![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 23.04.2004
![]() |
Cytat:
dlatego ja póki co używam oryginalnego biosu 1.04 (4th) i zastanawiam się czy warto wgrać (5th), bo nie za bardzo wiem w czym różnica... (chyba chodzi o zmianę strategii zapisu, ale na stronce http://www.micheldeboer.nl/firmware/ ni zabardzo jest czym się różnią... No i czekam na nowy firmware od neca |
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
chodzilo mi o bios ten ktory podal maniek, bo ten od I-O-Data 1.24 ze strony ktrej podales mam wlasnie wgran i jest wszystko ok
![]() pozdro
|
|
|
#3 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.11.2003
![]() |
Cytat:
maniek
|
|
|
|
#4 |
|
AMD User
Data rejestracji: 19.01.2005
![]() |
Z jakimi safe disc'ami jest kompatybilna nagrywarka? O co chodzi z tym : RPC1 i RipLock'iem? Jestem bardzo zainteresowany ta nagrywarka, ale narazie nie wiem czy wybrac ja czy Litona'a..
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 01.12.2004
![]() |
Szczegolnie ciekawe wnioski mozna wyczytac tutaj :
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=dw...ntakt&strona=6 A ze NEC juz szykuje naped 3530A, to swiadczy tylko o tym, ze 3520A to po prostu bubel. Bo czym moze sie roznic "30A" od "20A" jak nie poprawieniem bledow ! Przeciez 3520A wszedl na rynek miesiac temu ! |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
Cytat:
Jakby tak myslec, to by sie nigdy nic nie kupilo, bo przeciez wyjdzie nowy model... a to co jest obenie to nic nie warty bubel, ktory za jakis czas bedzie poprawiony... tyle z mojej strony pozdro
|
|
|
|
#7 |
|
Bywalec
![]() |
hmmmmm co niektórzy wyciągaja dziwne wnioski. Prawie każdy producent, który wydał jeden produkt, to w zapasie ma drugi. I często i gęsto jedynym tego powodem jest zysk.
Zobaczcie jaki problem mają producenci dvd-romów, prawie od 4 lat nic się tam nie zmieniło (max. szybkość odczytu to nadal 16x) a toshiba wydała w tym czasie chyba ze 4 czy 5 modeli (które między sąbą prawie się nie różnią, a gdyby cały czas produkowali ten sam mode, a konkurencja wydałaa "nowe" modele to Toshiby by już nikt nie kupił (bo kto kupi model w produkcji od 4 lat przeciaż kompy tak szybko się zmieniają, to dlaczego nie dvd-romy - tok myslenia kupującego...Więc co chwila toshiba i inni producenci wydają nowe modele (żeby kupujący nie pomyśleli sobie, że to stary model i nie warto kupować... Co do Neca 3520 (hmmm to ja napisałem ten tekst na TwojePC.pl) to złego słowa nie powiem... Mam go 3 tygodnie żadnej płytki nie skrzywdził (a ze w mojej opini jest głośny - poprostu mam takie odczucie w porównaniu do neca 2510, ale trzeba brąc pod uwagę że to model tylko 8x, a nowy nec to 16x więc musi byc głosniejszy, bo szybciej się obraca... Niewątpliwie wolno sczytywał płytkę audio (ale zripował bez błędów)... A przecież praktycznie to dopiero pierwszy firmware do tego napędu dostępny, następne wiele mogą zmienić na plus... |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 01.12.2004
![]() |
Cytat:
Po prostu tak jest, ze Intel czy AMD ciagne wypuszczaja szybsze modele, taka jest konkurencja, taki rynek, klienta trzeba czyms zwabic. Chodzi tez o cene, bo zawsze te najnowsze i najszybsze sa nieadekwatnie drogie do pozostalych. A i roznica pregkosci 1 Ghz a 1.4 Ghz jednak jest dosc znaczaca. W przypadku procesorow klienci oczekuja ze beda one coraz szybsze, bo to zwieksza komfort pracy. A w nagrywarkach jaki komfort daje predkosc 16x, skoro i tak nikt jej nie uzywa, bo sie plytki potem nie czytaja ? ![]() A w przypadku tego napedu czy bedzie on znaczaco szybszy od poprzednika ? Czy wogole bedzie w czyms szybszy ? Najwyzej podniosa jakas "jedna predkosc" np. z 6x do 8x. Ale czy to powod aby wypuszczac po miesiacu nowy naped ? Przecietny klient na tym wcale nie zyska, bo tylko kompletnie straci rozeznanie. Firmy zamiast skupic sie na dopracowaniu swoich napedow, to wypuszczaja co miesiac nowe buble ktore sprzedaja jako super nowosci ! A te super nowosci praktycznie niczym sie nie roznia od nowosci sprzed miesiaca. NEC lepiej by sie w koncu zabral za poprawienie fatalnej korekcji bledow - ktora wychodzi w kazdym tescie tych napedow, a nie za wypuszczanie kolejnych "numerkow" bez pokrycia. Takie jest moje zdanie. Oczywiscie nie kazdy musi sie zgadzac
Ostatnio zmieniany przez DanielP : 20.01.2005 o godz. 10:43 |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
hmm z jakimi safe discami jest kompatybilny to powiem szczerze, że to mnie nie interesuje, bo i tak nigdy w życiu nie robiłem kopii bezpieczeństwa jakiejkolwiek płyty z grą (zresztą chyba wszystkie nowe gry z nowymi zavbezpieczneniami nie są jż tak łatwe do obejścia- vide Starforce, a że jest np. kompatybilne z jakimś starszym safe disc, starsze gry to mozna sobie w necie poszukac (nowsze zresztą też)... RPC1 to chodzi o zdjecie blokady regionalnej dvd (a można to obejśc programowo), czyli żeby można było odczytywać płyty kupione np. w USA (bo Europa w tym Polska to 2 rejon, a USA 1).. Riplock to chodzi o zmnieszenia przez producenta w firmware szybkości ripowania płyt dvd do np. 4x. Firmware z odblokowanym riplockiem mogą szybciej ripować płyty... |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Cytat:
Pozdr.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.01.2005
![]() |
huh, ja wlasnie jestem po zakupie NECa 3520. nie mialem jeszcze okazji testowac na roznych plytkach ale na moich ulubionych Verbatimkach Pastel pali prawie idealnie. tak dla porownania wrzuce tescik z kprobe Pastela DVD+R palonego x4 na NECu 3520 i na Liteon'ie 1653. oby tak dalej
![]() 2Sem: no wlasnie mialem ten sam problem - rozwiazalem polowicznie (efekt ponizej)
Ostatnio zmieniany przez +Dugi+ : 20.01.2005 o godz. 23:04 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 19.06.2004
![]() |
Mam ten palnik od tygodnia.Chodzi cichutko jak poprzedni-2510a, czyta każdą płytke jaką na nim nagrałem i to bez problemu a co najważniejsze, każda nagrana płyta idzie na każdym stacjonarnym odtwarzaczu i to jest moim zdaniem najważniejsza cecha czym NEC bije na głowe pozostałych konkurentów
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.12.2004
![]() |
chyba ta nagrywarka wraca u mnie do lask, przeskanowalem u kolegi kilka plyt na liteonie 1633 i pi tak miedzy 10 a 30, pif tez w normie. w odtwarzaczu dvd dziala bez zacinania. widocznie cos liteon 166S cos zle je czyta.(pokazywal pi ponad 1000) a tak nagrywarka fajna, nie wiem czemu nagrywa cd max 32x ale to nie przeszkadza bo predzej i tak nie nagrywam.
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 30.12.2004
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.01.2005
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| dvd r dl, napęd, nec |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| [Muzeum] NEC ND-3650A 2007r. | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 24 | 04.11.2021 19:37 |
| Pioneer DVR-K06 slim OEM vs. NEC ND-6650A Dual Layer slim OEM | s1misza | Napędy optyczne DVD | 1 | 21.08.2008 22:14 |
| Bios z NEC 3520A (lub nowszej) do NEC 2510A | Matefusz | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 3 | 30.03.2005 22:02 |