![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.12.2003
![]() |
![]()
Mam lite ona 811S (niemodowany) Przeprowadziłem próbę upgradu na najnowszy bios DR8HSOK. W cześniej przez pomyłkę uruchomiłem program Ltn RPC - wyrzucił komunikat external error. Upgrade przebiegł następująco: jakieś 5 procent się napisało, potem błyskawicznie skoczyło do 100 i wyrzuciło komunikat o błędzie. Zresetowałem komputer(system widział ją już jako K) , spróbowałem jeszcze raz doszło do 100%, i blue screen. Zresetowałem komputer, spróbowałem po raz trzeci i po 84 % blue screen. Uruchomołem Nero, nagrałem CD-RW, czytał normalnie, problemy zaczęły się przy kasowaniu CD RW - mniej więcej w połowie wyrzucało płytkę. W dodatku nie dało nic się nagrać - zamiast opcji Burn (w końcowym menu) pojawiało się ok. Przeinstalowałem Nero i nagrałem DVD RW+, który dostałem z nagrywarką, oraz CD-R odczyt bez problemów. Pytanie mam takie: zakładając że wszystko będzie ok, tzn nagrywarka bedzie chodzić bez problemu (na razie na to wygląda) to czy musze coś z tym zrobić, tzn, próbować wrócić do starego biosu?? Jeśli tak to prosiłbym o dokładną instrukcję jak to zrobić. Wiem że było o tym na forum, ale bez podstaw, a na biosach nagrywarek się zupełnie nie znam. (domyślam się że jak jakieś problemy będą to downgrade biosu czeka mnie na pewno)
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź ![]() ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Bywalec
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Może to ci pomoże (cytuję, bo już o tym pisałem):
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki
![]() ![]() Ale chodzi mi też o to czy musze to robić - tzn. czy jak będę używał nagrywarki w stanie takim jaki jest teraz to ją uszkodzę. Jedynym problemem jest to że po wyczyszczeniu CD/DVD RW muszę zresetoeać komnputer, bo Nero nie funkcjonuje poprawnie. pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.09.2003
![]() |
Wygląda na to, że w nowych programach flash'ujących Lite-Ona jest błąd. W niektórych komputerach nie można poprawnie wgrać najnowszych firmware'ów dla 411S i 811S. Pisano o tym na CDFreaks. Być może jest to spowodowane wersją Windows lub ASPI.
Nie używaj nagrywarki w obecnym stanie, gdyż flashowanie nie przebiegło pomyślnie! Musisz wgrać nowy firmware w wersji BIN za pomocą LtnFlash lub Mtkflash i problem rozwiązany ![]() Nulek |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki jeszcze raz
![]() ![]() ![]() ![]() I jeszcze tylko pytanie: czy używając nagrywarki z niewłaściwie sflashowanym biosem uszkodziłem ją czy nie? pozdrawiam ![]() Ostatnio zmieniany przez freelancer : 11.01.2004 o godz. 15:23 |
![]() |
![]() |
#6 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.09.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#7 |