Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.05.2005, 11:51   #1
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Moja propozycja:

Może podsuniemy KŚ jakieś pomysły na testy

Na początek proponuję test klamerek ...

^_^

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.05.2005, 12:17   #2
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

Data rejestracji: 08.05.2005
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
ejj.
przeklinacie redakcje KS, ale zauwazcie do jakich klijentow gazeta ta jest skierowana, to nie sa ludzie ktorzy sobie sami potrafia zainstalowac naped, dysk, czy karte grafiki, to sa ludzie ktorzy kupili kompa w supermarkecie dodawanego na promocji do 3 palet jajek, gazeta robi proste testy, trafiajace do prostych ludzi, ktorzy ogladaja klan, ta gazeta pomaga wlasnie takim osobom, od czegos trzeba zaczac, nie wszyscy swoje pierwsze problemy z kompem mieli za czasow dosa 6, windowsa 3.11 i norton commandera.
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2005, 08:59   #3
VANTWG
-=MIXED CLAN=-

Data rejestracji: 19.09.2003
VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
@karel48
nieprawda!!! najważnieksza jest strona www i instrukcja instalacji..........!!!!!!!!! bo niby skąd nowy user ma wiedzieć jak włozyć napęd do komputera pionowo, poziomo czy może do góry kołami....nie??

I kilka szt. poza budą.
VANTWG jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2005, 14:05   #4
Aradiel
Bywalec

Data rejestracji: 22.03.2005
Aradiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez VANTWG
@karel48
nieprawda!!! najważnieksza jest strona www i instrukcja instalacji..........!!!!!!!!! bo niby skąd nowy user ma wiedzieć jak włozyć napęd do komputera pionowo, poziomo czy może do góry kołami....nie??
Czytaj uważnie, strona www nie ma znaczenia w teście, natomiast instrukcja stanowi 1% oceny końcowej.

Cytat:
Napisany przez karel48
To że Litek ma 4 miejsce to wcale jeszcze nie przesada - gdyby był na pierwszym to co innego (może nie ten model jedynie).Nowe biosy do modelu 1653 są już na tyle dopracowane że palenie nie sprawia już większych problemów...
Myślę że takie testy przeprowadza się tylko na tych biosach które są w nagrywarkach podczas zakupu, gdyby tester wnikał jeszcze w nowe biosy to by pewnie oszalał Jeśli bios jest niezbyt dobry to producent powinien zadbać o jego wymiane, badź sprzedawca, a że w polsce nikomu nie chce sie nic robic to już inna sprawa.
Stary 24.05.2005, 19:18   #5
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Aradiel

Myślę że takie testy przeprowadza się tylko na tych biosach które są w nagrywarkach podczas zakupu, gdyby tester wnikał jeszcze w nowe biosy to by pewnie oszalał Jeśli bios jest niezbyt dobry to producent powinien zadbać o jego wymiane, badź sprzedawca, a że w polsce nikomu nie chce sie nic robic to już inna sprawa.
W szaleństwie też jest metoda

A co do biosów w napędach - wystarczy wgrać po prostu najnowszy aktualny

Można także założyć, że jest to test nagrywarek

Które na chwilę obecną są w miarę nowymi urządzeniami

Bo i po co robić test staroci

A jeżeli już test staroci - to należy to rozgraniczyć

A jeśli to test nagrywarek nowych - to i biosy powinny być w miarę nowe

Zresztą ...
Biosy to przecież tylko igła w stogu siana herezji
=>

Stary 24.05.2005, 12:55   #6
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
proponuje poslac im w mailu link do tego topicu...moze to ich czegos nauczy
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2005, 13:45   #7
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
jak mi kac minie to napisze do nich maila z pytaniami....jesli odpisza to wkleje moj text i ich odpowiedz
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2005, 20:14   #8
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Życie, praktyka i doświadczenie..... samo zweryfikuje prawdę.

Jak widać z pytań na Forum wymogi co do napędów są różne.
Wygląd, długość, gwarancja, waga, wyposażenie, box, oem, kolor, nazwa, cena, dioda itd....

Każdy w/g własnych potrzeb i marzeń.

Kategorie i ocena testowanych napędów jest ściśle opisana.
Wszystkie napędy są tak samo oceniane.
A efekty są widoczne.
Dla mnie najważniejsza jest jakość. Nie szybkość, kolor, nazwa czy producent.
Mogę też jak trzeba nagrywać 2,4x.
Jak widać nie każdy napęd to potrafi mimo, iż nośnik jest dopuszczony do takiej prędkości.

Więc próby... testy kolejnych napędów i setki wypalonych płytek.
I tak pozostanie. Testy dalej będę czytał. Wybieram to co dla mnie ma znaczenie.

Jedynym przydatnym parametrem jest głośność napędu.
Jeden lubi głośno, wybiera Plextora lub LiteOn'a inny ciszę i kupuje Philipsa, HP czy LG lub BenQ.

I nie ma pytań na Forum o głośność napędu czy wyposażenie.
Jest to opisane w testach.
A kategorie i punkty. Można samemu. Kolejność od razu się zmienia. Pozostaje zadowolenie. Tak trzymać.

Robimy setki testów, opisujemy a dla wielu są niewiarygodne.

A prawda jest taka, że jedni drzwi otwierają a inni już otwarte wyważają.
I tak pozostanie. Bo jak wytłumaczyć fakt kupowania nowych napędów, o których powinno się na daną chwilę zapomnieć.
Górę bierze przywiązanie do marki a nie jakość, metoda zapisu i końcowy efekt wypalonej płytki.

Testów nigdy za wiele. Każdy jest przydatny. Jest o czym mówić i porównywać.
Prawda jest zawsze jedna. Pytanie kto się myli ?

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 24.05.2005 o godz. 20:16
slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2005, 20:55   #9
Aradiel
Bywalec

Aradiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
slawekj ze wszystkim się zgadzam co napisałeś :cool:

Jak pierwszy raz zobaczyłem swojego neca na 11 miejscu to trochę mnie to oburzyło, nikt zapewne nie lubi jak jego sprzęt (gdy jak kupował taki sprzęt z myślą, że jest jednym z lepszych) ląduje na 11 miejscu.
Gdy bardziej wnikliwie przejrzałem testy, to zauważyłem z NECiem3520A nie jest wcale tak źle, bo mnie nie interesuje szybkość zapisu (róźnica jest przecież w sekundach!) , głośność (ale bez przesady ), instrukcja, oprogramowanie, bo najważniejsza dla mnie jest JAKOŚĆ zapisu i w teście KŚ wypada bdb ("efektywność działania" na drugim miejscu)
PS Mam nadzieje ze redakcja KŚ nie ma mi za złe udostępnienie tego testu na forum, zrobiłem to dopiero jak ten numer zniknął z kiosków, w sumie zrobiłem darmową reklame
Pozdrawiam
Stary 24.05.2005, 23:15   #10
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

Data rejestracji: 08.05.2005
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Aradiel
(..) w sumie zrobiłem darmową reklame
khe, khe, khe.
no nie wiem.
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.05.2005, 18:25   #11
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
...
Jedynym przydatnym parametrem jest głośność napędu.
Jeden lubi głośno, wybiera Plextora lub LiteOn'a inny ciszę i kupuje Philipsa, HP czy LG lub BenQ.
...
Testów nigdy za wiele. Każdy jest przydatny. Jest o czym mówić i porównywać.
Prawda jest zawsze jedna. Pytanie kto się myli ?

Sorry, ale po raz kolejny jestes ultra stronniczy i wybierasz baaaardzo wybiorczo. Roznica w decybelach wynosi 4 (55 plex, 51 benq).

Natomiast nie zwrociles uwagi na korekcje bledow (CD plex: 38, benq: 37, DVD plex 89%, benq - nie rozpoznal plyty testowej).
Z tego co pamietam jeszcze niedawno rozglaszales o niesamowitej korekcji DVD w Benq, a nie raczyles zwrocic uwagi na ten pkt, ktory jest dosc istotny.

Osobiscie nie przykladam do tego testu zadnej wagi, ale z tego co przeczytalem Ty tak. Dlaczego wiec tak wazny pkt. nie zostal wziety pod uwage ??
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.05.2005, 19:05   #12
kpt.nemo
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.04.2005
kpt.nemo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Sorry, ale po raz kolejny jestes ultra stronniczy i wybierasz baaaardzo wybiorczo. Roznica w decybelach wynosi 4 (55 plex, 51 benq).
Te 4 decybele to jednak dość sporo (bo stosujemy skalę logarytmiczną)
Stary 25.05.2005, 20:04   #13
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
To nie stronniczość.
Różnica 4 dBA to dokładnie 2-krotnie głośniej.
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Natomiast nie zwrociles uwagi na korekcje bledow (CD plex: 38, benq: 37, DVD plex 89%, benq - nie rozpoznal plyty testowej).
Z tego co pamietam jeszcze niedawno rozglaszales o niesamowitej korekcji DVD w Benq, a nie raczyles zwrocic uwagi na ten pkt, ktory jest dosc istotny.
Testy czytam uważnie i zwróciłem na ten parametr również uwagę.
Płyta, która jest testowana to płytka specjalnie przygotowana przez KŚ.
To nie typowa płytka do testów korekcji błędów.
I w tym teście tak wypadło co nie oznacza że w innych testach jest podobnie.

Ja również sam przygotowałem sobie dla swoich testów takie cztery płytki.

LiteOn 812 i 832 przeczytał wszystkie. Nec 3500 i LiteOn 1633 odczytał trzy.
LG 4163 i Plextor 716 odczytał 2/4 a BenQ odczytał wszystkie.
Dlatego mam takie zdanie.
Na potwierdzenie podsumowanie korekcji w innych testach.

Plextor 716A:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...1953&PageId=29
BenQ 1620
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...1657&PageId=13

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.05.2005, 20:19   #14
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Testy czytam uważnie i zwróciłem na ten parametr również uwagę.
Płyta, która jest testowana to płytka specjalnie przygotowana przez KŚ.
To nie typowa płytka do testów korekcji błędów.
I w tym teście tak wypadło co nie oznacza że w innych testach jest podobnie.
To ze KS policzyl ze glosnosc napedu wynosi 55 dba nie znaczy ze rzeczywiscie tyle jest ... pewnie stosowali nietypowa aparature (przygotowali ja razem z ta plyta, ktora zostala tak niesprawiedliwie spreparowana zeby nie czytala sie w benq). To jak wierzymy w koncu testom czy nie ??
"CD plex: 38%, benq: 37%, DVD plex 89%, benq - nie rozpoznal plyty testowej"
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2005, 23:34   #15
karolkiewicz
NEC 3520 @ LD_3520_1U8

Data rejestracji: 09.02.2005
karolkiewicz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
i tak dobrze że pokonaliśmy szajsunga
karolkiewicz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
dvd r dl, napęd, nec