![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#2971 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.03.2006
![]() |
NEC 3520 wielki problem :(
Witam!
Jestem posiaddaczem nagrywarki nec 3520 po roku uzytkowania jakis miesiac temu przestała mi czytac CD. DVD paliła i czytała bez problemów. Jako ze posiadałem gwarancje to oddałem do serwisu ----> mineły 2 tygodnie ---> sprzet wrócił biore go do domu podpinam na swoje miejsce sprawdzam czy czyta CD, czyta no to mysle problem z głowy ale nic bardziej mylnego ![]() ![]() Zabrałem sprzeta do sklepu podpinam go i działa :SIC: mysle ze moze tasma u mnie wiec zmieniłem tasme ---> nie działa, postawiłem system ----> tez nie działa DVD, udate biosu do 3.07 ----> tez nie działa. Co najlepsze jak postawiłem nowy system to juz nie ma kompunikatu ale za to po włozeniu płyty DVD wczesneij nagranej na niej (jakis miesiac wczesniej ![]() ![]() Powiedzce mi co jest nie tak ;/;/;/ bo ja juz nie mam nerwów ![]() pozdro |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2972 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.01.2006
![]() |
Przeprowadzilem kilka testow i dlugo sie zbieralem, aby to przedstawic tutaj na forum.
Wyniki nic mi nie mowia, poza tym, ze mam problem z nagrywaniem plyt CD roznego rodzaju oraz z odtwarzaniem (sluchac jakis pisk w momencie gdy wkladam plyte do srodka). Co innego pyty DVD, których nagrywanie i odtwarzanie nie sprawia zadnego problemu. Nagrywam je szybko i nagrane sa bardzo dobrze. Do wielu spraw nie bede wracal, bo przedstawilem je w postach wczesniejszych. Skupie sie na przedstawieniu screenow i malych komentarzach. Najpierw przedstawie, jak dzialala nagrywarka mojego kolegi podczepiona pod moj komputer (niestety nie mam nigdzie w poblizu znajomego z nagrywarka DVD). Lite-On CD-RW SOHR-52385 na moim komputerze (specyfikacja mojego kompa w jednym z wczesniejszych postow): 1. nagranie przebieglo pomyslnie i zaczynam testy ![]() ![]() 2. testy juz nie pokazuja raczej dobrych wiadomosci ![]() ![]() ![]() Wiecej testow nie przeprowadzilem, gdyz uznalem ze nie ma wiekszego sensu i to wystarczy. Film oglada sie bez zarzutu zarowno na L-O jak i na NEC-u (poza tym piszczeniem, o ktorym pisalem wyzej - raz piszczy raz nie ...nie rozumiem?) jak i na innych czytnikach. Nastepnie przedstawiam screeny z testow nagrywania na NEC DVD-RW ND-3540A na innym komputerze niz moj: 1. Nagrywane zakonczone pomyslnie i zaczynam testy: ![]() ![]() ![]() ...i tak widze, ze cos tutaj nie gra, bo nagle wszystko staje i czekam i czekam (a juz myslalem, ze nagrywarka jest "wporzo)" i ... 2. ...postanowilem przetestowac plytke nagrana w Nec-u na innej nagrywarce (niestety nie DVD, ale jak wiadomo chodzi mi caly czas o nagrywanie plyt CD): ![]() ![]() Troszke wiecej informacji ...o bledzie i sie dziwie, bo cos tutaj nie gra... Przeciez plytka nagrala sie cala, a tu lipa taka... Postanawiam zatem po raz kolejny sprawdzic, czy to nie wina plyt. Na tego samego rodzaju plytce sprobuje wykonac nagranie na nagrywarce HL-DT-ST CD-RW GCE-85268: 1. Nagranie z ta sama predkoscia (jak wczesniej nagrywalem na Nec-u) czyli 8x zakonczone pomyslnie i zaczynam testy: ![]() ![]() ![]() ![]() ...i jak widac testy na tej nagrywarce przebiegaja jakos ...dziwnie ![]() 2. Testy przeprowadzam na Nec-u i wyniki sa calkowicie inne niz wyzej ![]() ![]() ![]() Najlepsze jest to, ze nie tylko ja mam problem z tego rodzaju nagrywarka: http://forum.cdrinfo.pl/flashowanie-...ight=nec+3540a http://forum.cdrinfo.pl/cdr-forum/63...ight=nec+3540a przeczytalem sobie rowniez to: http://forum.cdrinfo.pl/flashowanie-...ight=nec+3540a ...i to: http://forum.cdrinfo.pl/ogolnie-o-dv...ight=nec+3540a a takze to: http://forum.cdrinfo.pl/no-niki-opty...ight=nec+3540a To by bylo na tyle z mojej strony. Zdaje sobie sprawe, ze musze isc po prostu z ta nagrywarka do naprawy. I jesli to nikogo nie urazi, to mam zamiar wykorzystac zamieszczone tutaj posty w celu pokazania mojego problemu, bo nie mam zamiary tlumaczyc jeszcze raz komus tego samego. Zobacza moje screeny i te wszystkie posty, to chyba powinni cos zaradzic. Mysle ze takim ulatwieniem to jeszcze nikt nie uraczyl serwisantow... ![]() Tak przy okazji mam nadzieje, ze moje testy i moje walkowanie tego tematu tak dlugo, komus w przyszlosci pomoga. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2973 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.07.2005
![]() |
NEC 3540-A Nieczyta płyt
Witam !
Mój nec przez pół roku działał bezawaryjnie jednak dzisiaj zaczal szwankować tzn. wogóle nieczyta płyt po włozeniu cd pojawia sie okienko ze dysk E jest niedostepny i są dwie opcje ponów próbe lub anuluj. Co w tej sytuacji czynić? Nagrywara jest jeszcze na gwarancji wiec jak nic nie zdołam zrobić to zaniose do servisu. Czekam na wasze odpowiedzi i pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2974 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.08.2002
![]() |
Nec 2.1b
Witam, czy ktos wie co porawia lub czy ktos wgrywal juz nowy firmware do nec'a 3500?
Nigdize nie moge znalezc listy zmian tzn pewnie tylko obsluga nowych nosnikow ![]() pozdro
![]() |
#2975 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.01.2005
![]() |
zdrowia
Witam, na dole znajdziesz tabele. http://www.micheldeboer.nl/firmware/3500.html
Mozesz tez uzyc necdump-a do porównywania bios-ów. Znajdziesz go w utils na w/w stronce. Zdrowia ![]()
![]() |
#2976 |
Guru
Data rejestracji: 14.05.2005
![]() |
Obs***322;uga nowych no***347;nik***243;w to te***380; du***380;o.
![]() |
#2977 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.04.2006
![]() |
NEC 3540A - transfer przy odczycie
Witam!
Swojego NECa mam juz chyba rok. Ostatnio zaczalem wiecej nagrywac plytek DVD. Nagrywam glownie na PLATINIUM DVD+R 8x. Cala plytka nagrywa sie niecale 10 min. Problem polega na tym, iz robiac test odczytu w Nero od 3 giga w gore dzieja sie smieszne rzeczy. ![]() Dodatkowo patrzac na strone nagrana plytki widac "okregi", tak jakby do pewnego momentu nagrywarka palila ... z inna moca lasera.. nie wiem. Moi koledzy na nagrywarkach LG i LiteOn nie maja takich walkow. U nich nagrywa sie normalnie, linia odczytu w Nero to posta a nie jakas.. lamana. U mnie tez te plytki odczytuja sie bez takich schodkow przy koncu. Do pewnego momentu kozystalem z BIOSU 1.04, zmienilem ma MaDog'a 1.F0 i jest taka samo... Dodam ze kolega na wakacjach kupil identyczny model i u niego wyglada wszystko tak samo... dziwny odczyt .... "pasy" na plytkach. Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2978 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zmień płyty na trochę inne, a zobaczysz różnice
![]() ![]()
![]() |
#2979 |
Gość
|
Witam.U mnie na gorszych płytkach czasami widnieją owe "pierścienie", na dobrych nośnikach jeszcze nie zauważyłem takich.Jeśli palisz te platinumy X8 to spróbuj wypalć je wolniej i zobacz czy będą te pierścienie, spróbowałbym bym jeszcze biosu 1.W9.
|
![]() |
![]() |
#2980 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.02.2004
![]() |
problem z nagrywarka NEC ND-3540 A
Witam posiadam nagrywarke NEC ND-3540 A i mam z nai taki problem ze pod winem 98 i 2000 all smiga a pod xp ma ona problem z nagrywaniem plytek dvd-r. nei chce ich wogule czytac nie mam pojecia czemu posiadam xp prof z sp 2 moze wy wiecie czemu tak sie dzieje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2981 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a firmware masz najnowszy ??
jak nie to zrób update --edit-- nie doczytałem sprawdź czy masz dma włączone i wszystkie stery, łącznie z ASPI Ostatnio zmieniany przez icemac : 02.06.2006 o godz. 19:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2982 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.06.2006
![]() |
Nec 3520A - zmiana booktype/typu księgi
Czy ta nagrywarka obsługuje tą funkcję? Jaką potreba mieć wersję NERO (jeżeli komus działa to proszę o podanie DOKŁADNEGO numeru wersji)?
Ja posiadam 7.2.0.3 ULTRA i jakoś tej opcji nie widzę. Z góry dzięki za odpowiedzi - firmware w nagrywarce to (dzięki wam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2983 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Obs***322;uguje, ale nie na tym biosie - poszukaj na http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html w modyfikowanych, wi***281;kszo***347;***263; daje mo***380;liwo***347;***263; zmiany bitsettingu.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2984 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.06.2006
![]() |
Dzięki za odpowiedź ale mam jeszcze pytanko:
Czy bezpiecznie jest updatować z mojego Firmwara do tego nieoficialnego? I czym to zflashować? (mam zamiar updatować do firmwara pod tym linkiem: http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520/307bt_rpc1.zip) Ostatnio zmieniany przez Huk : 25.06.2006 o godz. 19:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2985 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
Bezpiecznie nigdy nie jest - w razie padu napi***281;cia, lub zwisu kompa - pada nagrywarka,
oryginalny firmware Nec'a pozwala na zmian***281; booktype'u tylko dla no***347;nik***243;w dual layer, Po prostu uruchamia si***281; program flashuj***261;cy - on sam sprawdza nagrywark***281; i po wyborze robi kopi***281; zapasow***261; (lub nie) biosu. Flashowa***322;em t***261; nagrywark***281; kilka razy i wszystko jest ok.
![]() |
Tagi |
dvd r dl, napęd, nec |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] NEC ND-3650A 2007r. | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 24 | 04.11.2021 18:37 |
Pioneer DVR-K06 slim OEM vs. NEC ND-6650A Dual Layer slim OEM | s1misza | Napędy optyczne DVD | 1 | 21.08.2008 22:14 |
Bios z NEC 3520A (lub nowszej) do NEC 2510A | Matefusz | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 3 | 30.03.2005 22:02 |