Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.10.2006, 19:22   #1426
Sebastiano
---

Data rejestracji: 15.10.2006
Sebastiano zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm, a który bios do NECa 4571A polecacie? modowany Z1 czy firmowy 1.02 ?

Najgorsze w tym wszystkim jest to że ta nagrywarka nie radzi sobie z odczytem płyt które sama nagrała tydzień temu

Pod windowsem możemy sobie zmniejszyć prędkość do powiedzmy 8x i wtedy wszystko ładnie się czyta, ale instalalując świeży system, podczas kopiowania pakietów wywala błędy że są uszkodzone

Sprawdzone na Linuxie
Sebastiano jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.10.2006, 20:12   #1427
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo

Data rejestracji: 23.05.2006
- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Sebastiano
Hmm, a który bios do NECa 4571A polecacie? modowany Z1 czy firmowy 1.02 ?
Zaryzykuj modowany 1-02 z bitsettingiem

Cytat:
Najgorsze w tym wszystkim jest to że ta nagrywarka nie radzi sobie z odczytem płyt które sama nagrała tydzień temu
potwierdzam jest to zjawisko uciążliwe do tego stopnia że chyba zmienię palnik ,
dokładnie dziś i wczoraj pisałem na ten temat by zaczerpnąć opinii z takim jednym z tego forum co sie zna na tym i na tamtym
- Deckard - jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2006, 20:27   #1428
Sebastiano
---

Sprawdziłem już wszystkie dostępne biosy na rynku ale nic nie pomaga

Cytat:
Napisany przez - Deckard -
dziś i wczoraj pisałem na ten temat by zaczerpnąć opinii z takim jednym z tego forum co sie zna na tym i na tamtym
I do jakich wniosków doszliście ?

To jest szczyt żeby podczas weryfikacji poprawnego nagrania w Nero co druga płytę wyskakiwało 'FAILED'

Jak tak dalej pójdzie to ten palnik wyląduje na allegro za złotówkę
Stary 15.10.2006, 20:46   #1429
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo

- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Sprawdziłem już wszystkie dostępne biosy na rynku ale nic nie pomaga

I do jakich wniosków doszliście ?

To jest szczyt żeby podczas weryfikacji poprawnego nagrania w Nero co druga płytę wyskakiwało 'FAILED'

Jak tak dalej pójdzie to ten palnik wyląduje na allegro za złotówkę
Ja aż tak zle nie mam , palnik wypala bardzo dobrze ale coraz bardziej uciążliwa staje się słaba korekcja a raczej brak korekcji

Co do twojego problemu to zainstaluj ASPII ,włącz DMA ,używaj dobrych płyt , zadbaj o nieobciążony system podczas wypalania
Stary 16.10.2006, 14:13   #1430
Diabelek_18
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.10.2005
Diabelek_18 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam podobny problem ze swoim NEC 4550a/4551a- na różnych biosach obajwy sa te same nie chce czytać nagranych przez siebie "minusów" . Problem dotyczy ostatnio wypalanych płyt ( blupopy tdk emtec). Dałem wcześniej z tego powodu nagrywarke do serwisu ale nie zrobili nic poza czyszczeniem lasera nagrywarka jeszcze jakoś paliła ale ostatanio prawie wszystki płytki nie dają się odczytac. Pale na nich bo zrobilem wcześniej mały zapas tych nosników. za jakie sugestie bede wdzięczny
Diabelek_18 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2006, 14:15   #1431
Mich@ł
Ismail Delivered

Data rejestracji: 29.08.2003
Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Mich@ł wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez Diabelek_18
Mam podobny problem ze swoim NEC 4550a/4551a- na różnych biosach obajwy sa te same nie chce czytać nagranych przez siebie "minusów" . Problem dotyczy ostatnio wypalanych płyt ( blupopy tdk emtec). Dałem wcześniej z tego powodu nagrywarke do serwisu ale nie zrobili nic poza czyszczeniem lasera nagrywarka jeszcze jakoś paliła ale ostatanio prawie wszystki płytki nie dają się odczytac. Pale na nich bo zrobilem wcześniej mały zapas tych nosników. za jakie sugestie bede wdzięczny
Ostatnio coraz więcej jest tematów, w których użytkownicy narzekają na odczyt neców..
Niestety, tak już jest z tymi napędami...
Mich@ł jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2006, 14:26   #1432
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nie wiem jak jest, ale dvd-r m***243;j nec czyta (jakie***347; stare espery-r palone na litku jeszcze 451 przed przer***243;bk***261; na 832 - ogl***261;da***322;em jakie***347; divx-y)

troch***281; nowego ***347;miecia powypala***322;em, skan***243;w nie robi***281;, bo pal***281; na sony+r, wi***281;c b***281;d***261; takie same jak zwykle

jak co***347; "dziwnego" zauwa***380;***281; to serwis pogoni***281;

P.S.
oby mi jak najd***322;u***380;ej sprawnie s***322;u***380;y***322;a
Stary 16.10.2006, 14:36   #1433
Korowiow
Bywalec

Data rejestracji: 28.06.2004
Korowiow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Diabelek_18
wymien swoj zapas - na + i twoje problemy znikna. szczerze mowiac to nowe modele NECa to szit juz jest odkad sie polaczyli ze Sony odczuwam wzgledem tych napedow obrzydzenie Sony=LiteOn. Mialem 4571 (ostatni z niby-NECow) ale niestety juz tak nie chodzil jak 4550/4551
Korowiow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2006, 17:15   #1434
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja swój dałem do serwisu. Dokładnie opisałem, jakich konkretnie płyt nie chce czytać.
Wrócił po 2,5 tygdnia z adnotacją "Naprawa i testy".
Teraz czyta wszystko.
Warto jeszcze pokombinować ze zmodowanymi biosami.
Wgranie biosu 1.08 bez RPC spowodowało, że napęd bez problemu czytał tą Alfę, o której pisałem wyżej, ale Verbów w formacie "-" już nie.
Po ponownym wgraniu oryginalnego biosa problem wrócił.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"

Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 16.10.2006 o godz. 17:18
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2006, 17:31   #1435
madmax2

Sebastiano oddaj nagrywarkę do serwisu. Opisz na kartce dokładnie, jakie są objawy, a najlepiej dołącz jedną, albo dwie płyty (+ i -), które nagrałeś i których nie czyta.
Ja zrobiłem podobnie z NEC-iem ND 4551A.
To znaczy obeszło się bez płyt tyle, że dokładnie napisałem, co i jak.
Napęd był ponad dwa tygodnie w serwisie, ale teraz wszystko czyta.
W sklepie mi powiedzieli, że tyle to trwało, bo opis probelmu był dokładny. Z reguły piszą, że nagrywarka nie czyta, albo nie nagrywa .
No to, jak przeczytają w serwisie, że nie czyta to pewnie wrzucają pierwszą lepszą płytę i jak u nich chodzi to odsyłają .
Jak napiszesz im dokładnie to będą mieli zagwozdkę i być może naprawią .
Lepiej powiedzieć:
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
Stary 16.10.2006, 17:39   #1436
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo

Pojawił się firmware MadDog OEM firmware 1.F1 - zaryzykuje ktoś bo mało w opisie zmian

edit:
I CO ? Nikt z posiadaczy 4570 nie zaryzykuję i podzieli sie spostrzeżeniami itd.
znowu ja mam męczyć mój ledwo dyszący napęd

Mały fix i już ciekawe czy ten firmware zmieni coś w odczycie
Dołączone obrazki
File Type: png 1.PNG (27.5 KB, 137 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez - Deckard - : 16.10.2006 o godz. 19:09
Stary 16.10.2006, 17:41   #1437
Korowiow
Bywalec

Data rejestracji: 28.06.2004
Korowiow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
czyli wina calego zamieszania w tym temacie byl nieodpowiedni firmware do nagrywarki koniec transmisji. pozdrawiamy i zyczymy mniej takich problemow
Korowiow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2006, 21:54   #1438
madmax2

Cytat:
Napisany przez Korowiow
czyli wina calego zamieszania w tym temacie byl nieodpowiedni firmware do nagrywarki koniec transmisji. pozdrawiamy i zyczymy mniej takich problemow
No tak nie do końca. Verbatimów minusów też nie chciał czytać nawet na zmodowanym biosie, ale coś w tym jest.
Może kombinacja z jeszcze innymi biosami to rozwiązanie (ja wgrałem 1.08 tyle, że bez RPC).
Lepiej powiedzieć:
Lepiej powiedzieć:
Stary 16.10.2006, 21:59   #1439
madmax2

Cytat:
Napisany przez Mich@ł
Ostatnio coraz więcej jest tematów, w których użytkownicy narzekają na odczyt neców..
Niestety, tak już jest z tymi napędami...
No korekcja to delikatnie mówiąc do d... jest.
Wrzuciłem do NEC-a zmasakrowaną przez dziecko płytę VCD z gazety.
Odpaliłem Nero celem zrobienia działającej kopii.
Napęd stanął po mniej więcej 17 % i po 2 godzinach prób odczytu dałem spokój.
Dla porównania Litek SHW 1635S zrobił obraz tej płyty w 17 minut, a Pionek 111 w 21. Kopie działają bez zarzutu.
Nie zmienia to jednak faktu, że NEC-i mają świetną jakość zapisu, z tym, że w ich wypadku warto mieć w kompie drugi napęd z dobrą korekcją.
Lepiej powiedzieć:
Lepiej powiedzieć:
Stary 17.10.2006, 22:49   #1440
Sebastiano
---

Dzięki chłopaki za rady i opis jak zadziałać z tym postępowaniem gwarancyjnym żeby szybko wymienili, ale poddałem się z tym NECiem

Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem Asusa 1608p3s który został zflaszowany na dzień dobry na Pioneera 111L

Żegnaj NEC A tak lubiłem tą firmę Widocznie miałem pecha
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: