![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
no naped raczej nie wybuchnie, ale wibrowac moze, a to na pewno nie wplywa dobrze na nic
![]() zene_k - pisalem wyraznie ze istnieje PRAWDOPODOBIENSTWO a nie pewnosc naklejki nie sa az tak zle, bo gdyby zawsze powodowaly uszkodzenie to nikt by ich nie produkowal i kupowal, niewatpliwie zas zwiekszaja prawdopodobienstwo zlego wywazenia plyty |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
A tak ze szkoły, to masa naklejki jest tak mała w stosunku do masy płyty, że raczej ma nikły wpływ na jej wyważenie. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#19 | |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Cytat:
![]() Maly przyklad - wywazenie kola - wg Twojej teorii masa kola jest tak duza ze kilku gramowy olow nie powinien miec najmniejszego wplywu na jego wywazenie. A jednak ma ![]() Zle wywazone kola = drgania na kierownicy. Podobnie jest z plytami: zle wywazona plyta (gowniana partia, jakis szajs, bardz DOBRE plyty ze ZLE naklejonymi naklejkami!!!) = duze drgania! |
|
![]() |
![]() |
#20 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
rycho64@ dla mnie to nic nie przemawia na korzysc naklejek
- jakosc ... nie porownywalna z nadrukiem na plyte (printable) http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=13 - malo wygodne ... troche trzeba sie na kombinowac by >to.to< nakleic na plyte (nawet "maszynka") - cena ... najtansza plyte mozna kupic za 1.16 + 0.40 za etykiete (przy zakupie 100szt) plyte printable znajdziesz juz od 1.30 (przy zakupie 100szt) - strach sie bac ... wibracje, a noz sie odklei z danymi musisz jeszcze pamietac ze nie wszystkie nosniki sa przygotowane do uzycia samoprzlepnej etykiety ... warstwa >palonego< (wierzchnia) nie zawsze jest chronina/zabezpieczona warstwa lakieru lub plastiku jedyna wada plyt printable to posiadanie odpowiedniej drukarki
#21 | |
Zarejestrowany dla jaj
Cytat:
2. Twój przykład na temat wyważenia koła samochodowego jest conajmniej pocieszny. Człowieku, tam ciężarek jest zamocowany na obwodzie koła, a nie przyklejony na jego całej powierzchni i masa wypadkowa jest dużo bardziej porównywalna z masą koła niż w przypadku płyty z naklejką. |
|
![]() |
![]() |
#22 | |
Zarejestrowany dla jaj
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#23 | |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() olowiany ciezarek jest do wyrownania >bicia< calego kola ... wiec przydal by sie tez na plycie taki ciezarek by wyrownac >bicie< calej pyty ... a co drukarek do plyt printable nie wydaje mi sie by cena okolo 500,- byla zbyt wygorowana jak za taki >luxus<
![]() |
#24 |
Zarejestrowany dla jaj
Zamieściłem testy, naklejam, więc mam w tym przypadku doświadczenie. I proszę, niech się odezwą ci, co naklejają, a nie teoretycy.
|
![]() |
![]() |
#25 |
Zarejestrowany dla jaj
![]() |
![]() |
#26 | |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Cytat:
![]() Mowisz ze ciezarki do wywazania masz umieszczone na OBWODZIE kola ![]() Ale to chyba stuka troche? ![]() ![]() No to dales czadu ![]() A moje porownanie jest jak najbardziej na miejscu, bo mimo ze naklejka jest umieszczona na calej powierzchni, to zgodnie z prawami fizyki moznaby ja zastapic jednym ciezarkiem, umieszczonym w punkcie przylozenia srodka ciezkosci naklejki. Dokladnie tak jak na obreczy felgi (a nie na "obwodzie kola"). Zreszta sytuacja jest porownywalna - w obu przypadkach przykladamy mase na powierzchni bocznej. Jezeli bedzie ona zle umieszczona, to spowoduje nam (jak to ladnie powiedzial AleX69 ![]() Nie jest ono korzystne w zadnym z przypadkow ![]() W samochodzie powoduje drgania kierownicy i szybsze zuzycie czesci, a w nagrywarce w skrajnych wypadkach "rozerwanie" plyty i uszkodzenie mechaniki nagrywarki. Czyli upraszczajac - naklejka przesuwa srodek ciezkosci plyty ![]() Co do Twojej prosby o wypowiedzi "praktykow" a nie "teoretykow" to czyzbys Ty na codzien przeprowadzal testy na wywazenie plyt, w zwiazku z czym zailczasz sie do tych pierwszych... ![]() No, pozdro ![]() Tez Zdrowych i Spokojnych ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#27 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.11.2004
![]() |
Ja tez mialem ogromne problemy z odczytem w stacjonarce po naklejeniu naklejki. Ale nie jestem pewien czy wina bylo wywazenie. U mnie gdy zacinala sie plyta z naklejka wystarczylo ja wyjac chwile przestudzic i dalej hulala przez kilkanascie minut. Tak wiec u mnie raczej wystepowal problem z odprowadzeniem ciepla z plyty co powodowalo prawdopodobnie odksztalcanie sie plyty w wyniku zbyt duzej temperatury. Tak sobie pomyslalem, moze przyczyna byla inna, ale jedno jest pewne: Naklejki powoduja problemy z odczytem.
|
![]() |
![]() |
#28 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.11.2003
![]() |
są już nagrywarki z zaimplementowaną technologią LightScribe, czyli mogące przy pomocy lasera, który wypala dane, WYPALIĆ na wierzchniej stronie ODPOWIEDNIEJ do tego celu płytki zadany wzór. należy tylko włożyć płytkę "do góry nogami" i ciach. problem w tym, iż taki sprzęcior trza kupić ( chociaż nie kosztuje wiele ) no i "nadruki" są conajwyżej w odcieniu szarości chyba. no i ciekawe, jaki będzie/jest koszt takich nośników... ale to tak lekko OT.
|
![]() |
![]() |
#29 | |
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
Cytat:
Teraz wiele oryginałów ma naklejone hologramy ![]() Pewnie wiesz jak wygląda org. z naklejonym grubym hologramem. Które w sposób niesamowity w porównaniu do etykiet na płytki powinny wpływać na jakość odtważania (czytaj : wyważenia płyty) A jakoś się tak nie dzieje ! Dziwne co ? Mity i legendy są wiecznie żywe , jak widzę ![]() Mam sporo płyt z etykietami, i nie ma z nimi żadnych problemów. Mity , przesądy i gusła. Kiedy rozum śpi budzą się demony. ![]()
![]() |
#30 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Po 1. Lightscribe wypala chyba mono.
Po 2. Oczywiste jest to ze plytka z naklejka procentowo sprawia wiecej problemow niz plytka bez naklejki. Naszym stalym klientem jest profesjonalista robiacy komunie, chrzty, sluby itp. na DVD. Do tej pory nagrywal na verbatimach i zaklejal (okolo 150 plyt tygodniowo), ale zdarzaly sie przypadki ze plytka z naklejka nie chciala chodzic na jakims odtwarzaczu, podczas gdy bez naklejki chodzila bez problemu. W tego wzgledu wspomniany wyzej Pan zaopatrzyl sie w odpowiednia drukarke jakies 2 tygodnie temu. |
![]() |
![]() |
|
|