![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
Nagrywarki DVD - współpraca ze stacjonarnym odtwarzaczem CD.
Aktualnie posiadam kilka nagrywarek. Jakieś dwa miesiące temu, zmieniłem w moim domowym systemie audio stacjonarny odtwarzacz CD. Od czasu do czasu wpadnie jakiś FLAC, którego zapisuję na płytki aby posłuchać. Zawsze używam tych samych programów, zawsze używam tej samej metody zapisu. Jak dotąd nie było kompletnie żadnych problemów. Lecz przecież mam inny odtwarzacz CD, ano właśnie.
Nie czyta około 90% płyt CD nagranych nagrywarkami "Plextor PX-L890SA" oraz "Lite-On LH-20A1L". Tą drugą mam dopiero od wczoraj, z ciekawości zapisałem kilka płytek, nie działa żadna. Na wyświetlaczu odtwarzacza ma "error". Bez jakichkolwiek problemów, z obojętnie jakimi prędkościami zapisu, działają płytki zapisane na "LG GSA-H12N", "Lite-On iHBS112", "Benq DW1620", "Lite-On iHAP322". Sprawdzałem, czy przypadkiem nie robią jakiegoś błędu, czy czegoś podobnego, niestety nie. Czy istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie ? Czy jest możliwe, aby stacjonarny odtwarzacz był aż tak wybredny co do urządzenia które - bądź co bądź, poprawnie zapisało nośnik ? ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To wina odtwarzacza -spotkałem się kilkakrotnie z takim samym problemem -płyty nagrane na Lite-on IHAS i serii LH\DH są nie widoczne i wyświetla się albo brak płyty albo error-- ale dotyczyło to starszego sprzętu z niskiej półki ale pamiętam że kilkakrotnie przewinął się sprzęt marki Grundig .
Nie udało mi się znaleźć przyczyny i logicznego wytłumaczenia -ale najpewniej to wina optyki bądź chipsetu stacjonarki ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Zamaskowany
Cytat:
Mam znajomą u której właśnie na kombajnie Grunding jest identyczny problem- i jak jej nagrywam to zawsze muszę o tym pamiętać ![]() Przy okazji sprawdzę Liteon IHAS 424Y (oem Sony AD 7241S) i zobaczę czy to soft czy optyka tych modeli gryzie się z play-erami CD ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
A to nie będzie kwestia słabego lasera w czytniku?
Może da się go podkręcić i zacznie widzieć te płytki. Przecież Lead-in i Lead-out są jednakowe niezależnie jaką nagrywarką nagrywane. Muszą być zgodne ze standardem. Tu nie ma czego szukać. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zamaskowany
Cytat:
![]() ![]() ![]() To jest jakiś problem z odczytem Lead-in -płyty te nie są widoczne -odtwarzacz kręci płytą i nie rozpoznaje nośnika ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
No właśnie o to mi chodzi. Odtwarzacz kręci płytą i jej nie rozpoznaje.
Wypał słabszy albo mocniejszy, nie w sensie ilości błędów C1/C2 ale mocy odbitego promienia lasera. To że odtwarzacz miał wymianę optyki dużo nie mówi. Kiedyś, żeby to było zgodne ze sztuką, należało jeszcze skalibrować laser. Nie wiem jak teraz z tym jest, może optyki montuje się jak fabryka dała i nie ma możliwości jakichś regulacji. Stacjonarki przeważnie mają słabsze lasery i to z nimi głównie są problemy z czytaniem wypalanych płyt. Ja bym tu się dopatrywał przyczyny, tylko czy da się z tym coś zrobić ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Przed wymianą optyki, miałem problemy z odczytem większości nośników, nie było reguły. Odtwarzacz ma kilkanaście lat, więc eksploatacja dała znać o sobie. Sam mechanizm z optyką jest tak zaprojektowany, że wymieniasz i słuchasz. Producent nie przewiduje regulacji. Mimo iż pod optyką jakaś "śrubeczka" jest. Z moich przykrych doświadczeń wiem, że lepiej ją zostawić w spokoju.
![]() Jak odtwarzacz już "złapie" nośnik, to czyta go rewelacyjnie, szybko i pewnie. Nawet te płytki, które z punktu widzenia testu nie powinny działać, są odtwarzane bez problemów. Na tym przykładzie, na badziewiu nie działał mój poprzedni cedek.
![]() |
#11 |
Zamaskowany
To nie jest sporadyczny przypadek -spotkałem się osobiście kilka razy właśnie z identycznym przypadkiem że płyty nagrane Lite-on IHAS i jego OEM-ami i serii LH\DH nie działają w playerach CD.
np: http://forum.cdrinfo.pl/f2/odtwarzac...1/#post1221476 Objawy są zawsze te same-wszystkie inne płyty nagrane na innych sprzętach działają bezproblemowo.Płyty nagrane na Lite-on działają w innych sprzętach bezproblemowo -wyniki testów jakości również wychodzą świetnie. Jeżeli jest tak jak pisze @Grzeniu o mocy odbitego promienia lasera to prędzej sprzęt widziałby to jako pusty nośnik i rozpoznawał CD. U mojej znajomej na wyświetlaczu pojawia się komunikat "NoCD" i taki sam jest jak wsadzę płytę DVD i BD .Czyli nie potrafi rozpoznać nośnika nagranego na tych Lite-on -dlaczego tak jest to bez flaszki chyba nie da się tego wyjaśnić i to na pewno nie jednej. Nigdzie nie widziałem żeby komuś udało się rozwiązać problem ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Hmm, nie wiem czy to ma jakiś związek, ale te nagrywarki z którymi mój odtwarzacz prowadzi wojnę, są z technologią "lightscribe". Przydała by się trzecia, dla sprawdzenia.
![]() |
#13 | |
Zamaskowany
Cytat:
Toć mówiłem żebyś kupił ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() http://allegro.pl/nagrywarka-liteon-...248528219.html Zauważyłem jeszcze jedną rzecz ![]() ![]() ![]() Może to SATA albo stery coś wyczarowują ![]() To sprawdzę jeszcze hurtem na IDE Litku LH201H (bliźniak Lite-On LH-20A1L z Lightscribe),Lite-on DH20A4P bez Lightscribe i Lite-on DH20A1H z Lightscribe) Może coś się rozjaśni ![]() ' |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zamaskowany
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. | CIAPEK | Off topic | 784 | 23.01.2019 23:37 |
Pilne! TMPGEnc & TMPGEnc DVD Author 1.6 - problem ze ścieżką audio | BlastXX | DVD-Video | 3 | 13.01.2008 11:50 |
DOBRE ZE AZ ZAL?!Wileki TEST PŁYT DVD CD nie daj się oszukać!! | mensir67pl | Off topic | 17 | 24.05.2005 17:58 |
Problem ze zrobieniem 1 avi z 2 DVD :( - pomóżcie | raptor123 | Napędy optyczne DVD | 4 | 12.11.2004 15:03 |
Dylemat zakupu nagrywarki DVD | Yogiii | DVD-Video | 7 | 11.02.2004 12:58 |