Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.03.2006, 12:07   #1
Mizii
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 25.10.2005
Mizii zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam
Jak z tym biosem 1-22 ? wgra***322; juz go ktos ?
Jesli tak to moze sie podzieli z nami wrazeniami
Mizii jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.03.2006, 13:03   #2
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Mizii
Witam
Jak z tym biosem 1-22 ? wgrał juz go ktos ?
Jesli tak to moze sie podzieli z nami wrazeniami
ja mam wgrany od momentu pojawienia sie w necie
co do zmian to pali tak jak palil 1-Z2 - moze troszke lepiej

ale stwierdzam jedno ze nec zbyt dobrej korekcji bledow to nie ma
nagralem wczoraj cd-rw i nec jej nie odczytal (zatrzymal sie na 79% i koniec), a "dziwny" pioneer dvd-104s (przypadek opisany w innym topicu) przemknal przez ten nosnik bezproblemowo (przy 79% zwolnil, ale nieznacznie i odczytal plytke bezproblemowo)
maly minus dla neca - juz kolejny - poprzednio sohw-832 sklonowala przerysowana esperanze, ktorej nec nie chcial
Stary 22.03.2006, 13:11   #3
flobber
starszy wypalacz

Data rejestracji: 26.01.2006
flobber zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez icemac
ja mam wgrany od momentu pojawienia sie w necie
co do zmian to pali tak jak palil 1-Z2 - moze troszke lepiej

nagralem wczoraj cd-rw i nec jej nie odczytal (zatrzymal sie na 79% i koniec),
A wrzuc tu test tego CD-RW.
flobber jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.03.2006, 13:11   #4
flobber
starszy wypalacz

Cytat:
Napisany przez icemac
A moze to wina tego hackowanego biosu?
Stary 22.03.2006, 13:32   #5
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
poprzednio bylo podobnie

a cd-rw to zostawilem w domu i mnie cos trafia, bo nie mam na co nagrac "smieci"
Stary 22.03.2006, 16:18   #6
suchyjastrzab
noob

Avatar użytkownika suchyjastrzab

Data rejestracji: 19.12.2005
suchyjastrzab zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeszcze jeden Verbatim, tym razem palony Alcohol`em - pierwszy GB x4, dalej x6
http://micek.no-ip.com/~jastrzab/scr...nfo/max001.png
http://micek.no-ip.com/~jastrzab/scr...info/x5001.png
Tutaj nie wida***263; r***243;***380;nicy przy r***243;***380;nych pr***281;dko***347;ciach
UWAGA: pliki maj***261; po 500K+
suchyjastrzab jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.03.2006, 19:49   #7
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

upewnij sie z tym dma na WSZYSTKICH napedach hdd i optycznych

mozesz usunac i pozwolic, aby zainstalowaly sie ponownie
Stary 24.03.2006, 09:14   #8
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tym razem wrzuciłem na warsztat dwie płyty RW.
Verbatim DVD-RW x 6 i Traxdata DVD+RW x 8.
Obie nagrane z maksymalną prędkością plikiem testowym Nero.
Wyniki poniżej.
Na Traxdatę trzeba wziąć poprawkę na jakość płyty, bo wcześniej się już przekonałem, że z tym róźnie bywa, ale Verbatim zwłaszcza, że to minus.

Traxdata DVD+RW x 8 - plik testowy Nero - odczyt.png

Traxdata DVD+RW x 8 - plik testowy Nero - zapis.png

Vebatim DVD-RW x 6- plik testowy Nero - odczyt.png

Verbatim DVD-RW x 6 - plik testowy Nero - zapis.png
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"

Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 13.03.2015 o godz. 04:08
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.03.2006, 19:36   #9
flobber
starszy wypalacz

Cytat:
Napisany przez madmax2
Tym razem wrzuciłem na warsztat dwie płyty RW.
Verbatim DVD-RW x 6 i Traxdata DVD+RW x 8.
Obie nagrane z maksymalną prędkością plikiem testowym Nero.
Wyniki poniżej.
Na Traxdatę trzeba wziąć poprawkę na jakość płyty, bo wcześniej się już przekonałem, że z tym róźnie bywa, ale Verbatim zwłaszcza, że to minus.
Zadziwiajaca jakosc Verbatima-RW. Partia Verbatimow RW w moich testach wypadala bardzo zle:
http://forum.cdrinfo.pl/no-niki-opty...stujacych.html

Stary 24.03.2006, 15:58   #10
Atlantis
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.08.2004
Atlantis zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hej, no co jest? Przeglądam dosyć pobieżnie wyniki wasych testów i nie wiem co myśleć... PIE przekraczająca 100? Przecież mój wysłużony Litek zwykle nie daje większych błędów niż 20... W w chwile potem szczęka mi opadła... 300!?!?!?!?! To nawet się w standardzie nie mieści...
Zastanawiam się nad zakupem tej nagrywarki, ale gdy zobaczyłem te wyniki to normalnie dostałem gęsiej skórki... Ktoś mi powie co jest grane i dlaczego się wszyscy zachwycają tym napędem? Popatrzcie jak mój LiteOn 812S pali...

LG CGE-8526B (Firmware Version: 1.05; podłączany przez USB2IDE),
Sempron 2500+, Abit NF-7, 768 MB DDR RAM, HDD 250 GB Samsung, Windows XP SP2
Atlantis jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.03.2006, 19:05   #11
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jak zrobię test płyt nagranych NEC-iem na Liteonie to też będą podobne wyniki do Twoich.
Róznica polega na tym, że NEC pomimo czasami kiepskich wykresów nagrywa płyty tak, że czyta je każdy napęd.
Z Litkiem (bynajmniej moim SHW 1635S) jest inaczej. Też piękne wykresy, ale na odtwarzaczu stacjonarnym nagrane Verby i TDK tną się niemiłosiernie.
I jeszcze, co do wyników testów. Poniżej masz screeny z odczytu jednej płyty nagranej na NEC 4551.
Odczyt był dokonywany na NEC- u i Litku SHW 1635S.
Sam zobacz.

Verbatim DVD-R x 16, x 16 - Test na LiteOnie.PNG

Verbatim DVD-R x 16, x 16 - Test na NEC-u.png
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"

Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 13.03.2015 o godz. 04:08
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.03.2006, 19:20   #12
Atlantis
Wymiatacz

No dobrze, ale spróbujcie mi powiedzieć, że to oznacza co innego, niż to, ŻE TEN NEC MA ZRĄBANY SYSTEM SPRAWDZANIA BŁĘDÓW!!! Nie po to ustalono standardy, które mówią, że 280 to max, a nagrywarka mówi Ci, że ta wartość została przekroczona w przypadku nośnika, który jest dobrze nagrany...
Wszystkie egzemplaże tak mają czy nie? Bo jeśli tak to znowu wracam do punktu wyjścia...
Jednak prawidłowy odczyt tych błędów jest dla mnie bardzo ważną sprawą... Zastanawiałem się nad Pioneerem 110/111 ale gdy ktoś go zjechał na forum (ponoć pali 9 płyt na 10?) to przerzuciłem swoje zainteresowania na tego NECa... Teraz sam nie wiem co mam myśleć...
Jak się wk****e to zostanę w rodzinie i wezmę nowego LiteOna, chociaż o nich jeszcze wiecej złego mówią. :/
Jednak to musicie przyznać - NEC 4551 nie potrafi zgodnie ze standardami zinterpretować wyniku testu na błędy PIE/PIF...

Ja nie przeczę, że ta nagrywarka bardzo dobrze nagrywa... Tyle tylko, że ja nie mogę trzymać drugiej w komputerze tylko po to, żeby sprawdzić czy nagrana płyta się dobrze nagrała... A skoro ten NEC wywala takie bzdury (bo inaczej nazwac nie można wyniku wskazującego zepsutą płytę na idealnie nagranej płycie) to ja nie byłbym w staniu mu zaufać - jaką gwarancję mam, że pewnego dnia nie wyrzuci mi takich samych wyników dla kompletnie zjechanej płyty, która powinna wylądować w koszu?
Jeśli rzeczywiście odczyt błędów PIE/PIF tak wygląda w tym napędzie, to niestety jest on czystą fikcją. :/ W takim bądź razie odpada z mojej listy, bo to dla mnie było BARDZO ważne...

Czy naprawdę nie ma na dziś dzień żadnej, naprawdę dobrej nagrywarki, która nie robiłaby tego typu niespodzianek? Nie potrzebuję żadnych lightscribeów czy innych bajerów, zależy mi na dobrymn zapisie, wiarygodnym odczycie błędów io obsłudze DVD-RAM oraz DL. Co jest grane? Producenci napędów lecą sobie w kulki?

Ostatnio zmieniany przez Atlantis : 24.03.2006 o godz. 19:40
Stary 24.03.2006, 23:25   #13
Atlantis
Wymiatacz

Hmmm... a może ktoś mi w końcu wyjaśni sprawę z tymi tajemmiczymi różnicami w wynikach międy Litkiem a tym NECiem? Czym to jest spowodowane? Tak jak przypuszczam to jest wada naopędu NECa? A może zbyt surowo go oceniłem i np. nie wiem, że są jakieś dwa standardy w ocenie błędów PIE (co do PIF jestem pewien, ze istnieją co najmniej dwie "skale"...) Jak to jest z błedami PIE?
Wybaczcie, ale jak widzę wynik na litku w okolicach 10, a w chwilę potem na NECu 100, to jednak wyraźnie coś tu nie gra... Jeśli to jest słaba strona tego napędu, to jego akup z całą pewnością odpada w moim przypadku - wymagam poprawnego skanowania błędów... A już miałem ochotę kupić...

BTW a może są jakieś czytniki DVD z możliwością skanowania tych błędów?
Stary 25.03.2006, 00:47   #14
Mizii
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 25.10.2005
Mizii zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kto wie co znaczy w biosie 1-22 oznaczenie 122_orig i 122_rpc1 czym sie r***243;***380;ni orig od rpc ? bo nie wiem :\
Mizii jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.03.2006, 07:53   #15
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

122_orig - to bios oryginalny
122_rpc1 - to jest bios bez blokady regionu, czyli dziala w napedzie dvd-video z calego swiata

@Atlantis
tak to tylko w erze ci dopasuja
a na powaznie to kup plextora PX-750A i moze nie bedziesz musial narzekac

Twoje uprawnienia: