Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.12.2007, 18:41   #1
michalflondra
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.12.2007
michalflondra w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Błąd nagrywania wielosesyjnego

Witam,

mam pewien problem z moim laptopem. O jakiegoś czasu zauważyłem, że próbując wypalić płytkę w trybie wielosesyjnym programem NERO 6, są tworzone nowe sesje. /Wcześniej nic nie zmieniałem w opcjach programu, czyściłem tylko rejestr ze zbędnych wpisów/. Oczywiście eksplorator windows widzi tylko ostatnią sesje. Co dziwne próbując samodzielnie zmienić ustawienia NERO oby móc kontynuować wypalanie płyty w ramach jednej sesji nie mogłem dokonać wyboru istniejących sesji. W krokach wygląda to tak ( w napędzie płyta z istniejącą sesją):
1. Uruchomienie programu
2. Ctrl+N nowa kompilacja
3. Zakładka "Ilość sesji na płycie"
4. Zaznaczam "Kontynuuj istniejący dysk wielosesyjny"
5. Klikam na przycisk "Nowy"
6. Otwiera się okienko z wyborem sesji
7. Wszystkie sesje na płycie są widoczne ale brak możliwość wyboru jakiejkolwiek, wyszarzony przycisk "OK" potwierdzający dokonanie wyboru istniejącej sesji.

Macie jakieś pomysły co się dzieje? Jeżeli chcę wypalić płytkę pod windowsem XP, pojawia się komunikat "Dysk nie jest dostępny. Niepoprawna funkcja".
W NERO napęd wypala natomiast płyty jednosesyjne oraz wielosesyjne tworząc nowe sesje za każdym razem. Program został przeinstalowany ale nic nie pomogło. Sterowniki ASPI są na swoim miejscu. Może ktoś będzie w stanie pomóc, z góry dziękuję.
michalflondra jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.12.2007, 19:11   #2
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
A no trzeba wybra***263; sesj***281;, po kt***243;rej ma by***263; nagrana kolejna. I to trzeba zapami***281;ta***263; : wybieramy zawsze ostatni***261;. Je***380;eli wybierzemy wcze***347;nijsz***261;, to nowa sesja si***281; nagra, tylko po tej, kt***243;rkjt***243;r***261; wybrali***347;my, a wi***281;c odczyt z pozosta***322;ych nie b***281;dzie ju***380; mo***380;liwy
Czyli twoj program i nagrywarka zachowuje sie normalnie. Tak po prostu jest.
A owo zjawisko o ktorym piszesz - rozumiem, ze chodzi ci o plyte sformatowana przez InCD Nero do UDF, plyta zachowuje sie wowczas jak twardy dysk i mozna ja zapisywac jak HDD. Dogrywajac kolejne pliki.
Tylko do odczytania plyty UDF na innym kompie konieczny jest sterownik UDF.
(mozna formatowac do UDF i plyty CDRW i normalne CD - tylko wtedy nie mozna usuwac plikow z takiej CDR)
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2007, 22:40   #3
michalflondra
Nowy na forum

yahol,
generalnie w moim krotkim wywodzie chodzi mi o to, ze bardzo chcialbym nagrac multisesje do jednej sciezki, zebym mogl dogrywac rozne dane do jednej sciezki tak zeby windows widzial calosc nagranych danych na plytce. Teraz niestety nie moge tego zrobic i naprawde nie wiem dlaczego bo wczesniej normalnie wszystko dzialalo. Moze usunalem jakis plik systemowy i przez to sa teraz problemy. Dlaczego nie moge wybrac nagrywania do okreslonej sciezki (wyszarzony przycisk "OK" w NERO) i dlaczego nie moge nagrywac plikow bezposrednio spod windowsa na plyte, moze tu jest jakas poszlaka, nie wiem czemu ale czuje ze te 2 sprawy maja ze soba zwiazek.
Nie chce sie poddawac tak szybko i robic formatowania dysku. Pomocy !!!
Stary 16.12.2007, 23:02   #4
grzeniu
XV1100
Zlotowicz

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A czy, nagrywaj***261;c wcze***347;niejsz***261; sesj***281;, nie stawiasz czasem ptaszka przy 'zamknij p***322;yt***281;'?
To by mog***322;o t***322;umaczy***263; sytuacj***281;.
Stary 17.12.2007, 10:21   #5
michalflondra
Nowy na forum

grzeniu,

ptaszka stawiam tylko jak sie bawie z moja pania.
A tak na serio to oczywiscie jestem swiadomy tej opcji i wypalam bez niej. Zreszta gdybym go zaznaczyl to nie moglbym juz dodawac nowych sesji, a to jak juz opisalem powyzej robilem wiec tlumacze jeszcze raz moge wypalac multisesje ale nie moge dodawac plikow do istniejacej sesji i to jest problemem.
Stary 17.12.2007, 10:55   #6
romanesco
Guru

Data rejestracji: 01.08.2007
romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
W g***243;rnej cz***281;***347;ci forum masz zak***322;adk***281; "Nagrywanie od A do Z", a w niej po lewej stronie "Multisesion CD". By***263; mo***380;e lektura tego artyku***322;u rozwi***261;***380;e Tw***243;j problem.

Ostatnio zmieniany przez romanesco : 17.12.2007 o godz. 11:00
romanesco jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2007, 11:30   #7
michalflondra
Nowy na forum

dzieki,

znam dokladnie proces wypalania w NERO, zreszta sprawdzilem temat i postepuje w zgodzie z zawartymi w nim wskazowkami jednak nie moge wybrac istniejacych na plycie sesji
Cytat:
6. Otwiera się okienko z wyborem sesji
7. Wszystkie sesje na płycie są widoczne ale brak możliwość wyboru jakiejkolwiek, wyszarzony przycisk "OK" potwierdzający dokonanie wyboru istniejącej sesji.
W windowsie widoczna tylko ostatnia wypalona sesja, gdybym mogl dokonac wybory sesji i dograc dane do istniejacej juz sesji na plycie to pewnie na pluycie bylaby widoczna calosc danych. Pytanie dlaczego ten przycisk jest wyszarzony? Moze to wina nosnika, uzywam gownianych plyt Media-Tech z hipermarketu (nota bene sprawdze jeszcze na jakis lepszych plytach). Ktos mi ostatnio wspominal ze tez mial kiedys podobny probelm z tanimi plytami.
Stary 17.12.2007, 11:38   #8
romanesco
Guru

Data rejestracji: 01.08.2007
romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
No fakt, nośniki są raczej kiepskie. Używaj markowych np. Verbatim. A próbowałeś np. tę operację wykonać na innym kompie z takim samym systemem operacyjnym i wersją Nero
romanesco jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.12.2007, 19:56   #9
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jeszcze jedna sprawa - sesja zacz***281;ta na pc mo***380;e nie da***263; si***281; kontynuowa***263; na innej nagrywarce i nic w tym dziwnego nie ma.

zaraz przyjdzie @joujoujou i napisze, ***380;e multisesja to Z***321;O i b***281;dzie to dobre podsumowanie tematu
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.12.2007, 20:37   #10
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z wielosesja zawsze byly problemy i przy dzisiejszych cenach nosnikow lepiej nagrywac bez multisesji i nie miec problemow a co do jakosci plyt to poczytaj troche forum bo pelno tu jest takich jak ty pytajacych "dlaczego plyta nie chce sie odczytac zawsze dzialaly" a to jakies no name czy inne chinskie badziewie za 30gr/szt, markowe plyty drogie nie dlatego zeby wyciagac pieniadzie tylko dlatego ze sa dobrej jakosci

Cytat:
to byla sesja rozpoczeta na lapie, a potem dodana na pc=cie.
No i dlatego ze byla plyta drugi raz nagrywana na innej nagrywarce juz nie jest widoczna na pierwszej tak sie dzieje jak sie nagrywa sesje na roznych nagrywarkach

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.12.2007, 21:28   #11
michalflondra
Nowy na forum

Cytat:
No i dlatego ze byla plyta drugi raz nagrywana na innej nagrywarce juz nie jest widoczna na pierwszej tak sie dzieje jak sie nagrywa sesje na roznych nagrywarkach
Nie nie nie, w lapie i na pc-cie jest widoczna ostatnia sesja, poza tym jak zrobie dwie sesje na lapie to tez jest widoczna tylko ostatnia.

A wiesz moze dlaczego klikajac na wlasciwosci napedu w Oknie Moj Komputer nie ma zakladki "Nagrywanie" ?
Stary 19.12.2007, 21:42   #12
Bródka
Technik Informatyk

Cytat:
Napisany przez michalflondra Podgląd Wiadomości
A wiesz moze dlaczego klikajac na wlasciwosci napedu w Oknie Moj Komputer nie ma zakladki "Nagrywanie" ?
Tez tej zakladki nie mam, a instalowalem ostatnio daemon tools pro i nero 8 wiec moze ktorys z tych programów wylacza ta opcje, bo samemu tez mozna ja wylaczyc wpisujac komende w uruchom services.msc i wybierajac usluga COM nagrywania dyskow zobacz czy masz wlaczona jak nie wlacz i uruchom ponownie kompa, choc nie wiem po co ci ta opcja nagrywania w windows ona nie nadaje sie do cd nie mowiac juz o dvd

Stary 19.12.2007, 23:20   #13
michalflondra
Nowy na forum

tą usługę mam włączoną. Próbowałem wypalić dane jednosesją ale pojawia sie błąd znaków Joliet, a że danych jest dużo nie jestem w stanie wyłapać, który plik ma w złym formacie nazwę dlatego próbowałem użyć wielosesji żeby po kolei eliminować pliki poprawne a że po drodze pojawił mi się błąd obsługi wielosesji w NERO chciałem sprawdzić jak wyjdzie nagrywanie pod oprogramowaniem Windowsa. No i lipa mimo uruchomienia usługi nie mogę wypalić płyty ponieważ pojawia się komunikat "Dysk niedostepny. Niepoprawna fukcja". Sprawdzałem już na dobrej płytce EMtec i jest to samo. według mnie winą może być:
1. Schrzaniony Windows
2. Zepsuta nagrywarka
Stary 19.12.2007, 23:50   #14
Bródka
Technik Informatyk

Tu chodzi o dlugosc nazwy i nero podaje jakie foldery czy tez pliki maja za dluga nazwe, emtec nie jest dobra plyta i nigdy nie byl

Stary 20.12.2007, 01:18   #15
michalflondra
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Br***243;dka Podgląd Wiadomości
Tu chodzi o dlugosc nazwy i nero podaje jakie foldery czy tez pliki maja za dluga nazwe
No wiem przeciez napisalem, ze jest zly format nazwy pliku (wiem co to jest Joliet i Iso).
Mo***380;esz napisa***263; jak wykorzystac to narzedzie w NERO sprawdzajace nazwy zeby znale***347;***263; taki plik?
Bo mam zaznaczona w ustawieniach opcje sprawdzania nazw przed wypaleniem i nic nie znajduje a mimo to pojawia sie komunikat:

Cytat:
Napisany przez Br***243;dka Podgląd Wiadomości
emtec nie jest dobra plyta i nigdy nie byl
Nie wazne, sprawdzilem tez na Verbatimie to nie jest problem plytek.

Ostatnio zmieniany przez michalflondra : 20.12.2007 o godz. 02:06
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: