![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#826 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 18.11.2003
![]() |
Cytat:
VIZZARD żartowniś z ciebie, czasami jednak napisz coś przydatnego. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#827 | |
Bywalec
Data rejestracji: 29.07.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#828 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 30.01.2004
![]() |
Cytat:
![]() ![]() @plast Nic nie zrobisz. Moze ktos z uzytkownikow moglby sie pobawic tym biosem i dopracowac go, ale w to watpie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#829 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.01.2003
![]() |
Cytat:
JerzyR
![]() |
![]() |
#830 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() I w tym miejscu specjalnie dla tytusdezoo rozwinę swoja przepełnioną jakże głęboka treścią wypowiedź ![]() Nec 2500A może mieć fabrycznie wgrane biosy 1.06 lub 1.07 Reszta to przeróbki, od których specem jest Herrie ![]() Po małych przeróbkach biosu od Neca 2500A można go wgrać np do TDK 880N i HP420n i HP520n i odwrotnie. Niektóre z biosów do Neca bazuja na biosach właśnie z nagrywarek HP Dodatkowo można pozamieniać biosami Neca 2500A i Neca 2510A - jest gdzieś w sieci. Nawet na forum.cdrinfo.pl ktoś wgrał do 2510A bios od Herriego 1.07 v2b5 z bardzo pozytywnym efektem przynoszącym poprawę jakości zapisu ![]() Należy jednak pamiętać o jednym: cudów nie należy się spodziewać - jeżeli coś ma s*******oną korekcję sprzętową - to choćby nie wiem jak dobry był software - i tak dojdziesz tylko do granic możliwości sprzętu i nie dalej ![]() W przypadku Neca można to rozważać dwojako: 1. Jeżeli Nec ma tak dobry zapis - to dlaczego taki kiepski odczyt - zawsze można coś poprawić ![]() 2. Napęd ten robili fachowcy z Neca - jeżeli było by tak kiepsko - to dlaczego oni tego nie poprawili ![]() ![]() Nie chce mi się już pisać - może ktoś bardziej kompetentny rozwinie dalej to zagadnienie ![]() Acha! Bios od Herriego 1.07 v2b5 do 2500A umożliwia palenie DL ![]() Ostatnio zmieniany przez VIZZARD : 31.07.2004 o godz. 02:09 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#831 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() Sorry ze nudze z tymi nosnikami bo temat juz jest dosyc oklepany, ale skoro jest roznie u Ciebie to napisz co to za nosniki. I male pytanko: kombinowales cos z biosem do niej? Wgrywales jakis inny np. z TDK bo slyszalem ze mozna. Odpisz. Dzieki ![]()
Jumpman Ostatnio zmieniany przez jumpman : 31.07.2004 o godz. 02:47 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#832 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Testy Nec 2500A Nec 2500A Nec 2510A |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#833 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
Nie polecam NEC-a jako jedynego napędu w kompie. Moje doświadczenia mnie nauczyły, że:
- płyty DVD-ROM czytają się OK - płyty DVD+/-R(W) nagrane przez NEC-a w większości przypadków NEC odczyta (ale nie zawsze, i to czasem nie uda mu się z markowym nośnikiem) - z płyt nagranych na nagrywarkach "z niższej półki" może z jedną mi odczytał. Konkretnie były to nagrywarki Liteon 4__ (nie pamiętam dokładnie modelu) oraz jakaś Matsushita z laptopa. A płyty testowałem od różnych producentów, także od tych najlepszych. Przypomina mi to trochę sytuację z moją starą Yamahą CRW 6416S - ona też prawie nic nie czytała, a wypalała płyty rewelacyjnie! Jak się porówna płytę "noname" sprzed wielu lata nagraną właśnie na Yamasze do Verba nagranego przez Litka x48 kilka miesięcy temu, to test KProbe jest na korzyść Yamahy! Mam nadzieję, że w przypadku NEC-a okaże się podobnie i że nagrane przez niego płyty pożyją przynajmniej tyle co te nagrane na Yamasze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#834 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Jumpman Ostatnio zmieniany przez jumpman : 31.07.2004 o godz. 03:12 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#835 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#836 | |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Cytat:
Na szczęście niektóre nagrywarki mają swój "rozum" i nie pozwalają na nagrywanie płyt z prędkością, przy której nie nagrałyby ich poprawnie. Co komu po nagranej szybko płycie, której potem nie można odczytać? W pewnym sensie to nie Nero wykrywa maksymalną prędkość płyty, tylko sprawdza, co o danej płycie "wie" i "myśli" nagrywarka. Widocznie producent nagrywarki zapisał w jej firmware określoną dla danej płyty strategię i prędkość zapisu, widocznie uznając, że przy zapisie szybszym nagrywarka nie byłaby w stanie zapewnić odpowiedniej jakości. Zapewne można to zmienić, grzebiąc w firmware, ale po co? NEC 2500 jest "ostrożny" i dla wielu płyt mniej "firmowych" ogranicza prędkość zapisu. Próbowałem Esperanzę -RW 2x, a NEC nagrał ją tylko 1x. Nową płytę Platinum -RW 4x w pierwszej chwili skłonny jest nagrać z prędkością 2,4x, ale w końcu nagrywa ją 2x. Trzeba się z tym pogodzić, i kupować lepsze nośniki. Dla odmiany, Lite-On nagrał tę Esperanzę -RW z prędkością aż 4x! Tyle tylko, że płyta nie dawała się potem ani odczytać, ani nawet skasować w tym Lite-Onie - skasował ją dopiero NEC. Lite-Ony, w przeciwieństwie do NEC'a, znane są z tego, że skłonne są nagrywać płyty z bardzo "odważnymi" prędkościami.
![]() |
![]() |
#837 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.07.2004
![]() |
![]()
Witam!
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem nagrywarki DVD NEC ND-2500A ![]() Mianowicie w momencie gdy daję Disc Quality Test nagrywarka zaczyna rozpędzać płytę ("Spin Up Drive") i w momencie zaczynania testu pojawia sie Error Initializing Test. ![]() Probowałem tego samego na DVD-ROM'ie Pioneera (DVD-116) ale efekt jest taki sam. Coś niecoś czytałem o wyłączeniu sprawdzania c1 c2 ale w opcjach jest tylko ustawienia Graph Limit co do C1 i C2, więc jeśli dobrze mi się wydaje nic to nie zmienia... Czy ktoś miał podobny problem na tej nagrywarce ? ![]() Co może być nie tak ? Pozdrawiam blackbird |
![]() |
![]() |
![]() |
#838 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 16.07.2002
![]() |
NEC nie zwraca bledow PI/PO wiec nie bedzie mozna na nim uruchomic tego testu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#839 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Na Necu nie sprawdzisz jakości zapisu w ten sposób ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#840 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.07.2004
![]() |
Cytat:
W takim razie jak mogę to sprawdzić ![]() Jest takowy ? Pozdrawiam blackbird |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] NEC ND-3650A 2007r. | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 24 | 04.11.2021 18:37 |
NEC 2500 jaki najnowszy bios?? | chimba | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 7 | 16.09.2013 15:29 |
Pioneer DVR-K06 slim OEM vs. NEC ND-6650A Dual Layer slim OEM | s1misza | Napędy optyczne DVD | 1 | 21.08.2008 22:14 |
"Tolerancyjny bios" dla NEC 2500 | Szode | Napędy optyczne DVD | 6 | 17.10.2006 21:31 |
Plextor 716A vs Benq 1620 vs LiteOn 1653 vs NEC 2500 | pawelblu | Napędy optyczne DVD | 39 | 20.02.2005 00:36 |