Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.08.2004, 11:55   #1
Asch
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.08.2004
Asch w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Need for speed :/

Witam
chciałbym napisać w tym poście o czymś przyjemnym, jednak sytuacja zmusza
mnie do dzielenia się swoim problemem z nadzieją iż ktoś o większej wiedzy
informatycznej pomoże mi tenże problem rozwiązać... Ergo:
Pare dni temu zakupiłem nagrywarkę LITE-ON DVDRW SOHW-832S i chyba zaczynam
żałować... Chodzi o prędkość zapisu. Wg producenta powinna nagrywać bez
problemu płyty z 4x prędkością chyba w ok14 minut. Mi się udało nagrać
tylko dwie.. Jedną z prędkością 2,4x (mimo że plyta się powinna nagrywac z
prędkością 4x) i 4x... Obie w czasie...43 minut !! Dalsze płyty po minucie
wyrzucała z komunikatem błedu podczas zapisu. W chwili gdy piszę ten post,
ponowiłem próby i jestem w trakcie nagrywania płyty DVD z prędkością 4x lecz
nagrywam już 18 min, a pasek stanu nero wskazuje...5 %... a więc do rana
może nagram ;P
Nie tylko nagrywanie DVD powoduje iż tracę nerwy... Nagrywanie płyty CD z
prędkością 40x wynosi 10`49 (!), z prędkością 32x - 13`57 co mnie przeraża.
Zastanawiam się czy nie szybciej by było na mojej starej nagrywarce HP 4x
By było zabawniej nagrywanie płyty CDRW z prędkością 10x (szybciej sie
nie da ustawić ) wyniosło 8`49...czyli o 2 minuty szybciej niż zwykłej
płyty z 4 razy większą prędkością !
To tyle moich pomiarów. Teraz garść szczegółów technicznych. Nagrywarkę DVD
zaistalowałem oczywiście na pozycji master, do nagrywania użyłem programu
NERO ver.6. Konfiguracja kompa (zabytek) Duron 800, 320 SDRAM, HDD WD 120
GB, kartą graficzną się nie pochwalę bo się wstydzę
Na płyty DVD nagrywałem około 4,3 GB, na CD - 700 MB.
Jeszcze jedno spostrzeżenie z którym wiąże źródło problemu (oczywiście mogę
się mylić). Niepokoi mnie tzw "buffer level". Otóż strasznie czasami
skacze, przy nagrywaniu dvd wynosi nie więcej niż około 20-40 %, przy CD -
ok.50-80 %. W chwili gdy piszę te słowa (jak to brzmi wynosi on 6%.
Zaktualizowałem firmwere na najnowszą wersję VS0A, lecz jak widzę, niewiele
pomogło. W konfiguracji Nero nic nie zmieniałem, więc nie wiem dlaczego
tylko ja mam tak niski "buffer level". Zapytani znajomi poinformowali iż u
nich wynosi ponad 90 %....
Aha, podczas nagrywania wyłączyłem programy obciążające procek, typu
antywir, firewall, etc.
Do "testów" używałem płyt firm:
dvd: princo 4x, hawk 4x, media store 4x (+/-)
cd: LG, Platinium 48x
Pozdrawiam
Asch jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.08.2004, 12:03   #2
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
DMA - wlaczone
ASPI - zainstalowane
stery do plyty - poprawnie zainstalowane
plyty nie najwyzszych lotow
Stary 23.08.2004, 12:59   #3
Asch
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez icemac
DMA - wlaczone
ASPI - zainstalowane
stery do plyty - poprawnie zainstalowane
plyty nie najwyzszych lotow
DMA - podejrzewam ze tak, choc nie jestem pewien. Gdzie to mozna sprawdzic?
ASPI...hmmm.... a mozna jasniej?
stery do plyty...nie do konca, choc pracuje nad tym jakies sciagnalem
wiec ze plyty z nizszej półki ale dwie mi sie udalo nagrac i działają, a nie mam zamiaru wydawac 6zl na jedna dvd verbatim.
zaznaczam ze nie mam wyksztalcenia informatycznego i stad niektore zdania moga sie wydawac nieco lamerskie
pozdrawiam
Asch jest offline  
Stary 23.08.2004, 13:15   #4
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
DMA - sprawdzamy w panelu sterowania->menadzer urzadzen->kontrolery dysku twardego-> podstawowy kontroler i pomocniczy kontroler (jak masz XP) (jak masz 98 to przy napedach zaznaczasz wlacz DMA)
ASPI - mozna zassac ze strony www.cdrinfo.pl dzial pliki (bedzie w najczesciej sciagane - Adaptec ASPI lub Force ASPI ) i zainstalowac
stery do plyty to trzeba zainstalowac, bo jakze ma to dzialac wszystko poprawnie
a co do plytek verbatim to sa w granicach 3,7 PLN za sztuke

ale najpierw radze wszystko poinstalowac i powinno byc OK
Stary 23.08.2004, 13:32   #5
thorn [PL]
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.10.2003
thorn [PL] w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Asch
Konfiguracja kompa (zabytek) Duron 800, 320 SDRAM, HDD WD 120 GB, kartą graficzną się nie pochwalę bo się wstydzę Jeszcze jedno spostrzeżenie z którym wiąże źródło problemu (oczywiście mogę się mylić). Niepokoi mnie tzw "buffer level". Otóż strasznie czasami skacze, przy nagrywaniu dvd wynosi nie więcej niż około 20-40 %, przy CD - ok.50-80 %. W chwili gdy piszę te słowa (jak to brzmi wynosi on 6%. Aha, podczas nagrywania wyłączyłem programy obciążające procek, typu antywir, firewall, etc. Pozdrawiam
generalnie skaczacy bufor sygnalizuje problemy z przesylem danych. jaki masz chipset i jakie stery? masz sdram, wiec wnioskuje ze chipset to pewnie via kt133? jesli tak to one mialy jakies problemy z transferem w dma. prawdopodobnie nagrywarka nie dostaje odpowiedniej ilosci danych i co chwila zatrzymuje nagrywanie czekajac na swierza porcje, dlatego tak dlugo ci nagrywa.
sproboj podlaczyc nagryware do nowszego komputera. jesli problemy znikna to masz odpowiedz, a jesli nie to pewnie nagrywarka jest walnieta.
pozdro
thorn [PL] jest offline  
Stary 23.08.2004, 18:38   #6
Asch
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez icemac
DMA - CIACH
a co do plytek verbatim to sa w granicach 3,7 PLN za sztuke
ale najpierw radze wszystko poinstalowac i powinno byc OK
a wiec tak
Dyski jednak byly ustawione na DMA. Problem sie rozwiazal po zaistalowaniu ASPI. Plytki juz nagrywa w zadowalajacym czasie
pozdr & EOT

ps. Iceman, jestes moim prywatnym Jezusem Chrystusem Dzieks.
ps2 . gdzie Ty widziales verbatimy po 3,7 pln ?? chyba nie tam gdzie powinni tego zabronic...
Asch jest offline  
Stary 24.08.2004, 02:13   #7
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Asch
gdzie Ty widziales verbatimy po 3,7 pln ?? chyba nie tam gdzie powinni tego zabronic...
Są na przykład TU

A TU pudełeczko z płytkami
VIZZARD jest offline  
Stary 24.08.2004, 07:47   #8
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez Asch
ps2 . gdzie Ty widziales verbatimy po 3,7 pln ?? chyba nie tam gdzie powinni tego zabronic...
no wlasnie tam kupuje i nawet nie ma problemow z reklamacja, dwie byly uszkodzone (wyszlo to po nagraniu) i na next day zadzwonili, ze mam przyjechac i odebrac nowe

Twoje uprawnienia: