Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.12.2004, 13:29   #1126
Zofer
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.10.2003
Zofer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez fundi
Jest test NECa 3520 na cdrinfo.com
Coż, to nie jest dogłębny test więc na razie dużo wniosków nie można wyciągnąć. Trzeba poczekać na pojawienie się większej ilości testów, a co najważniejsze na posty ludzi, którzy będą ten napęd posiadać. Ja się wstrzymuje z zakupem nagrywarki dvd. Zobaczymy co ten napęd zaoferuje.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.12.2004, 14:00   #1127
elvesbrew
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.08.2003
elvesbrew w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
wyglada na to ze problem jest w czym innym...wszystkie pliki video sie wykrzaczaja bo jest jakis konflikt z dzwiekiem ( mam zintegrowana pierdziawke na plycie)...po odinstalowaniu sterownikow dzwieku plyty sa odtwarzane normalnie...dziwne to....mam zainstalowane najnowsze sterowniki dzwieku...ktos wie moze jak sobie z tym poradzic?

update...wszystkei problemy sie rozwiazaly po deinstalacji Nero...nie powiem zeby mnie to uszczesliwilo...

Ostatnio zmieniany przez elvesbrew : 31.12.2004 o godz. 14:48
elvesbrew jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 23:02   #1128
krzysiek720
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.09.2004
krzysiek720 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nec3500 a overburning

Witam. Czytałem posty ale nie znalazłem ( może nie zauważyłem) ani pytania ani odpowiedzi co jest z nadpalaniem. W opisie w sumie nic nie ma na temat overburning dla dvd - sprawdziłem że nie nadpala - minusy nie da się a plusy niby się da ale i tak wyskakuje błąd i jest dobre tylko 4983 Mb a Cd tylko jest do 90 min - wypalałem Nero 6.3.1.17 - bios 2.18. Czy mógł by mi ktoś pomóc co zrobić aby nadpalić więcej na dvd i na cd 99 min. Jaki ewentualnie załadować bios i z kąd go pobrać - proszę o link i poradę. Proszę o wysłanie wiadomości prywatnej.
Krzysiek
krzysiek720 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 10:43   #1129
pawlo777
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.12.2004
pawlo777 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
czy od tego modelu liteon 1653 bedzie lepszy

Nie umrę, bo nie mam czasu

Ostatnio zmieniany przez pawlo777 : 06.01.2005 o godz. 11:49
pawlo777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 12:56   #1130
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
to znaczy ze plyta chodzi
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 15:34   #1131
terpilowski
pietrek

Data rejestracji: 12.07.2002
terpilowski zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawlo777
czy od tego modelu liteon 1653 bedzie pepszy
no zastanow sie troszke ..
od neca 3500 moze lepszy bedzie nec 3520
ale to tylko moze.
Stary 01.01.2005, 19:14   #1132
Mioda
Bywalec

Data rejestracji: 28.09.2002
Mioda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A propos Neca: czym tak konkretnie sie roznia modele 3500 i 3520?
A odnosnie tego do czego potrzebuje nagrywarki...
Chce jej uzywac jej do archiwizacji danych oraz do nagrywania kopii filmow DVD (VOBow sciagnietych z sieci jak rowniez Ripowania oryginalnych plyt DVD i robieniu sobie kopii bezpieczenstwa na DVD-R).
Dodam ze nagrywane dane beda tylko do mojego uzytku - nagrywarka chyba odczyta poprawnie to co sama nagra Chociaz fajnie gdyby z nagraniami innych nagrywarek nie miala rowniez problemu.
Z kolei nagrane kopie filmow DVD beda w 110% odtwarzane na odtwarzaczu stacjonarnym.

Jezeli moge sie jeszcze jakos bardziej sprecyzowac to z checia sie okresle. Wybor czegokolwiek do komputera to dla mnie udreka - tym bardziej ze nie wymieniam sprzetu zbyt czesto. Jak sie juz na cos zdecyduje to nastepny zakup przewidziany bedzie raczej dopiero kiedy poprzednik "wyzionie ducha"
Mioda jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 19:54   #1133
Piocia
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.08.2003
Piocia w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Powiem tak: NEC jest dobrym napędem ale nie idealnym. Np napędy TDK bazują tylko i wyłącznie na elektronice NEC-a ale laser mimo że wygląda identycznie jest inny. Nie wiem na ile inny ale myślę że jest dużo lepszy. Napędy BENQ też opierają się o napęd NEC-a. LiteON natomiast opierają się o elektronikę SONY. Optyka wygląda podobnie ale nie jest idealnie taka sama. No i najważniejsza rzecz to FIRMWARE nagrywarki. Pomimo podobieństw dzięki BIOS-owi są to całkowicie inne urządzenia. Od staranności napisania BIOS-u zależy co będzie można wycisnąć z elektroniki i optyki napędu. Np LiteON co chwilę wypuszcza nowy model napędu i są one bardzo niedopracowane (myślę tu o FIRMWARE). Poważne firmy (Plextor, TDK, Sony, NEC) wypuszczają mniej modeli ale są one lepiej dopracowane.
Sam zastanawiałem się długi czas nad wybraniem modelu nagrywarki i zastanawiałem się nad modelem LiteON, później nad NEC (używałem nagrywarki DVD NEC-a w laptopie i nagrałem około 10 płytek DVD - jakość rewelacyjna, na odtwarzaczu stacjonarnym wyraźnie szybciej wyszukiwana była informacja przy indeksowaniu i skoku do wybranego fragmentu w stosunku do płyt nagranych na LiteON czy LG). Po przeoraniu internetu i wszelkich opini oraz testów zakupiłem nagrywarkę TDK-880N. Nie jest to najnowszy model i nie nagrywa płyt DL ale płyt dwuwarstwowych myślę że przez jakieś dwa lata masowo nie będzie się nagrywać. Pomimo że nie narzekam na brak pieniędzy to nie kupiłem najnowszego Plextora czy TDK bo mi lepszy nie potrzebny. Płyty DVD i tak będę nagrywał z prędkością x4 gdyż uważam że z tą prędkością zapis jest idealny. Zastanawiałem się nad tym ile tych płyt będę wypalał. Stwierdziłem że maksymalnie 2 na tydzień. Nawet jak bym nagrywał jedną dziennie to i tak nagrywał bym ją z prędkością x4 i na markowej płycie aby później nie wkurzać się że coś nagrało się nie tak. Biorąc pod uwagę czas rippowania wraz z czasem nagrywania, czy nagram x4 czy x8 czy nawet x16 to sumarycznie i tak cała operacja zajmie pomiędzy 25 do 40 minut. Jeśli ktoś zamierza nagrywać nie dużo płyt to prędkość nie ma dużego znaczenia. Natomiast jeśli ktoś nagrywa duże ilości płyt to myślę że najleprzym wyborem jest Plextor lub TDK oczywiście z jak najszybszym indeksem prędkości nagrywania.
Piocia jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 20:21   #1134
DanielP
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 01.12.2004
DanielP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Roznice nie sa wcale takie duze - troche podrasowali predkosc zapisu.
Ale cena tez niewiele wieksza, model 3520 jest drozszy o 20 - 30 zl.
A chyba warto miec model nowszy...

Co do odczytu - to poczytaj forum. Niektorym nie odczytuje nawet tego co sama nagra Jesli wiec to ma byc jedyny naped w komputerze, to dobrze sie zastanow. Moze lepiej wziac Pionka 109... Ja czekam na jego testy. Na testy NECa oczywiscie tez poczekam. Kto wie, moze w modelu 3520 cos poprawili...

Zaraz oczywiscie ktos sie przyczepi, ze wypisuje glupoty, bo akurat jemu wszystko czyta i wogole...
DanielP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 20:22   #1135
zYxMa
[Member of Mayday]

Data rejestracji: 21.01.2003
zYxMa zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Piocia
Powiem tak: NEC jest dobrym napędem ale nie idealnym. (...)Natomiast jeśli ktoś nagrywa duże ilości płyt to myślę że najleprzym wyborem jest Plextor lub TDK oczywiście z jak najszybszym indeksem prędkości nagrywania.
No no wyczerpujaca wypowiedź

Dzięki. Ja wybrałem NEC, mam ją od środy i sprawuje się jak na razie super
zYxMa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 21:46   #1136
ircyn
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.12.2004
ircyn w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A ja mam inny problem. Wkładam do napędu płytkę VAKOSS 52x jak chcę nagrywać to mogę ale z prędkością 24x, a na płytce MINT 52x z prędkością 32x. W czym tkwi problem?
ircyn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 23:45   #1137
wiad
Bywalec

Data rejestracji: 06.11.2004
wiad w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
w jakości tych płyt.
wiad jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2005, 03:52   #1138
ulan
Bywalec

Data rejestracji: 23.04.2004
ulan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A ja już od 30 grudnia mam tę nagrywarkę, tzn Neca 3520A :-)
dałem za nią 293 zł (więc nie majątek). Co do większej ilości informacji to narazie powolutku ją testuje (no wkońcu był sylwester, nowy rok).
Według cdrinfo.com ma ona nowy chip i nie da się zmodernizować 3500 do niej.
Hmmm przesiadłem się z modelu neca 2510A (którego mialem od sierpnia) i byłem z niego zadowolony...

więc można już w Polsce kupić ten najnowszy model neca :-)
ulan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2005, 04:18   #1139
Marxter
Bywalec

Data rejestracji: 30.12.2004
Marxter w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ulan
A ja już od 30 grudnia mam tę nagrywarkę, tzn Neca 3520A :-)
dałem za nią 293 zł (więc nie majątek). Co do większej ilości informacji to narazie powolutku ją testuje (no wkońcu był sylwester, nowy rok).
Według cdrinfo.com ma ona nowy chip i nie da się zmodernizować 3500 do niej.
Hmmm przesiadłem się z modelu neca 2510A (którego mialem od sierpnia) i byłem z niego zadowolony...

więc można już w Polsce kupić ten najnowszy model neca :-)
Gdzie kupowałeś w tej cenie, jeżeli można wiedzieć ?
Marxter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2005, 14:48   #1140
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez maniek997
Jeżeli jest to firma wrocławska (ja nie wiem) to niedawno czytałem masę postów o nierzetelności tej firmy.
maniek
no niewiem skad to info masz ja zawsze tam kupuje i nie mam z nimi problemow i chyba ci o age chodzi
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
dvd r dl, napęd, nec

Twoje uprawnienia: