![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
@ptok
nagrywarka jest ok nie musisz jej odawac bledy sa w normie a kupujesz po prostu badziewne plyty ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.04.2005
![]() |
Z calym szacunkiem przepraszam ale maly off top tj.
jak uzyskac takie dane: Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
z programu cd-dvd speed z pakietu nero
![]() i zamieszczajcie wykresy |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Nagrywaj na Vebach i Sony.
Przy skanowaniu ustaw pr***281;dko***347;***263; x 16. Z tego, co zauwa***380;y***322;em wynik testu w NCDS jest wtedy bardziej wiarygodny. Moim zdaniem nagrywarka jest ok.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.11.2005
![]() |
DVD-RAM i NEC-4550A - rozwiazanie
Sa tematy z pytaniami, malo jest odpowiedzi... konkretnych odpowiedzi dajacych poglad na rozwiazanie problemu, nie wytrzymalem i sam dotarlem do odpowiedzi DLACZEGO.
Dlaczego Nec nie nagrywa niektorym DVD-RAM'u? Otoz, oczywiscie trzeba zainstalowac sterowniki Dvdramdriver: http://techdocs.panasonic.co.uk/GetD...&lang=en&src=3 dokonac update'u: http://www.bhacorp.com/download/utilities/dvdram.html To jednak nie koniec klopotow, gdyz na dzien dzisiejszy (22.11.2005) NEC-4550A z firmware'm w wersji 1.06 obsluguje jedynie wybrane nosniki DVD-RAM, a oto ich (krotka) lista : Predkosc Nagrywania 5xZCAV:
Predkosc Nagrywania 3xZCAV:
Predkosc Nagrywania 2xZCAV:
I jeszcze cos: "These are the DVD-RAM MID's from firmware 1.06. No other MID's will burn at the moment. MXL16 MatsushitaM01J5 MXL8 MatsushitaM01J3 MXL17 MXL7 MatsushitaM01J0" Sa to znaczniki nosnikow DVD-RAM, ktore ma Nec zapisane w swoim firmware ver. 1.06 - czyli te, ktore aktualnie nagrywa. Podobno... komus sie udalo nagrac DVD-RAM Verbatim'a - ktorego to na tej liscie nie ma. Jednak proby innych uzytkownikow zakonczyly sie fiaskiem. Znane i lubiane plytki TDK dostepne w znanym (nie koniecznie lubianym) komputroniku i MM sa przez Nec'a nieobslugiwane (odczyt tak, nagrywanie NIE). Przynajmniej do momentu wypuszczenia nowego firmaware dla 4550A. Do takich wnioskow i informacji udalo mi sie dojsc i dotrzec, mi pomoglo - schowalem TDK do szafy a poszedlem zakupic plytke Panasonica i stal sie cud ![]() Ciesze sie, ze moglem pomoc. KOtzU! kontakt gg: 9059531 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
starszy wypalacz
Data rejestracji: 26.01.2006
![]() |
Cytat:
Wiecej o tym napisalem tutaj: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...309#post607309 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.11.2005
![]() |
Otoz Panie kolego flobber - nie masz Pan (do konca) racji
![]() ![]() Nie takie numery probowalem robic i nic. W temacie o win 2k3 jaco5 pytal o winde 2k3 nie o xp ![]() Tutaj : http://support.microsoft.com/kb/826510/en-us faktycznie MS opisuje problem niemoznosci zapisu na DVD-RAM'ach gdy jest wlaczona opcja "Enable CD recording on this drive" i to jest jak najbardziej sluszne. W tym miejscu: http://pl.wikipedia.org/wiki/DVD-RAM jest tabelka, ktora wskazuje na to co dany system operacyjny moze a czego nie moze. Jednoznaniecznie z niej wynika ze DVD-RAM w UDF nie jest zapisywalny bez dodatkowych sterownikow pod xp'kiem (chyba ze z sp1 lub sp2 sytuacja sie zmienila - ale nie sadze). Dzieki flobber za punkcik i za odgrzanie tematu, w ktorym bardziej chodzilo nie jak a NA NOSNIKACH JAKICH FIRM zapisywac DVD-RAM w UDF'ie (rywalizacje wtedy zdecydowanie wygral panasonic). Dzieki temu zmobilizowales mnie do napisania tego: lekiem na (prawie) wszystkie bolaczki jest zmiana firmware NEC'a z wersji 1.06 na 1.07 - musze jednak dodac ze odrazu przerabialem NEC'a 4550 (1.06) na 4551 (1.07) (->JAK) , wiec nie mam 100% pewnosci, czy bios 1.07 bez przerobki do 4551 ma takie same wlasciwosci, lecz smiem twierdzic ze i on wystarczy. Po przerobce: + za: obsluge innych nosnikow DVD-RAM niz panasonic (moj TDK wkoncu doczekal sie stanu uzywalnosci) Label Flash - za: kulture pracy (z lezka w oku wspominam czasy kiedy mojego NEC'a 4550 1.06 niemal wogole nie bylo slychac, teraz jako 4551 1.07 chodzi jak... WIERTARKA. Z utesknieniem czekam na nowy firmware, ktory pozwoli mi sie cieszyc mym bezglosnym sprzetem.)
![]() |
#8 |
starszy wypalacz
Data rejestracji: 26.01.2006
![]() |
Tak, zgadza sie, juz wtedy, chwile pozniej to zauwazylem, ale nie zedytowalem postow.
W kazdym badz razie napisalem do dwoch biur Neca, czy nie byloby dobrze, zeby zrobili podobny soft/sterowniki jak te od panasonica, no i... milcza, jak dotad. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.02.2004
![]() |
Miałem ten sam problem z dvd ram na nec4550a.przeczytałem wszystko co możliwe i przerobiłem wszelkie możliwe kombinacje bez rezultatu. ROZWIĄZANIEM PROBLEMU JEST aktualizacja firmwaru. Z 1.06 uaktualniłem do firmowego 1.07 i wszystko pięknie gra oczywiście z w.w. sterownikiem. Bez problemu nagrywa płyty dvd ram panasonic i verbatim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.02.2003
![]() |
Nec 4550 i 3550.
Witam!
Mam nastepujacy problem: wczoraj nabylem nagrywarke nec 4550, po testach oddalem ja, dostalem dzis 3550 i praktycznie ten sam problem - bardzo slabe wypalanie plyt. Napedy podpiete na secondary master, aspi zainstalowane dobrze, system i osprzet (kable) bez zarzutu. Ponizej zamieszczam kilka wykresow: DVD+RW Verbatim 4x wypalany na 4x ![]() DVD+R Supratec 8x wypalany na 8x: ![]() DVD-R Activejet 4x wypalany na 4x: ![]() Jak dla mnie to jest tragedia - dodam ze ten 3550 sprawuje sie odrobinke lepiej, na 4550 bylo jeszcze gorzej! Jak porownuje wykresy z benq i liteonow z forum to niebo a ziemia. Moze ktos mi pomoze? O co w tym chodzi? W necu 3550 bios 1.05 w 4550 byl 1.06. W poniedzialek jade wymienic na nastepna nagrywarke, co polecicie? Benq, Liteon? Zalezy mi na bezproblemowym wypalaniu, nie musi byc szybkie, i najlepiej zeby sensownie palil na gorszych plytkach. Pozdrawiam. PS: Dodatkowo napisze ze oba napedy 'przejely wladze' nad dioda hdd - jak tylko pracuja to swieci sie ta na panelu nec'a i ta od hdd (nawet jak hdd nie pracuje).
![]() |
#11 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#13 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
DMA on?
może to sterowbuki nVidi (jeśli to ten chipset i takie są) zdaduj zgadula... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Gość
|
Pokombinuj z biosami z tej strony i kup pare dobrych płytek .
|
![]() |
![]() |
#15 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Witam!
DMA było oczywiście włączone, płyta na chipsecie via (kt400 o ile dobrze pamietam). Jako ze mogle wymienic te napedy, wybor padl na benq 1640 ktorego wlasnie wczoraj dostalem. Wieczorem wrzuce do porownania wykresy tych samych plytek co wyzej sprawdzalem na nec'ach, ale juz teraz powiem ze roznica jest bardzo wyraznie zauwazalna. Pozdrawiam.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] NEC ND-3650A 2007r. | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 24 | 04.11.2021 18:37 |
Pioneer DVR-K06 slim OEM vs. NEC ND-6650A Dual Layer slim OEM | s1misza | Napędy optyczne DVD | 1 | 21.08.2008 22:14 |
Bios z NEC 3520A (lub nowszej) do NEC 2510A | Matefusz | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 3 | 30.03.2005 22:02 |