![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#2431 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2432 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.04.2005
![]() |
Pomoc w ocenie NEC DVD-RW ND-3540A
Prośba o ocenę tych wykresów.
Nie jestem za dobry w te klocki, myślę, że znajdą się tu osoby bardziej oblatane w ocenie tych magicznych PIE/PIF. Mam w tej chwili do wyboru LG GSA-4163B (bios A104) lub NEC ND-3540A(bios 1.W1). Wypalona płytka to Dysan DVD+R x8 Printable - próby palenia ich na LG kończy się porażką - płyty się nagrywają, ale nie można ich w praktyce odczytać, ani na LG ani na innych napędach. I tylko dlatego zdecydowałem się poszukać innej nagrywarki. NEC szybciej też odczytuje płyty - za to ma mniejszą kompatybilność w odczycie płyt nagranych na innych napędach - płyty DVD+RW Platinium x4 nagrywane na starym Litku 451 napęd LG czyta bez problemu, a NEC jedną z dużym oporem, drugiej nie chce nawet rozpoznać. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2433 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
No, płytka wypalona całkiem ładnie
Trochę wzrasta PIE na końcu, ale w małym zakresie Bardzo małe PIF Jak dla mnie może być ![]()
![]() |
#2434 |
Bywalec
![]() |
Dzięki VIZZARD.
W międzyczasie doczytałem na forum kilka postów, wyjąłem płytkę z napędu, wytarłem rękawem ![]() Martwi mnie już tylko ten brak kompatybilności z innymi nagrywarkami - przynoszę z tego litka troche bajtów, nie chciałbym mieć problemów z odczytem danych - jutro kupię Verbatima DVD+RW i przetestuję, jak będzie dobrze to NEC zostaje a LG robi wyjazd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2435 |
Bywalec
![]() |
A dlaczego "mię się" ten obrazek zapodał 2x?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2436 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Nie musisz go linkować To znaczy nie używaj przy wstawianiu jednego obrazka opcji wstawiania obrazka Daj tylko załącznik ![]() Wtedy ci się wyświetli tylko jeden ![]()
![]() |
![]() |
#2437 |
Bywalec
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2438 | |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Cytat:
![]() W malym zakresie? A jaki bylby "duzy zakres"? PIE pod koniec przekracza 300 wiec nie powiedzialbym ze jest to malo ![]() Oczywiscie tragedii nie ma, ale... Jesli chodzi o tego Nec'a, to zainteresowalbym sie rowniez poziomem Jitter na wypalonych przez niego plytach. Proponuje forum cdfreaks - jest tam sporo testow plyt palonych na tych nagrywarkach i badanych na Benq. Powiem tylko ze nie wygladaja one za ciekawie... :\ Jesli chcesz koniecznie wybrac sposrod tych dwoch, to zastanow sie jeszcze raz nad LG. Nec niestety robi coraz gorsze napedy ![]() Po kultowym 2500A i rownie dobrym 3500A, zaczal wypuszczac coraz gorszy chlam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2439 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
@Realok!
![]() Faktycznie masz rację Jak na dzisiejsze czasy to dość duży zakres A ja zasugerowałem się skalą po prawej stronie ![]() Ale jeszcze do niedawna ten zakres był dość dobry ![]() Weźmy na przykład Liteona i stare Mediastore ... ![]() ![]()
![]() |
#2440 |
Bywalec
![]() |
I ostatni przed pójściem do łóżeczka
![]() Tym razem na max. Myślę, że się użytkownicy forum nie obrazą za ten "flood", napęd jest dość nowy na rynku- każda informacja na wagę złota ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2441 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
No więc jeżeli ten pierwszy wykres mógł budzić jeszcze jakieś wątpliwości
To te ostatnie świadczą o bardzo dobrze wypalonej płytce ![]() ![]()
![]() |
#2442 |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Zgadzam sie z Toba
![]() Jakies 1,5 roku temu taki wykres byl marzeniem, a teraz... ![]() Dlatego tez napisalem "Oczywiscie tragedii nie ma, ale..." Z drugiej strony jednak dziwne jest to, ze (jesli to ta sama plyta) przy 8x pod koniec dosyc mocno rosnie PIE, przy 5x jest ok (to akurat normalne) i przy max (czyli tutaj 16x) tez jest... ok ![]() Generalnie wraz ze wzrostem predkosci wykres jakosci "pogarsza sie" ![]() Tutaj jest odwrotnie... Przegladalem troche testow na forum cdfreaks... i powiem tak... testy na Nec'u sa takie jakies... ehmmm... nie chcialbym tego zle ujac ![]() W kazdym badz razie te same plytki (nagrane na Nec'u) testowane na Benq, wygladaja "troche" inaczej ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2443 |
Bywalec
![]() |
Na cdrfreaks niewiele znalazłem wykresów dot. tego napędu, ale takich z biosem 1.W1.
W zasadzie wszystkie były z oryginalną wersją biosu. Tylko jeden, NAJLEPSZY, był z tym biosem. Przyznam się, że bios wgrałem trochę "na pałę", bez sensownej decyzji - wygląda na to, że dobrze trafiłem i jest to najlepszy bios w tej chwili do tej nagrywarki. Co do jitter z tego co widziałem odczyty na Benq nie jest źle. Dlaczego wykres x8 wygląda tak jak wyglada - nie wiem. Jedyna różnica pomiędzy odczytami była taka, że po wypaleniu a przed skanowaniem płytka nie opuściła napędu - wyciąglęłem ją dopiero po skanie. Może o to poszło. Powtórzyłem przed chwilą jeszcze raz z prędkością x8. Wynik w załączniku. PIE już w OK, ale podskoczył trochę PIF. Ogólnie oceniam ten napęd jako dobry, może trochę "narowisty" w odczycie - LG i Litek radzą sobie lepiej z odczytem płyt, NEC czasami szybko się poddaje przy odczycie "trudnych" płyt i raportuje błąd - LG i Litek pomielą, pomielą i trochę wolno, ale odczytają. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2444 | |
STi
Data rejestracji: 11.02.2004
![]() |
Cytat:
Ja kupilem wczoraj za 228zl wiec trzeba dolozyc az 18zl...
![]() |
![]() |
#2445 | |
STi
Data rejestracji: 11.02.2004
![]() |
Cytat:
Skad zes go wytrzasnal ?? ![]() Zrobilem test u siebie (EMTEC DVD-R 4x, nagrywany 4x na 3540)
@NEC 3540A Ostatnio zmieniany przez colinSTi : 19.05.2005 o godz. 13:11 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
dvd r dl, napęd, nec |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] NEC ND-3650A 2007r. | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 24 | 04.11.2021 18:37 |
Pioneer DVR-K06 slim OEM vs. NEC ND-6650A Dual Layer slim OEM | s1misza | Napędy optyczne DVD | 1 | 21.08.2008 22:14 |
Bios z NEC 3520A (lub nowszej) do NEC 2510A | Matefusz | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 3 | 30.03.2005 22:02 |