Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.09.2006, 17:20   #1
adax
Iniemamocny

Data rejestracji: 01.09.2004
adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
KProbe jest tylko do Liteon***243;w i jego pochodnych /OEM/.

Co do innych program***243;w to jest jeszcze DVDInfoPro ale nie wiem czy obs***322;uguje nagrywarki NEC.

Ostatnio zmieniany przez adax : 21.09.2006 o godz. 17:23
adax jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.09.2006, 22:33   #2
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Lightbulb

Cytat:
Napisany przez piotrox
[...]
Jeszcze się zapytam o dopuszczalne wartości dla PIE i PIF ?
http://forum.cdrinfo.pl/faq/67090-ne...e-wynikow.html
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2006, 08:27   #3
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez spex
cichutko, jak by jej nie bylo !! duzo sprawniejsza od 4551A !! kupuj smialo !
a co miales 4551, ze tak sadzisz ?? i juz ci padl

Ostatnio zmieniany przez icemac : 13.03.2006 o godz. 08:29
icemac jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2006, 18:37   #4
spex
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.05.2005
spex w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez icemac
a co miales 4551, ze tak sadzisz ?? i juz ci padl
sorki kumpel z klasy wlazł na przerwie na moje konto i te bzdury które ty cytujesz to on napisał.
spex jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2006, 19:33   #5
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez spex
sorki kumpel z klasy wlazł na przerwie na moje konto i te bzdury które ty cytujesz to on napisał.

moze da sie 4551 przerobic na 4571
chociaz ja ze swojej nagrywarki jestem bardzo zadowolony
Stary 13.03.2006, 20:00   #6
WSW
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.03.2006
WSW w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czyli ogólnie polecacie tą nagrywakrę? Bo mam zamiar kupić lecz nie wiem czy wziąść ją czy może BenQ'a 1655...
WSW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2006, 18:47   #7
brennan
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.03.2003
brennan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nec 3551A - 20 minut na 8x

Witam,

mam świeży system WinXP Sp2, płytę główną Asusa z chipem nVidia. Dma włączone na wszystkich urządzeniach. Na primary IDE podłączone są dwa dyski (dysk C jako master), na Secondary Master jest nagrywarka a czytnik DVD Sony na Slave. Przy kopiowaniu DVD "w locie" na prędkości 8x płyta przegrywa się ok. 20 minut. Używam Nero 6.3.1.20. Co może być powodem? Sprawdzałem kable i wszystkie wpięte są dobrze (dociśnięte).

Pozdrawiam
B.
brennan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2006, 19:03   #8
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zainstaluj ASPI, nie zalecam kopiowania w locie bo aby kopiowac w locie naped musialby miec co najmniej dwu krotnie wieksza predkosc odczytu podczas zapisu nagrywarki, jezeli ci bufor nagrywarki skacze znaczy ze naped nie nadaza
Zaaktualizuj nero do najnowszej wersji 6 tez nie zaszkodzi
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2006, 21:37   #9
brennan
Nowy na forum

Thumbs down

Nero mam teraz 6.6.1.4 (bo przy 7.0.8.2 nie ma opcji Labelflasha, dziwnie nie mam w menu narzędzia opcji wypalania etykiety mimo iż sterowniki są zainstalowane jak należy). ASPI zainstalowałem. Napęd z którego odczytuje DVD to Sony DDU1615 i ma prędkość 16x/48x. Buffor level skacze pomiędzy 22 a 99%. Bufor odczytu schodzi do 0% i dochodzi do 99%. Poprzednio miałem nagrywarkę Neca i napęd Lg (nie pamiętam dokładnie jakie to modele i prędkości), i płyta w locie przegrywała się ok. 6-7 minut nigdy dłużej.

Trochę mnie to dziwi. Co może być powodem ? W tym momencie kończę nagrywać płytę DVD na prędkości 8x - 16 minut.
Nagranie płyty płyty CD 678 MB z danymi z dysku na prędkości 48x zajmuje: ok. 2:45 min. Nagranie DVD na prędkości 8x z dysku twardego zajmuje: 11 minut i potwornie spowalnia system przez cały czas nagrywania, poziom bufora odczytu jest przez większość czasu na poziomie 100% ale udaje mu się zejść do 0%, bufor nagrywarki lekko skacze (91-99%, parę razy do poziomu 44%). Zgranie dvd na dysk to ok. 8 minut

Czy to może być problem w podłączeniu sprzętu? Czy przyczyną może być to, że prawdopodobnie nagrywarka i dvd są podłączone na kablu 80 pinowym ? Ma znaczenie, czy nagrywarka jest na końcu taśmy czy na środkowym slocie kabla IDE podpięta ?

Ostatnio zmieniany przez brennan : 17.03.2006 o godz. 21:53
Stary 17.03.2006, 22:13   #10
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Pewnie zainstalowałeś w pakiecie sterowników NForce sterowniki IDE SW.
Zainstaluj ponownie sterowniki od NFroce bez IDE SW, ewentualnie z Menedżera urządzeń usuń kontrolery IDE i zrestartuj kompa.
Po restarcie Windows wykryje kontrolery ponownie i podmieni sterowniki na domyślne. Powinno być ok.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"

Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 17.03.2006 o godz. 22:21
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2006, 22:38   #11
brennan
Nowy na forum

Zrobiłem jak napisałeś. Nadal to samo.

Nie mogę zmienić ustawień DMA są poblokowane. DMA dysków ustawione jest na Ultra DMA5 - Ultra100 a napędów na Ultra DMA2 - Ultra33. Odinstalowałem sterowniki i zainstalowałem te które są mi potrzebne - nie zaznaczałem IDE podczas instalacji.

W jaki sposób można - o ile potrzeba - zmienić wartości DMA dla napędów?
Stary 17.03.2006, 23:06   #12
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Musisz zmienić ustawienia w biosie płyty głównej.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2006, 23:11   #13
brennan
Nowy na forum

Wystarczyło odznaczyć opcję, dzięki której BIOS urządzenia decyduje o jego DMA. Mam teraz takie możliwości:

Dysk:

Napędy:
Stary 02.04.2006, 21:52   #14
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Korowiow co cie wzielo odswiezanie juz zapomnianego tematu
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.04.2006, 12:56   #15
goVa
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.04.2006
goVa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z NEC ND-4550A

Problem polega na tym, ze nagrywarka widzi plyty DVD jako puste (dane, filmy), z plytami CD nie ma zadnego problemu. Wczesniej te same plyty odczytywane byly bez problemu.
Problem pojawil sie z dnia na dzien.

Nagrywarka byla sprawdzana na innych komputerach - wszystko ok (wydluzyl sie nieco czas dostepu).

- zmieniono firmware z 1.07 na 1.08 (bez rezultatu)
- przeinstalowanie systemu (win XP Pro SP2) + aspi drivers (bez rezultatu)
- po uruchomieniu Knoppixa 4.0.2 plyt DVD nie czyta wogole
- zmienilem tasme IDE, kontroler, itd (bez rezultatu)
- ustawienia BIOS'u nie byly ruszane (na wszelki wypadek dalem default - bez rezultatu)
- jedyne co nie bylo sprawdzane to inna nagrywarka na tym wlasnie komputerze.

Jakies pomysly ? Co jeszcze mozna sprawdzic ?

NEC jest na gwarancji, tylko skoro dziala na innych komputerach.
goVa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: