Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.02.2005, 20:28   #1831
maniek997
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.11.2003
maniek997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ulan
Mam tego neca od 30 grudnia, wypaliłem na nim już kiladzisąt płyt (tanich, drogich, dwuwarstwowych, plusy, minusy itp). i nie miałem z tymi płytami żadnych problemów. Nagrywarka jest z grudnia. Czyta też wszystko...
Dobrze trafiłeś Miałem dwa z grudnia i też niby wszystko paliły, ale.... Trzeci jest ze stycznia i ten jest właściwy tzn. nie mogę się do niego przyczepić.
maniek
XJ-HD 166S
maniek997 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.02.2005, 21:18   #1832
karolkiewicz
NEC 3520 @ LD_3520_1U8

Data rejestracji: 09.02.2005
karolkiewicz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez heras
Duzo z WAS pisalo o problemach z Neckiem 3520A. Ja kupilem go jakis tydzien temu, sprawdzilem wyprodukowany zostal w styczniu 2005. Wypalilem dotychczas 4 plyty - 3 samsungi DVD+R x4 i TDK DVD+R x8 i wszystko bylo w porzadku. Czyli mam rozumiec ze modele wyprodukowane w 2005 roku powinny byc spoko?

Mój też był ze stycznia, a co się z nim stało to przeczytaj wyżej.
karolkiewicz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2005, 22:42   #1833
Marxter
Bywalec

Data rejestracji: 30.12.2004
Marxter w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez karolkiewicz
Mój też był ze stycznia, a co się z nim stało to przeczytaj wyżej.
Długo będziesz jeszcze płakał z tego powodu ?
Mi kiedyś padła grafa od Leadteka, ale wiem, że jakbym teraz kupował jakiegoś GeForce'a to pewnie i tak byłby to Leadtek.
Masz nagrywarę na gwarancji, to ją oddaj i dostaniesz nową, ja nie widzę problemu.
Marxter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2005, 22:42   #1834
Marxter
Bywalec

Data rejestracji: 30.12.2004
Marxter w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez maniek997
Dobrze trafiłeś Miałem dwa z grudnia i też niby wszystko paliły, ale.... Trzeci jest ze stycznia i ten jest właściwy tzn. nie mogę się do niego przyczepić.
maniek
Hmm, też mam z grudnia i raczej nie narzekam.
Może miałeś pecha ?
Marxter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2005, 23:58   #1835
karolkiewicz
NEC 3520 @ LD_3520_1U8

Cytat:
Napisany przez Marxter
Długo będziesz jeszcze płakał z tego powodu ?
Mi kiedyś padła grafa od Leadteka, ale wiem, że jakbym teraz kupował jakiegoś GeForce'a to pewnie i tak byłby to Leadtek.
Masz nagrywarę na gwarancji, to ją oddaj i dostaniesz nową, ja nie widzę problemu.

Nie płacze chciałem tylko koledze powiedzieć że na to nie ma reguły.
Stary 15.02.2005, 22:15   #1836
karolkiewicz
NEC 3520 @ LD_3520_1U8

pomocy dysk z danymi w nero i NEC 3520

Proszę o wyrozumiałość jestem nowicjuszem. Mam nero 6606 i nagrywarkę NEC 3520. Kiedy wkładam nośnik Verbatima DVD+RW i włączam nero ustawiam ISO, nadaje nazwe płycie kopiuje 6 katalogów z filmami divx i nero automatycznie pokazuje prędkość 4X i klikam wypal i zaczyna się najpierw formatowanie (), później wypalanie, płytka wyjeżdza, ładuje ją z powrotem i wszystko cacy. Jednak kiedy wkładam nośnik Verbarim DVD+R, zaznaczam ISO, nadaje nazwę płycie, nero proponuje prędkość 8x (a to nośni 4x, więc zmieniam) i kopiuje te same katologi z filmami klikam wypal i całośc zaczyna się od wypalania. Wszystko dobiega szczęśliwego końca ale kiedy wkładam płyte do napędu pojawia się napis że "dysk nie sformatowany albo system windows nie może odczytać nieprawidłowy format". Stacjonarny odtwarzacz (Manta) też tego nie czyta. Tak dzieje się z wszystkimi nośnikami...Co robie źle. Czy aktualizować bios nagrywarki, skąd go pobrać, czy jes orginalny (nie utracę gwarancji).

Zauwarzyłem że jak zrobiłem DVD-ROM UDF to poszło dobrze. Jaka jest różnica między ISO a UDF?

Wybaczcie i zrozumcie nowicjusza. Z góry dziękuje.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
NEC ND3500203040 A-kaf.jpg  
Stary 15.02.2005, 23:45   #1837
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawa nr 1. Nie ma się czemu dziwić,że płyta DVD-RW się formatuje skoro jest to płyta wielokrotnego zapisu. Można ją mazać i nagrywać powtórnie jak dyskietkę więc to normalne zjawisko To,że płyta x4 nagrywa się x 8 to też nic dziwnego,ale racja,że zmieniasz tak jak podaje producent. Zgodnie ze specyfikacją no i czym wolniej tym lepiej w większości przypadków więc 4x to dobry wybór. Sprawa następna.
Wg słownika:

ISO - Norma definiująca hierarchiczny system plików na płytach CD-ROM. Międzynarodowy standard zapisu plików i folderów pozwala na dostęp do danych niezależnie od używanego systemu operacyjnego.

UDF - (Universal Disc Format) - format używany przy zapisie płyt CDR/CDRW/DVD metodą pakietową, co minimalizuje ryzyko powstawania błędów typu "Buffer Under-Run", zgodny z ISO9660.

Metoda ISO to standard, metoda UDF to metoda zapisu pakietowego czyli po uprzednim sformatowaniu płyty ( np. dołączonym do Nero programem InCd można używać płyty jak dyskietki...mazać co się chce i nagrywać co się chce używając menadżera plików lub Total Commander'a itp. ) . Sprawa wygląda jednak tak ,że NEC nie obsługuje metody transferu pakietowego więc lepiej zostawić UDF w spokoju. Sprawa następna. Do filmów zalecam program DVD Decrypter . Program służy do zrzucania obrazu płyty DVD np. z filmem na dysk. Umie również od razu z punktu programu taką płytę wypalić. Ustawiamy w ustawieniach Dvd Decryptera:

Mode/ Iso read - program zgra obraz płyty na dysk
Mode/ Iso write - program nagra ten sam obraz na płytę zmieniając płytę np DVD+R wymienioną przez Ciebie w DVD-ROM akceptowalną przez każdy stacjonarny odtwarzacz - również Twoją Mantę.

I ostatnia sprawa. W żadnym wypadku nie utracisz gwarancji wgrywając nowy firmware więc nie ma strachu.

Firmware do pobrania stąd: ( oryginał )

http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520_104_6st.zip

i spatchowany - polecam

http://www.micheldeboer.nl/firmware/LD3520_1U4.zip

Spatchowany firmware umożliwia wyłączenie blokady regionów, bitsetting i blokady prędkości rippowania płyty.

Zawsze w razie awarii nagrywarki można wrócić ze spatchowanego firmware do oryginalnego, więc korzyści wymierne.

Pozdrawiam.
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.02.2005, 23:59   #1838
karolkiewicz
NEC 3520 @ LD_3520_1U8

Wielkie dzięki Dorian ale co powiesz o tym błędzie. Robie zwykły dysk z danymi ładuje po 700 MB x 6 katalogów, próbowałem robić płyte jedno i wielosesyjną i zawsze na różnych płytach wypala się bez problemu tylko później taki napis?? Oszaleje zaraz. Co robie źle, Expresem też tak się kończy. Kupie jeszcze jedną i zaznacze w Nero by sprawdził po nagraniu z orginałem.
Stary 16.02.2005, 00:28   #1839
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez karolkiewicz
Wielkie dzięki Dorian ale co powiesz o tym błędzie. Robie zwykły dysk z danymi ładuje po 700 MB x 6 katalogów, próbowałem robić płyte jedno i wielosesyjną i zawsze na różnych płytach wypala się bez problemu tylko później taki napis?? Oszaleje zaraz. Co robie źle, Expresem też tak się kończy. Kupie jeszcze jedną i zaznacze w Nero by sprawdził po nagraniu z orginałem.

Niestety tutaj odpadam . Nie mam stacjonarnego odtwarzacza z divx . Nagrywasz dobrze z tym,że nie wiem jaką masz Mantę - ale czy ona obsługuje standard DVD-RW lub DVD+R. Jeśli nie to byś chyba musiał zmienić płytę programowo na DVD-ROM. No i tutaj też jestem zielony bo nigdy tego nie robiłem ( a nie chcę przeczytać posta jakiegoś, źle zrozumieć i podać Ci błędne informacje). Przykro mi ,ale musisz poczekać na inną odp . lub poszperać na tym forum. Jest duża dyskusja o bitsettingu dla Nec'a 3500. U Ciebie na pewno będzie robić się to tak samo. Powodzenia !

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 16.02.2005 o godz. 00:34
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2005, 01:40   #1840
adamluk
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.01.2003
adamluk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dorian a czy mógłbyś jeszcze podpowiedzieć jak wgrać firmware
Stary 16.02.2005, 02:58   #1841
drasd
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.02.2005
drasd w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Firmware do NEC ND-3520A

jaki na dzień dzisiejszy jest najlepszy firmware do nec 3520?
skąd pobrać?
jak zainstalować?
drasd jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2005, 07:21   #1842
karolkiewicz
NEC 3520 @ LD_3520_1U8

Ok dzięki. Manta to 007 i czyta raczej wszystko do tej pory. Jak miałbyś trochę cierpliwości to opisz jak wgrać ten bios. Mam go i program "necflash_wingui", w jednym katalogu. I co dalej?
Stary 16.02.2005, 12:14   #1843
bigBOY
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.01.2005
bigBOY w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
NEC 3520 downgrade biosu, ktoś próbował ???

jak w temacie
zaczalem od 1.04 retail biosu
potem wskoczylem na
nec3520_124.zip Original 1.24 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520)
i jeszcze pozniej na
nec3520_125.zip Original 1.25 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520)

myslicie ze moge wcisnac w niego z powrotem
nec3520_124.zip Original 1.24 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520)
bez zadnych problwmow ktos probowal ??
na 1.25 zwiekszyl mi sie czas dostepu.

(szukalem - nie znalazlem)
Stary 16.02.2005, 13:12   #1844
adamluk
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.01.2003
adamluk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
czy ktoś może mi podpowiedzieć co mam nie tak że gdy chcę sformatować płytę DVD-RW + i - lub CD-RW wyskakuje mi "Błąd zapisu na dysku w G:\ Proszę potwierdzić że dysk jest zgodny z napędem oraz to że nie jest porysowany lub uszkodzony" zmiana firmwaru z 1.04 na 1.24 i 1.25 nic nie pomogły, w komputerze kolegi działa wszystko poprawnie.
Stary 16.02.2005, 13:54   #1845
daFojtek
Master Flamaster

Data rejestracji: 07.02.2005
daFojtek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
wlasnie zobaczylem ze pojawila sie 7 edycja firmware, wie ktos co ona zmienia? badz dodaje?

NEC ND-3520A DVD-RW DL + i -
Gigabyte GA-P35-S3, Intel Core 2 Duo 4400, DDR2 6GB 800MHz, nVidia GeForce 8800GTS 640MB, Seagate baracuda 40GB + WD 320AAKS, NEC ND-3520A + LG GH22, Hitachi DVD GD-7500,
daFojtek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
dvd r dl, napęd, nec

Twoje uprawnienia: