![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.08.2004
![]() |
Need for speed :/
Witam
chciałbym napisać w tym poście o czymś przyjemnym, jednak sytuacja zmusza mnie do dzielenia się swoim problemem z nadzieją iż ktoś o większej wiedzy informatycznej pomoże mi tenże problem rozwiązać... Ergo: Pare dni temu zakupiłem nagrywarkę LITE-ON DVDRW SOHW-832S i chyba zaczynam żałować... Chodzi o prędkość zapisu. Wg producenta powinna nagrywać bez problemu płyty z 4x prędkością chyba w ok14 minut. Mi się udało nagrać tylko dwie.. Jedną z prędkością 2,4x (mimo że plyta się powinna nagrywac z prędkością 4x) i 4x... Obie w czasie...43 minut !! Dalsze płyty po minucie wyrzucała z komunikatem błedu podczas zapisu. W chwili gdy piszę ten post, ponowiłem próby i jestem w trakcie nagrywania płyty DVD z prędkością 4x lecz nagrywam już 18 min, a pasek stanu nero wskazuje...5 %... a więc do rana może nagram ;P Nie tylko nagrywanie DVD powoduje iż tracę nerwy... Nagrywanie płyty CD z prędkością 40x wynosi 10`49 (!), z prędkością 32x - 13`57 co mnie przeraża. Zastanawiam się czy nie szybciej by było na mojej starej nagrywarce HP 4x By było zabawniej nagrywanie płyty CDRW z prędkością 10x (szybciej sienie da ustawić ) wyniosło 8`49...czyli o 2 minuty szybciej niż zwykłejpłyty z 4 razy większą prędkością ! To tyle moich pomiarów. Teraz garść szczegółów technicznych. Nagrywarkę DVD zaistalowałem oczywiście na pozycji master, do nagrywania użyłem programu NERO ver.6. Konfiguracja kompa (zabytek ) Duron 800, 320 SDRAM, HDD WD 120GB, kartą graficzną się nie pochwalę bo się wstydzę ![]() Na płyty DVD nagrywałem około 4,3 GB, na CD - 700 MB. Jeszcze jedno spostrzeżenie z którym wiąże źródło problemu (oczywiście mogę się mylić). Niepokoi mnie tzw "buffer level". Otóż strasznie czasami skacze, przy nagrywaniu dvd wynosi nie więcej niż około 20-40 %, przy CD - ok.50-80 %. W chwili gdy piszę te słowa (jak to brzmi wynosi on 6%.Zaktualizowałem firmwere na najnowszą wersję VS0A, lecz jak widzę, niewiele pomogło. W konfiguracji Nero nic nie zmieniałem, więc nie wiem dlaczego tylko ja mam tak niski "buffer level". Zapytani znajomi poinformowali iż u nich wynosi ponad 90 %.... Aha, podczas nagrywania wyłączyłem programy obciążające procek, typu antywir, firewall, etc. Do "testów" używałem płyt firm: dvd: princo 4x, hawk 4x, media store 4x (+/-) cd: LG, Platinium 48x Pozdrawiam |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
DMA - wlaczone
![]() ASPI - zainstalowane ![]() stery do plyty - poprawnie zainstalowane ![]() plyty nie najwyzszych lotow |
|
|
|
|
#3 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() ASPI...hmmm.... a mozna jasniej? ![]() stery do plyty...nie do konca, choc pracuje nad tym jakies sciagnalemwiec ze plyty z nizszej półki ale dwie mi sie udalo nagrac i działają, a nie mam zamiaru wydawac 6zl na jedna dvd verbatim. zaznaczam ze nie mam wyksztalcenia informatycznego i stad niektore zdania moga sie wydawac nieco lamerskie ![]() pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#4 |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
DMA - sprawdzamy w panelu sterowania->menadzer urzadzen->kontrolery dysku twardego-> podstawowy kontroler i pomocniczy kontroler (jak masz XP) (jak masz 98 to przy napedach zaznaczasz wlacz DMA)
ASPI - mozna zassac ze strony www.cdrinfo.pl dzial pliki (bedzie w najczesciej sciagane - Adaptec ASPI lub Force ASPI ) i zainstalowac stery do plyty to trzeba zainstalowac, bo jakze ma to dzialac wszystko poprawnie a co do plytek verbatim to sa w granicach 3,7 PLN za sztuke ale najpierw radze wszystko poinstalowac i powinno byc OK |
|
|
|
|
#5 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.10.2003
![]() |
Cytat:
sproboj podlaczyc nagryware do nowszego komputera. jesli problemy znikna to masz odpowiedz, a jesli nie to pewnie nagrywarka jest walnieta. pozdro |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() Dyski jednak byly ustawione na DMA. Problem sie rozwiazal po zaistalowaniu ASPI. Plytki juz nagrywa w zadowalajacym czasie ![]() pozdr & EOT ps. Iceman, jestes moim prywatnym Jezusem Chrystusem Dzieks.ps2 . gdzie Ty widziales verbatimy po 3,7 pln ?? chyba nie tam gdzie powinni tego zabronic...
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz