Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.07.2004, 22:05   #826
tytusdezoo
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 18.11.2003
tytusdezoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Potwierdzam!

I to wystarczy za komentarz

VIZZARD żartowniś z ciebie, czasami jednak napisz coś przydatnego.

tytusdezoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.07.2004, 22:25   #827
jumpman
Bywalec

Data rejestracji: 29.07.2004
jumpman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez miernik
Ponoc 2500 pali nawet na wieczku po LECHu i kazdy player to lyka. Mam 2500 ale jeszcze nic nie wypalilem na R ale palilem na RW i moj player wybredny czyta + i - a myslalem ze jest do d..y :-)
Czy to prawda ze NEC 2500 A chodzi na biosie TDK (nie wiem natomiast jaki to model), przez to ma znacznie lepsza korekcje? Spotkalem sie wlasnie z tym, chce sie dowiedziec czy to prawda. Moze to inny jaki poleca VIZZARD, jezeli tak to jaki i czy mozna palic DL. Spotkaliscie sie z tym? Prosze o odpowiedz.
Stary 31.07.2004, 00:45   #828
nacuna
Wymiatacz

Data rejestracji: 30.01.2004
nacuna zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Popielaty
Nie mogę nic na temat tego biosu powiedzieć ponieważ go nie wgrywałem. Bios od 2k5107v2b5dl od Herriego spełnia wszystkie moje oczekiwania, a biosu 1.08 od HP nie testowałem, także nie mam pojęcia co on potrafi. Może inny User coś Ci w tym temacie pomoże .
Pozdrawiam.
Kiedys pewny uzytkownik testowal. I stwierdzil ze 1.08 od HP jest baaardzo podobny do 1.06 original. Rozni sie tym, ze ma mozliwosc ustawienia booktype. Wiec go wgralem I jak narazie mi dziala, ale nie mialem mozliwosci sprawdzenia ilosci bledow PI i PO
@plast
Nic nie zrobisz. Moze ktos z uzytkownikow moglby sie pobawic tym biosem i dopracowac go, ale w to watpie.
nacuna jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2004, 00:59   #829
JerzyRR
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.01.2003
JerzyRR w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez jumpman
Dobra naczytalem sie juz ze nagrywa na wszystkim, nie ma problemu z nosnikami, ale jak jest z odczytem na tym Nec`u? Rozumiem ze jestes szczesliwym posiadaczem tego napedu? Nie posiadam innego napedu DVD wiec chodzi mi jak sie spisuje w odczycie.
faktycznie troche dziwnie czyta, tzn. dopiero co nagraną przez siebie plytkę - troche zastanawia sie zanim zobaczy co jest na niej nagrane - moj DVDROM nie ma takich problemów

JerzyR
Stary 31.07.2004, 02:07   #830
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez jumpman
Czy to prawda ze NEC 2500 A chodzi na biosie TDK (nie wiem natomiast jaki to model), przez to ma znacznie lepsza korekcje? Spotkalem sie wlasnie z tym, chce sie dowiedziec czy to prawda. Moze to inny jaki poleca VIZZARD, jezeli tak to jaki i czy mozna palic DL. Spotkaliscie sie z tym? Prosze o odpowiedz.
Nec 2500A chodzi na takim kompatybilnym biosie jaki mu wgrasz

I w tym miejscu specjalnie dla tytusdezoo rozwinę swoja przepełnioną jakże głęboka treścią wypowiedź

Nec 2500A może mieć fabrycznie wgrane biosy 1.06 lub 1.07

Reszta to przeróbki, od których specem jest Herrie

Po małych przeróbkach biosu od Neca 2500A można go wgrać np do TDK 880N i HP420n i HP520n i odwrotnie. Niektóre z biosów do Neca bazuja na biosach właśnie z nagrywarek HP

Dodatkowo można pozamieniać biosami Neca 2500A i Neca 2510A - jest gdzieś w sieci. Nawet na forum.cdrinfo.pl ktoś wgrał do 2510A bios od Herriego 1.07 v2b5 z bardzo pozytywnym efektem przynoszącym poprawę jakości zapisu

Należy jednak pamiętać o jednym: cudów nie należy się spodziewać - jeżeli coś ma s*******oną korekcję sprzętową - to choćby nie wiem jak dobry był software - i tak dojdziesz tylko do granic możliwości sprzętu i nie dalej

W przypadku Neca można to rozważać dwojako:

1. Jeżeli Nec ma tak dobry zapis - to dlaczego taki kiepski odczyt - zawsze można coś poprawić
2. Napęd ten robili fachowcy z Neca - jeżeli było by tak kiepsko - to dlaczego oni tego nie poprawili Być może dlatego - że już bardziej się nie da

Nie chce mi się już pisać - może ktoś bardziej kompetentny rozwinie dalej to zagadnienie

Acha! Bios od Herriego 1.07 v2b5 do 2500A umożliwia palenie DL

Ostatnio zmieniany przez VIZZARD : 31.07.2004 o godz. 02:09
VIZZARD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2004, 02:33   #831
jumpman
Bywalec

Cytat:
Napisany przez JerzyRR
faktycznie troche dziwnie czyta, tzn. dopiero co nagraną przez siebie plytkę - troche zastanawia sie zanim zobaczy co jest na niej nagrane - moj DVDROM nie ma takich problemów

JerzyR
Dzieki JerzyRR, czyli z trudem ale odczytuje? Na jakich plytkach nagrywasz? (tansze czy drozsze oraz czy pali lepiej na + czy - ?)

Sorry ze nudze z tymi nosnikami bo temat juz jest dosyc oklepany, ale skoro jest roznie u Ciebie to napisz co to za nosniki.

I male pytanko: kombinowales cos z biosem do niej? Wgrywales jakis inny np. z TDK bo slyszalem ze mozna. Odpisz. Dzieki

Ostatnio zmieniany przez jumpman : 31.07.2004 o godz. 02:47
jumpman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2004, 02:33   #832
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez jumpman
Dobra naczytalem sie juz ze nagrywa na wszystkim, nie ma problemu z nosnikami, ale jak jest z odczytem na tym Nec`u? Rozumiem ze jestes szczesliwym posiadaczem tego napedu? Nie posiadam innego napedu DVD wiec chodzi mi jak sie spisuje w odczycie.
Szukajcie a znajdziecie :\

Testy

Nec 2500A
Nec 2500A
Nec 2510A
Stary 31.07.2004, 03:00   #833
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie polecam NEC-a jako jedynego napędu w kompie. Moje doświadczenia mnie nauczyły, że:

- płyty DVD-ROM czytają się OK
- płyty DVD+/-R(W) nagrane przez NEC-a w większości przypadków NEC odczyta (ale nie zawsze, i to czasem nie uda mu się z markowym nośnikiem)
- z płyt nagranych na nagrywarkach "z niższej półki" może z jedną mi odczytał. Konkretnie były to nagrywarki Liteon 4__ (nie pamiętam dokładnie modelu) oraz jakaś Matsushita z laptopa. A płyty testowałem od różnych producentów, także od tych najlepszych.

Przypomina mi to trochę sytuację z moją starą Yamahą CRW 6416S - ona też prawie nic nie czytała, a wypalała płyty rewelacyjnie! Jak się porówna płytę "noname" sprzed wielu lata nagraną właśnie na Yamasze do Verba nagranego przez Litka x48 kilka miesięcy temu, to test KProbe jest na korzyść Yamahy! Mam nadzieję, że w przypadku NEC-a okaże się podobnie i że nagrane przez niego płyty pożyją przynajmniej tyle co te nagrane na Yamasze.
sonon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2004, 03:06   #834
jumpman
Bywalec

Cytat:
Napisany przez sonon
Nie polecam NEC-a jako jedynego napędu w kompie. Moje doświadczenia mnie nauczyły, że:

- płyty DVD-ROM czytają się OK
- płyty DVD+/-R(W) nagrane przez NEC-a w większości przypadków NEC odczyta (ale nie zawsze, i to czasem nie uda mu się z markowym nośnikiem)
- z płyt nagranych na nagrywarkach "z niższej półki" może z jedną mi odczytał. Konkretnie były to nagrywarki Liteon 4__ (nie pamiętam dokładnie modelu) oraz jakaś Matsushita z laptopa. A płyty testowałem od różnych producentów, także od tych najlepszych.

Przypomina mi to trochę sytuację z moją starą Yamahą CRW 6416S - ona też prawie nic nie czytała, a wypalała płyty rewelacyjnie! Jak się porówna płytę "noname" sprzed wielu lata nagraną właśnie na Yamasze do Verba nagranego przez Litka x48 kilka miesięcy temu, to test KProbe jest na korzyść Yamahy! Mam nadzieję, że w przypadku NEC-a okaże się podobnie i że nagrane przez niego płyty pożyją przynajmniej tyle co te nagrane na Yamasze.

A pomoze tu cos zmiana biosu? Dzieki za obszerna wypowiedz, sorry za moja

Ostatnio zmieniany przez jumpman : 31.07.2004 o godz. 03:12
jumpman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2004, 11:37   #835
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez jumpman
A pomoze tu cos zmiana biosu? Dzieki za obszerna wypowiedz, sorry za moja
Testowałem biosy 1.06, 1.07 i DL od Herriego i w odczycie nic się nie zmieniło. Myślę, że trzeba się z tym po prostu pogodzić.
sonon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2004, 14:42   #836
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez plast
Podczepie sie z pewnym pytaniem - mam kilka plyt DVD+/-RW m.in. Verbatim, Esperanza i Platinum. Wszystkie x4, ale tej Platinym Nero nie wykrywa mi jako x4, a tylko jako x2. Nie pomogla zmiana firmware'u na 1.07 od H. Cos jeszcze moge w tej kwestii zrobic?
Nie, raczej nic z tym nie zrobisz - i dobrze, że tak jest.

Na szczęście niektóre nagrywarki mają swój "rozum" i nie pozwalają na nagrywanie płyt z prędkością, przy której nie nagrałyby ich poprawnie. Co komu po nagranej szybko płycie, której potem nie można odczytać?

W pewnym sensie to nie Nero wykrywa maksymalną prędkość płyty, tylko sprawdza, co o danej płycie "wie" i "myśli" nagrywarka. Widocznie producent nagrywarki zapisał w jej firmware określoną dla danej płyty strategię i prędkość zapisu, widocznie uznając, że przy zapisie szybszym nagrywarka nie byłaby w stanie zapewnić odpowiedniej jakości. Zapewne można to zmienić, grzebiąc w firmware, ale po co?

NEC 2500 jest "ostrożny" i dla wielu płyt mniej "firmowych" ogranicza prędkość zapisu. Próbowałem Esperanzę -RW 2x, a NEC nagrał ją tylko 1x. Nową płytę Platinum -RW 4x w pierwszej chwili skłonny jest nagrać z prędkością 2,4x, ale w końcu nagrywa ją 2x. Trzeba się z tym pogodzić, i kupować lepsze nośniki.

Dla odmiany, Lite-On nagrał tę Esperanzę -RW z prędkością aż 4x! Tyle tylko, że płyta nie dawała się potem ani odczytać, ani nawet skasować w tym Lite-Onie - skasował ją dopiero NEC. Lite-Ony, w przeciwieństwie do NEC'a, znane są z tego, że skłonne są nagrywać płyty z bardzo "odważnymi" prędkościami.
Stary 31.07.2004, 14:43   #837
blackbird
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.07.2004
blackbird zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Angry NEC ND-2500A - problem z Disc Quality Test

Witam!

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem nagrywarki DVD NEC ND-2500A (data produkcji maj 2004) i mam problem z testem przeprowadzanym na CD/DVD - Speed.

Mianowicie w momencie gdy daję Disc Quality Test nagrywarka zaczyna rozpędzać płytę ("Spin Up Drive") i w momencie zaczynania testu pojawia sie Error Initializing Test.

Probowałem tego samego na DVD-ROM'ie Pioneera (DVD-116) ale efekt jest taki sam.

Coś niecoś czytałem o wyłączeniu sprawdzania c1 c2 ale w opcjach jest tylko ustawienia Graph Limit co do C1 i C2, więc jeśli dobrze mi się wydaje nic to nie zmienia...

Czy ktoś miał podobny problem na tej nagrywarce ?

Co może być nie tak ?

Pozdrawiam
blackbird
blackbird jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2004, 15:37   #838
Yacho
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 16.07.2002
Yacho zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
NEC nie zwraca bledow PI/PO wiec nie bedzie mozna na nim uruchomic tego testu
Yacho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2004, 15:46   #839
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Cytat:
Napisany przez blackbird
Witam!

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem nagrywarki DVD NEC ND-2500A (data produkcji maj 2004) i mam problem z testem przeprowadzanym na CD/DVD - Speed.

Mianowicie w momencie gdy daję Disc Quality Test nagrywarka zaczyna rozpędzać płytę ("Spin Up Drive") i w momencie zaczynania testu pojawia sie Error Initializing Test.

Probowałem tego samego na DVD-ROM'ie Pioneera (DVD-116) ale efekt jest taki sam.

Coś niecoś czytałem o wyłączeniu sprawdzania c1 c2 ale w opcjach jest tylko ustawienia Graph Limit co do C1 i C2, więc jeśli dobrze mi się wydaje nic to nie zmienia...

Czy ktoś miał podobny problem na tej nagrywarce ?

Co może być nie tak ?

Pozdrawiam
blackbird
Niestety, jest właśnie tak jak napisał Yacho

Na Necu nie sprawdzisz jakości zapisu w ten sposób
Stary 31.07.2004, 15:50   #840
blackbird
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.07.2004
blackbird zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Niestety, jest właśnie tak jak napisał Yacho

Na Necu nie sprawdzisz jakości zapisu w ten sposób

W takim razie jak mogę to sprawdzić Jakim programem ?
Jest takowy ?

Pozdrawiam
blackbird
blackbird jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: