuden rzadko można w PL dostać -japońskie Verbatimy DVD+R ,JVC DVD+R DVD-R,oraz Verbatim DVD+R MCC004 Made In India od MBI

Sigma DVD -Ritek F1 nagrana na NEC 4551A
Pioneer DVR-112 a Pioneer DVR-112D-2013-01-28-12-56-22.png

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: