![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
DVD Fan
Data rejestracji: 09.11.2004
![]() |
NEC ND-3500A i prędkości nagrywania !
Witam !!
Ja mam takie pytanko ze swojej strony. Kupiłem wczoraj nagrywarkę NEC ND-3500A. Zainstalowałem ASPI 1.7 w XP oraz wgrałem wczoraj nowy bios wybrałem bios 218_liggy_Ritek_SE.rar i Nero jakoś dziwnie mi te prędkości odczytuje. Chodzi mi o to, że jeśli nagrywarka jest pusta to mam dostępną prędkość maksymalnie 6x. Kupiłem dzisiaj płytki TDK DVD+R 4x i jedną 8x. Po włożeniu tej płytki 4x pokazuje mi się maksymalna prędkość 4x, a z tego co słyszałem to 8x też powinno się pokazać, kiedy wkładam płytkę 8x to pokazuje mi maksymalnie 8x, a z tego co wiem to 16x się powinno pokazać ! Może to wina tego Biosu ? Poprzednio miałem 2.16 Poniżej zamieszczam screeny z Nero 6.6.0.1 1.Pusty NEC ND-3500A ![]() 2.Płyta TDK DVD+R 4x ![]() 3.Płyta TDK DVD-R 8x ![]() Proszę o pomoc ? Pozdrawiam ![]() Ostatnio zmieniany przez SebNET : 18.11.2004 o godz. 20:01 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
DVD Fan
Data rejestracji: 09.11.2004
![]() |
Ok spraw wyjaśniona. Okazało się, że te nośniki TDK, które kupiłem na więcej nie pozwalają, a po za tym zmieniłem bios na 218btrpc1.rar Wszystko jest już ok
![]() Proszę o zamknięcie tematu lub o jego usunięcie jeśli tutaj zawadza. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.10.2003
![]() |
NEC ND-3500A czy PIONEER DVR-108D?
stoję przed wyborem NEC czy Pioneer... (ponieważ TDK 1616N nie do dostania)
wiem tyle: NEC: Zalety: -wysoka jakość nagrania wszystkich testowanych nosników CD i DVD -cicha praca -odczyt płyt zabezpieczonych technologią Key2Audio i CDS200 -krótkie czasy odczytu płyt z danymi Wady: -problemy z odczytem i zapisem niestandardowych płyt 90 i 99 min -średnia jakość odczytu płyt audio -napęd nie radzi sobie z zabezpieczeniem SafeDisc 2 PIONEER (na tym samym chipsecie): praktycznie to samo. Różnica w cenie 70 zł (na korzyść NEC-a). Co radzicie? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
pietrek
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
skoro to samo to po co przeplacac ?
ja wybralem neca kierujac sie aspektem cenowym. pionek 108 to swietny palnik. podobno slabiej zapisuje plytki +r scany mozesz znalezc na tym forum. za wyborem nec-a moga tez przemawiac czestsze aktualizacje fw oraz wieksza ilosc ich nieoficjalnych modow, to dla tych co lubia zmieniac fw ![]() ale tak naprawde to zawsze poczytac opinie. prawda jest taka, ze obie nagrywarki sa dobre i bezposrednio ze soba moga konkurowac. to cos jak orzel i reszka w moim odczuciu. wybor nalezy do ciebie
![]() |
#5 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
TO JUZ MILIONOWY TOPIC O TYM
![]() SZUKAJCIE ![]() nawet http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=41906 wyplodzone sporo stron Ostatnio zmieniany przez icemac : 19.11.2004 o godz. 14:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.11.2004
![]() |
Spowolnienie systemu po instalacji ND-3500AG
Moja płyta główna to MSI K7T266 Pro2
http://www.msi.com.tw/program/produc...ail.php?UID=28 Procek Athlon XP 1600+ ; Ram: 512MB itp.. itd... HDD: ST340016A, ST380021A CD-RW LG 16x10x40x (HL-DT-ST CD-RW GCE8160B) DVD-RW NEC ND-3500AG WIN XP PROF Nec-a posiadam od kilku dni (zworka SLAVE), LG (zworka MASTER) - od samego początku zauważyłem drastyczny wzrost czasu dostępu do obu dysków twardych, teraz nawet "głupie" odświeżenie ikon na pulpicie trwa chwilęęęęę, nie mówiąc np. o podejrzeniu "Właściwości" dużego katalogu (sporo plików i GB), przegraniu dużej ilości danych z jednego dysku na drugi (przegranie 10GB zajęłą 40-60minut - ale plików było mnóstwo) itp.... itd..... - przed podłączeniem neca te czynności trwały znacznie krócej druga sprawa: jak odtwarzam film DVD, dioda napędu DVD i dioda HDD migają dokładnie w tym samym czasie z tą samą czestotliwością -poprostu identycznie wydaje mi się (99%), iż napędy połączone są na tej samej "szelce" dyski też są razem co do połączeń nie jestem pewien, ponieważ nie ja je robie póki co nagrałem dwie płyty DVD-R z danymi i wydają się być wporządku co moglibyście mi poradzić ? niechciałem zamieszczać nazwy nagrywarki w topicu - pewnie nec tutaj niczemu nie winien, ale.... liczę na wyrozumiałość i pomoc...
![]() |
#7 | |
Kto pyta nie błądzi...
Data rejestracji: 08.11.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
jeśli ktoś próbował odpisać mi na maila,
dopiero teraz mam czynne konto po 5 dniach awarii, ale ponieważ ostatnio serwer często pada podam lepiej swój numer i nadal czekam na pomoc gg: 485365
![]() |
#9 |
..: DVD-VIDEO :..
Data rejestracji: 20.08.2003
![]() |
"ffariat" ma rację ustaw nagrywarę na master, sprawdź przy okazji czy nie masz jakiegoś wirusa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
"wirusy" monitoruje i usuwam na bierząco; defragmentacje też robiłem...
![]() |
#11 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
DMA powlaczane - czasmi samo lubi sie wylaczyc
![]() i przestaw DVD-RW na master |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.11.2004
![]() |
NEC 3500AG / Nero / Bufor/ Pomocy!!!!!!
Witam. Mam powazny problem. Otoz zlozylem sobie otatnio komputerek, kupilem DVD burner i wszystko bylo spoko do czasu gdy nie zaczalem palic, a raczej probowac nagrac DVD.
1-sza plytka--> Esperanza DVD+R nagrywana x4 przy 33% padl bufor odczytu potem nagrywarki, bufor odczytu powstal, nagrywarki juz nie, 2-ga ---------> podobnie 3-cia---------> to tez esperanza x4 ale DVD-R i nagrywana 2,4 nagrana pomyslnie 4-ta----------> esperanza "+" x4 nagrywana 2,4x - bład: nie mozna nagarc lead Out w trybie DiscAtOnce 5-ta----------> esperanza "+" x4 nagrywana 2,4x - nagrana pomyslnie pobieznie patrzac wychodzi na to ze nagrywanie predkoscia x4 jest dla mnie nie wskazane. Moje pytanie brzmi, dlaczego? Pada mi bufor, nie mam pojecia dlaczego, zmienialem firmware z 2.16 do 2.18 zainstalowalem nowsze Nero, defragmentowalem partycje. Mój dysk to Seagate (ST3800013A) na Sata, nagrywarka podlaczona na Primary Master, a gdy wlaczam nagrywanie to moc komputera spada o jakies 99%, przejscie pomiedzy oknami trwa 2 minuty (serio) totalna padaka!!!!! Dodam, ze nagralem juz z 20 plytek CD-R i tylko raz padl mi bufor, ale plytki nie popsul. Wymyslilem ostatnio, ze to moze byc wina RAM'u, no bo faktycznie mam go tylko 256MB (PC400 Kingston). Pomocy!!!!!!!!!!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 18.11.2003
![]() |
Jezeli komp działa ci tak wolno to oznacza tylko jedno, musisz właczyc dma w napędach. Napisz jaka masz płyte głowną i czy zainstalowałeś sterowniki do niej.
![]() |
#14 |
Bywalec
![]() |
mam Abita NF7-S najnowszego detonatora do ukladow nForce a co do DMA o zaraz sprawdze
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Bywalec
![]() |
DMA właczone podstawowy kanal IDE--> Ustawienia zawansowane--> Urzadzenie glówne--> biezacy tryb transferu: Ultra DMA2
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
dvd r dl, napęd, nec |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] NEC ND-3650A 2007r. | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 24 | 04.11.2021 18:37 |
Pioneer DVR-K06 slim OEM vs. NEC ND-6650A Dual Layer slim OEM | s1misza | Napędy optyczne DVD | 1 | 21.08.2008 22:14 |
Bios z NEC 3520A (lub nowszej) do NEC 2510A | Matefusz | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 3 | 30.03.2005 22:02 |