Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.01.2004, 23:02   #106
masterofp
masterofp.us

Data rejestracji: 13.12.2002
masterofp w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Opis procedury testowej:
Do testów użyłem:
  • Media: Esperanza DVD-R 4x.
  • Hardware: ND1100A@11300A
  • Software: Nero Burning ROM v.5.5.10.54, DVDINFOPro v2.26

Więc zacząłem wypalanie. Nero widział pojemność wsadzonego "minusika" i o dziwo pozwalał nań zapisać z prędkością 4x. Niestety po wyborze maksymalnej prędkości nagrywanie padało z błędem "Power calibration error". Płyta dalej widniała jako czysta więc postanowiłem spróbować szczęścia przy 2.4x. Nero sam dostosował prędkość zmieniając jej wartość z 2.4x na 2x. No i zaczęło się. Płytka zaczęła się nagrywać. Z zapartym tchem oglądałem wskaźnik postępu oraz oczekiwałem na pojawienie się jakiegokolwiek erroru... Po ~26 minutach wskaźnik dobił do 100% i nagrane zostało niecałe 4200MB. Brak błędów.

Przejście do DVDINFOPro i zaczęcie testu na odczyt tej płyty jak i na obecność złych sektorów. Niestety tu już nie wygląda tak kolorowo :/ Pod koniec płyta wydaje się być praktycznie nieodczytywalna. (screen1)

Nie dotrzymałem do końca testu, a czas trwania pokazywany przez DVDINFOPro jest w rzeczywistości bardzo zaniżony, ponieważ cały test trwał około 1,5 godziny. Kolejny test, to test poprawności sektorów. Niestety, po powyższym teście nie spodziewałem się nic innego jak tego co widać na obrazku poniżej...

Myślę, że to wina użytych nośników słabej jakości. To samo miałem z pewnymi Akoss'ami DVD+R. Nagrywarka nagrywała je bezproblemowo, ale z odczytem ich już sobie nie radziła. Inne czytniki na których testowałem te płytki również zwracały błąd CRC w plikach nagranych pod koniec płyty. Jeżeli taki sam efekt będzie na nośnikach "bardziej markowych" to będe czekał na kolejne wersje biosów, bo nic innego nie pozostaje :/

@edit

Kod:
                            Media Information                            
Region information                                    N/A not a DVD-VIDEO
Media code/Manufacturer ID                                          TYG01
Format Type                                                      UDF 1.02
Na dobrych płytkach (TDK DVD-R x4) jak widać wszystko ładnie i pięknie :)

Ostatnio zmieniany przez masterofp : 11.01.2004 o godz. 13:49
masterofp jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.01.2004, 23:24   #107
masterofp
masterofp.us

Data rejestracji: 13.12.2002
masterofp w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Oto jak należy sflashować napęd (osobiście flashowałem ORYGINALNY napęd NEC'a, wersję box, nie żaden oemowski napęd):

Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy, lub uszkodzenia urządzenia! Flashowanie wykonujesz na WŁASNE ryzyko!

Jeżeli sam ściągasz nowszy bios ze strony Etny oraz narzędzie flashujące, musisz stworzyć dyskietkę/płytę startową, która wystartuje prawdziwego dosa (nie żadną wersję trybu MS-Dos w Windows 9x,ME ani konsolę systemową w 2000,XP,2003). Potem sama procedura jest naprawdę dziecinnie prosta. Gdy już przywita nas wiersz poleceń w DOS'ie należy przejść do katalogu gdzie mamy zapisany bios i flashera (należy pamiętać, że partycje NTFS nie są obsługiwane przez DOS'a) i wykonujemy polecenie:
Kod:
A:\> NEC1100A.EXE (przełączniki*) -out original.bin (enter)
Zapisze nam to oryginalny bios (na wszelki wypadek) w pliku original.bin
Kod:
A:\> NEC1100A.EXE (przełączniki*) -flash newfirm.bin (enter)
Procedura usunięcia i rozpoczęcia wgrywania biosu zostanie rozpoczęta. Po około 30 sekundach będzie można zrestartować komputer i cieszyć się nowym napędem

* przełączniki: służą do określenia gdzie w komputerze znajduje się napęd. Tzn. czy jest on na kanale pierwszym, drugim oraz czy jest ustawiony jako głowny czy drugorzędny
Kod:
-pri (Kanał "Primary" IDE1) -sec (Kanał "Secondary" IDE2) -mas (Ustawienie napędu jako Master) and -sla (Ustawienie napędu jako Slave)
Przykładowo gdy moja nagrywarka działa jako master na drugim kanale musiałem użyć następującego polecenia:
Kod:
A:\> NEC1100A.EXE -pri -mas -flash n108v2e.bin
Jeżeli nie macie ochoty bawić się w robienie własnych dyskietek/płyt startowych możecie skożystać z mojej. Należy tylko pamiętać, żeby nie flashować z napędu który flashujemy, bo skończy to się niepowodzeniem! Najlepiej przekopiować flashera i bios na utworzony wirtualny dysk (na cd znajduje się Volkov Commander, co może Wam ułatwić sprawę.). Plik w formacie .img (spakowany zip'em) możecie pobrać stąd. Po rozpakowaniu nagrać należy na CDR/RW i uruchomić komputer z tej płyty. Nie będe się rozpisywać już jak to zrobić.

Życzę udanego upgrade'u!
Stary 10.01.2004, 10:14   #108
Janush'ek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 16.06.2003
Janush'ek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Potwierdzam. Wczoraj do 2 w nocy walczylem i udalo sie :-D
Mam juz nagrywarke +/- :-))
Dziekuje serdecznie koledze masterofp za pomoc i wyrozumialosc.
Dzis ja przetestuje na dobrych plytkach -R
Stary 12.01.2004, 19:07   #109
Janush'ek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 16.06.2003
Janush'ek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzis wypalilem plytke dvd-r Dysan. Bez najmniejszych problemow poszla x4.
Kurde, ale bajer...
Stary 19.01.2004, 11:47   #110
marik
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.01.2004
marik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry NEC 1300A i problem z DVD+

Ten wpisany wyżej sprzet, pomimo tego że ma obsługiwac DVD+ DVDRW+, to nie obsługuje, i nie wiem dlaczego. Nagrywarkę przywiózł kumpel z niemiec, dla siebie, oczywiście gwarancja nie obowiązuje (mówiłem żeby nie kupował, ale się uparł) i w tym momencie nie bardzo wiem co zrobić. Doradzcie coś!
Bios ma w wersji 1.05.

Na domiar złego ostatnio przy próbie nagrania filmu popsuła mi 8 płytek DVD-
co już jest skadnalem!! Wszystkie zostały nadpisane w jakiś 10% i wywalał się błąd, po czym przestawał nagrywać dalej. Co mam zrobić?

Ostatnio zmieniany przez marik : 19.01.2004 o godz. 11:53
marik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2004, 13:29   #111
imola
>my private watch dog ;)<

Data rejestracji: 09.04.2003
imola zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Do posiadaczy NEC ND-1100@1300

Chciałbym zapytać jak się sprawuje ten napęd po podkręceniu. Jak przebiegła sama procedura? Czy są jakieś problemy z paleniem "-"?

imola@interia.pl
imola jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2004, 13:53   #112
zbl
Nowy na forum

zbl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Smile

mam NEC 1300A - i też miałem problem z DVD -R
aktualizowałem firmware pod Win - ale napęd zdechł ! dopiero pod DOS-em udało się go ożywić...
generalnie - ten NEC jak najbardziej nagrywa DVD -R - ale nie za pomocą NERO ! ale - aby się o tum przekonać - spaliłem kilka różnych płytek - błędnie sądząc - że to sprawa nośnika ..
wystarczy skorzystać np . z Easy CD Creator - i problem DVD - R zostaje wyleczony !
NEC spisuje się wyśmienicie - wszystkie płytki jakie wypaliłem - bezproblemowo chodzą na stacjonarnych odtwarzaczach ( może z wyjątkiem Panasonica i LG (: )
zbl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2004, 13:59   #113
zbl
Nowy na forum

zmień program nagrywający - pewnie to robisz za pomocą NERO ?
to jest naprawdę dobry napęd - ale trzeba trzymać się z daleka od NERO - zwłaszcza wersji bodaj 5.0

Ostatnio zmieniany przez zbl : 19.01.2004 o godz. 14:24
Stary 19.01.2004, 21:19   #114
tomasz9999
Bywalec

Data rejestracji: 22.12.2003
tomasz9999 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
co sądzicie na temat nagrywarek DVD TDK??

Czy warto go kupić? Czy to wytrzymała spawareczka??
tomasz9999 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2004, 21:47   #115
axel52
Bywalec

Data rejestracji: 14.07.2003
axel52 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez zbl
zmień program nagrywający - pewnie to robisz za pomocą NERO ?
to jest naprawdę dobry napęd - ale trzeba trzymać się z daleka od NERO - zwłaszcza wersji bodaj 5.0
Witam
Nie zgodzę się że jest to problem z Nero bodaj 5.0 mam TDK 440 a to nic innego jak Nec 1300 i używam Nero 5 coś tam coś tam i jest OK, warunek płytki Verbatim i TDK ( wcześniej jeszcze były esperanzy, princo, dvision i też było OK ). A co może być przyczyną to nie odpowiem bo zbyt mało danych, ja miałem problemy jak miałem Pinnacle zainstalowane i wtedy Nero tłukł płyty że hej.

Pozdrawiam
axel52 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2004, 23:31   #116
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
ja sadze ze sa b. dobre
Stary 20.01.2004, 09:53   #117
marik
Nowy na forum

marik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
NIe używam Nero, filmy nagrywam w DVDit (chyba tak sie pisze).
Ale czy nagrywacie na tej nagrywarce DVDR+?
Jeżeli tak to wiem że wina jest po stronie programu i wtedy coś mogę działać.
marik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2004, 23:13   #118
maniak200000
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.01.2004
maniak200000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy

Ja tez posiadam Nec 1300A i upgradowalem biosa z 1.08 na 1.10 majac nadzieje ze mi bedzie nagrywac dvd-r ale nic z tego dalej to samo z + nie ma problemu
maniak200000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2004, 14:43   #119
dj_anion
Bywalec

Data rejestracji: 03.12.2002
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam model 440N. W czynnym użyciu jakieś 2 tygodnie. Chociaż na początku miałem problem z zapisywaniem DVD-R/RW (jak się okazało konflikt softu Pinnacle z Nero), tak teraz wszystko odbywa się zupełnie bezproblemowo. Używam tylko nośników TDK.
Stary 21.01.2004, 17:06   #120
zbl
Nowy na forum

ja tam będę uparty...
żadne NERO do wersji 6.0 nie nagrało mi poprawnie żadnej płyty DVD -R ( dla odmiany) - pomimo updatu firmaweru
i nawet płyta TDK - nie została prawidłowo sfinalizowana...
za to - inne programy nagrywające radzą sobie z płytami nawet takimi po 4zł bez problemu ...
gdzieś mi się obiło o uszy - że to jednak NERO - i jest jakis patch - który ten problem usuuwa ....

a w ogóle - to jest paranoja z tym DVD - bo przez pazerność wielkich firm nie uzgodniono do dziś formatu zapisu - i już chyba nigdy nie dojdziemy do takiej kompfortowej sytuacji jak z CD - gdzie wszystko nagrywa wszystko - i czytane jest przez wszystko ...

poczekajmy więc na nowy nośnik !
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: