Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.12.2005, 10:21   #196
robertg
Bywalec

Data rejestracji: 04.11.2000
robertg w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Fine
Nie pisz takich głupot, że NEC to badziewie bo to chyba najlepsza nagrywarka na rynku. Liteon to jest dopiero badziewie. Masz coś źle podłączone w kompie lub skonfigurowane i NEC ci nie działa. Napisz coś o konfiguracji kompa. Nagrywarka ta działa u wszystkich rewelacyjnie (zwłaszcza pod względem jakości zapisu jest super)
Głupoty? Asus P4C800-E Deluxe, P4 3,2 ,1GB Kingston, zasilacz Antec550. Nie mówię już o sterownikch Aspi i włączonym DMA bo to standart. Nagrywarki miałem rózne juz od paru lat. Wymieniane były taśmy, Nec podpięty jako jedyny napęd na osobnym kontrolerze, nawet przeinstalowałem sterowniki kontrolerów. I nic. Po tych zabiegach Liteon nagrywa w miarę dobrze, a Nec wali błedy. Jeżeli twierdzisz, że Liteon to badziewie to się zgodzę, bo w porównaniu do Plextora 716A, który miałem kiedyś mozliwość przetestowania na moim komputerze, to wypada gorzej. A ja niestety porównywałem tego Neca to tego właśnie Liteona 832 który wypadł gorzej od Plextora. Co do Neca to mam podejrzenie, że jest to jakaś niedorobiona partia wypuszczona na rynek. Czy u wszystkich działa rewelacyjnie, to poczytaj sobie posty na tym forum, a także na innych. Być może pierwsze egzemplarze wypuszczone na rynek były dobre, a dalej .... Dlatego twierdziłem że Nec coś spartolił, Całkiem możliwe że jeżeli ktoś kupi za miesiąc tę nagrywarkę to będzie zadowolony bo już może to byc inna partia. Ja niestety nie jestem. Nagrywarkę podłaczyłem też do drugiego komputera opartego na płycie Gigabayta K8U, żadnej poprawy
robertg jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.12.2005, 10:02   #197
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nowy bios do Nec 4550A 1.07.
http://liggydee.cdfreaks.com/page/4550/

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.12.2005, 14:50   #198
robak
Bywalec

Data rejestracji: 05.08.2003
robak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
to testujta ten bios bo chcem se kupić te spaware :cool:
robak jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.12.2005, 18:28   #199
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Fine
Nie pisz takich głupot, że NEC to badziewie bo to chyba najlepsza nagrywarka na rynku. Liteon to jest dopiero badziewie. Masz coś źle podłączone w kompie lub skonfigurowane i NEC ci nie działa. Napisz coś o konfiguracji kompa. Nagrywarka ta działa u wszystkich rewelacyjnie (zwłaszcza pod względem jakości zapisu jest super)
Wiekszość problemów z LiteOnami wynika z niewłaściwego ich użytkowania, a szczególnie ze stosowania nośników kiepskiej jakości i braku aktualizacji biosu.
Litki wymagają trochę wiedzy w kwestii nagrywania DVD, a nie jak to robi wiekszość t. zn. wrzucić płytę, kliknąć dwa razy, wyjąć płytę.
Prawidłowo użytkowana nagrywarka tej marki sprawuje się bardzo dobrze.
Miałem okazję porównać jakość zapisu Verbatimów x 16 na NEC ND 3540A, i LiteOn SHW 1635S.
Różnica w ilości błędów PI była porażająca na korzyść LiteOna.
Poza tym Litki mają świetną korekcję EFM, błędów. Mają bogate oprogramowanie i są podatne na różne modyfikacje.

P.S.

Nie chcę nikogo obrażać. Moje uwagi, co do nagrywania nie odnoszą się akurat do forumowiczów.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"

Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 15.12.2005 o godz. 20:05
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.12.2005, 19:36   #200
Pabloz
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.02.2003
Pabloz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam!

DMA było oczywiście włączone, płyta na chipsecie via (kt400 o ile dobrze pamietam). Jako ze mogle wymienic te napedy, wybor padl na benq 1640 ktorego wlasnie wczoraj dostalem. Wieczorem wrzuce do porownania wykresy tych samych plytek co wyzej sprawdzalem na nec'ach, ale juz teraz powiem ze roznica jest bardzo wyraznie zauwazalna.

Pozdrawiam.
Stary 15.12.2005, 20:09   #201
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Pabloz
Witam!

DMA było oczywiście włączone, płyta na chipsecie via (kt400 o ile dobrze pamietam). Jako ze mogle wymienic te napedy, wybor padl na benq 1640 ktorego wlasnie wczoraj dostalem. Wieczorem wrzuce do porownania wykresy tych samych plytek co wyzej sprawdzalem na nec'ach, ale juz teraz powiem ze roznica jest bardzo wyraznie zauwazalna.

Pozdrawiam.
i chwała Panu - też bym tego nie brał.

jak coś sprawdzone, to sprawdzone i to nie w Chipie tylko w życiu.

ja NECa 3540A kupiłem właśnie jak juz był sprawdzony w życiu (choć nie to forum mnie skłoniło do zakupu)

@Yarozelsky posiada ten sam napęd, też kupił po strasznej nagonce na NECa (nie powiem, że była bez racji) i jest chyba dość zadowolony, tak jak ja.

dochodzę do subiektywnego wniosku - chyba ten mój NEC jest spoko, LiteOn 812S też na swoje czasy był niezły - mam farta?

kończąc samozachwyty, NEC 3540A to świetna nagrywarka CD - naprawdę.

przyjdzie nowy rok, wyklaruje się co z nowych napędów można kupic, znowu powstanie jakiś klan, ja poczytam i może kupie......coś....
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.12.2005, 21:41   #202
Yarozelsky
Gość

Talking

Witam
Jestem zadowolony z mojego Neca 3540A był tani ,no i jest o niebo lepszy od mojego starego palnika nagrywa prawie na wszystkim, nagrywa dobrze, z tym że bez modowanego biosu nie było by tak kolorowo.Przy Nec'u dvdrom z dobrą korekcja to obowiazek.Napewno bede zmienał palnik w przyszlym roku bo ten napewno padnie ze wzgledu na astronomiczna ilość nagrywanych płyt, wtedy zobacze co kupie

edit: ten post nie miał niczemu sensownemu służyć napisałem go sobie od tak

Ostatnio zmieniany przez Yarozelsky : 15.12.2005 o godz. 21:59
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 00:00   #203
Pabloz
Stały bywalec ;)

Witam!

Tak jak obiecalem, zamieszczam testy tych samych plytek co wypalalem na nec'ach, tym razem palonych na benq. Narazie tylko test dvd+rw verbatim 4x palony na 4x oraz supratex 8x palony na 4x (wynik moze byc mniej miarodajny bo na necu byla ta plytka palona na 8x). Test activejeta zamieszcze pozniej, z chwilowego braku tych plytek. Jednak juz na pierwsz rzut oka przy dvd+rw widac spora roznice:

dvd+rw verbatim

dvd+r supratec

Teraz sie moge zgodzic ze takie wyniki (supratec) sa przez kiepska jakosc plytek - i to jest do przyjecia, zastanawia mnie tylko niska jakosc tego dvd+rw verbatima - czyzby jakas dziwna seria? Kupowane byly w actionie bo dziwnie niskiej cenie 10zl brutto za 5szt...

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Stary 16.12.2005, 00:14   #204
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pabloz
... zastanawia mnie tylko niska jakosc tego dvd+rw verbatima - czyzby jakas dziwna seria?

Już było wyjaśniane:

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1398

Płytki +/-RW nie zapisane w biosie a takiej MKM A02 nie ma, są zapisywane uśrednioną strategią dla płytek RW i dlatego taka jakość.

Stary 16.12.2005, 00:53   #205
Pabloz
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez slawekj

Już było wyjaśniane:

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1398

Płytki +/-RW nie zapisane w biosie a takiej MKM A02 nie ma, są zapisywane uśrednioną strategią dla płytek RW i dlatego taka jakość.

Aha, z tego co rozumiem to solid-burn polega na tym ze moze sie nauczyc tych plytek. Czy jest mozliwe w q-suite dopisanie tego nosnika tak zeby zapisywal ja z odpowiednia strategia? Jak sie sprawdza czy plytka jest czy nie jest w biosie zapisana?

Pozdrawiam.
Stary 16.12.2005, 00:58   #206
slawekj
Guru

SolidBurn nie testuje i nie dobiera strategii dla płytek +/-RW.
Są zapisywane strategią zapisaną w biosie.

Stary 16.12.2005, 01:24   #207
Pabloz
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez slawekj
SolidBurn nie testuje i nie dobiera strategii dla płytek +/-RW.
Są zapisywane strategią zapisaną w biosie.

No wiec teraz wszystko jasne :-) Wielkie dzieki za rozwianie moich watpliwosci.

Pozdrawiam.
Stary 16.12.2005, 12:40   #208
radosio
vel Shah

Data rejestracji: 01.11.2005
radosio niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
oto moje testy na BIOSIE 1.07. Płyta Verbatim DVD+R x16 palona x8. Odczyt x8 i x16. Przy wypalaniu x8 nadal kiepsko
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
NEC ND-355051505170717071 A-verbatim-.dvd-r-x16.-x8.jpg   NEC ND-355051505170717071 A-verbatim-.dvd-r-x16-x8.jpg  
radosio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 12:46   #209
radosio
vel Shah

Data rejestracji: 01.11.2005
radosio niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
a teraz ta sama płytka Verbatim DVD+R x16 palona x4. Odczyt x8 i x16. Troche widać poprawę w porównaniu do tego co miałem na BIOSIE 1.06.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
NEC ND-355051505170717071 A-verbatim-dvd-r-x16-x4..jpg   NEC ND-355051505170717071 A-verbatim-dvd-r-x16.-x4.jpg  
radosio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2005, 13:06   #210
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
jak ten Nec sie teraz sprawuje?
od wczoraj mam benq 1640, chcialbym sie nim troche pobawic, posprawdzac niektore plytki, bo mam kilka takich, ktore mnie interesuja [DVD+R Emtec'a, Verbatimki i inne troche gorsze], ale kompletnie nie znam sie na wykresach?
moglby ktos jakis FAQ napisac na ich temat? jak je odczytywac? fajnie by bylo..
i jeszcze pytanko - dobrze wybralem biorac tego BenQ'a? dalem 175zl...
pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: