Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.03.2010, 19:34   #1
darcus
I tak do za....... :)

Data rejestracji: 30.03.2004
darcus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nagrywarka MATSCHITA DVD-RAM Uj-861H - problem z nagrywaniem w DL

Witam

Od kilku dni mam problem z nagrywaniem DVD R +DL na nagrywarce laptopowej /na minusach DL jeszcze nie próbowałem/.
Jeżeli chodzi o pozostałe, CD i DVD jednowarstwowe , wygląda na to że jest OK.
Do tej pory nagrywałem na EMTEC***8217;ach DL+ i nie było problemu. Teraz rozpoczynam proces nagrywania i pojawia się komunikat po nieudanym rozpoczęciu zapisu a po kilkunastu sekundach napęd staje i wysuwa szufladkę (bynajmniej nie powodu przepełnienia) . Problem dotyczy zarówno Nero 9 jaki Ashampoo 9.
Tą samą płytkę wkładam do nagrywarki stacjonarnej i proces nagrywania przebiega bez zarzutu. Kolejną czysta płytkę wkładam do napędu peceta i ten sam Ashampoo oraz Nero radzą sobie także bez problemowo /nagrywarka Pioneer/
Próbowałem już nagrywać na lapku w DVD ISO jak i UDF w różnych sugerowanych i zalecanych do danego typu wypalanych danych konfiguracjach.
Czego można się spodziewać waszym zdaniem, awarii sprzętowej czy też problemu z oprogramowaniem ? Z tego co wyczytałem w sieci to raczej nie ma możliwości upgrade***8217;owania firmware***8217;u.
Dodałem w załącznikach log z błędnym procesem wypalania generowanym przez NERO oraz screen komunikatu.
Używam laptopa HP Compaq 8710p /jeszcze na gwarancji/
Od początku używam tego typu nośniki :
- Sony DVD R -
- EMTEC DVD R + DL

Przyznam, że niepokoi mnie ta linijka z błędem kalibracji mocy

pozdrawiam,
Daro
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Nagrywarka MATSCHITA DVD-RAM Uj-861H - problem z nagrywaniem w DL-nero_komunikat.jpg   Nagrywarka MATSCHITA DVD-RAM Uj-861H - problem z nagrywaniem w DL-nero_screen.jpg  
Dołączone pliki
File Type: txt Log_Matschita.txt (7.1 KB, 537 oglądane)
darcus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.03.2010, 19:52   #2
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Masz szczęście, że laptop jeszcze na gwarancji - może wymienią ten napęd na coś bardziej podobnego do nagrywarki.

Nie bez przyczyny twój napęd nazywa się matSHITa - to po ricoh'ach chyba najgorsze laptopowe napędy.

Możesz jeszcze spróbować na verbatimach (+DL), ale nie robiłbym większych nadziei.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2010, 20:41   #3
darcus
I tak do za....... :)

Data rejestracji: 30.03.2004
darcus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Nie bez przyczyny twój napęd nazywa się matSHITa - to po ricoh'ach chyba najgorsze laptopowe napędy
No ta opinia daje mi pewien pogląd na sprawę, nie wiedziałem, że to taki szajs

Cytat:
Możesz jeszcze spróbować na verbatimach (+DL), ale nie robiłbym większych nadziei.
Spróbuję ale na Verbatimie (-DL) i jak już wspomniałeś nie będę sobie robić wielkich nadziei. Chociaż nie zaszkodzi potestować zanim zapukam do bram serwisu

dzięki za sugestie
darcus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: