![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.10.2003
![]() |
Naklejki na płytach
Chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat naklejek na płytach DVD (płyt CD dotyczy to w jeszcze większym stopniu). Nawet naklejka wizualnie równo naklejona może pogarszać warunki odczytu płyt!!! Szczególnie płyt gorszej jakości. Udało mi się uratować 3 filmy, które po czasie przestały chodzić, odklejając z płytek etykiety. To jak łatwo lub trudno odkleić etykietę zależy od rodzaju etykiety i od podłoża samej płyty. Ja robiłem to mocząc płytkę (przez jakieś pół godziny) w letniej wodzie z odrobiną płynu do naczyń. Następnie zdarłem etykietę paznokciem. Z jedną etykietą miałem duże problemy ***8211; klej pozostał na płycie i musiałem go usuwać miękką szmatką nawilżoną spirytusem. Odradzam, więc stosowania tej metody w sytuacji, gdy płytka nam jeszcze chodzi. Ale gdy już nie mamy nic do stracenia warto spróbować. Na koniec płytkę należy opłukać w letniej wodzie i wytrzeć do sucha czystą miękką ściereczką lub irchą.
Powodzenia. Dwaklik |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
..::Blue Machine::..
Data rejestracji: 12.11.2003
![]() |
bo wtedy, po naklejeniu zatracasz wage plyty, tzn nie jest juz prawidlowo wywaznona i jak sie kreci to lala na prawo i na lewa przez co laser sie gubi...
spirytus i plytki ![]() ![]() lepiej wypic a plytkom darowac ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.10.2003
![]() |
![]()
Płytki na których eksperymentowałem dostałem od kolegi. Miał je wyrzucić do kosza, bo mu przestały chodzić. Sam też z dużą rezerwą użyłem spirytusu, ale niewiele w tym przypadku ryzykowałem - troszkę spirytusu z taniego źródła ;-) Używam go do głównie do przemywania złączy komputerowych i nie wiem czy jest dobry w smaku ;-)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
..::Blue Machine::..
Data rejestracji: 12.11.2003
![]() |
chodzi o to ze spirytus rozpuszcza lakier na plytce. mam taka jedna co taki jeden wymyl ja spirytusem bo mu sie ubrudzila... po 2-3 dnia lakier zaczyna odchodzic od plstyku... a na poczatku pojawaiaja sie ciemniejsze plamy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.02.2003
![]() |
Witam
Mój kolega stosował nawet aceton i zmywacz do paznokcie żeby odkleić labera, natomiast z tym moczeniem w wodzie to chyba najgorszy pomysł, niektóre płytki szczególnie te tańsze są niezbyt dobrze sklejone a z wodą między warstwami już nie chcą chodzić |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.02.2011
![]() |
![]()
czesc potrzebuje wyslac do zk plytki z filmami jednak znajomy mnie prosil zebym nakleila na nie najlepiej jakies naklejki np kubusia puchatka czy cos
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ZK to zakład karny? A dlaczego chcesz im powysadzać napędy?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.02.2011
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
No, nie wiem. Płytki muszą być wyważone przy takich prędkościach obrotowych, a po przyklejeniu byle czego raczej nie będą. Pamiętam jak kilka lat temu bodajże Chip załączył do czasopisma płytkę z krzywym nadrukiem - ładnie eksplodowały one w środku pociągając za sobą całą optykę. Jeśli już koniecznie, to specjalne etykiety do płyt, na nich nadruk i dokładnie przyklejać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
|
![]() |
![]() |
![]() |