![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.06.2004
![]() |
Jakosc plyt DVD - nie znalazlem na forum
Interesuja mnie nastepujace kwestie (szukam juz 2 dzien na forum i nie moge znalesc konkretnych odpowiedzi). Mam nagrywarke Liteon 851S i bios GSOH. Wypalam DVD na Verbatimach Pastelach i TDK DVD-R. Poniewaz zalezy mi na jak najlepszej jakosci nagranych DVD po nagraniu Nero 6.6.0.0 sprawdzilem w Kprobe 2.4.2 oraz w nero Speed. I to co mi wyszlo:
1. Plyta Verbatim Pastel DVD+R nagrywane z biosem GSOM wyszlo w Kprobe i Nero Speed 2. Verbatim DVD+R Azo nagrywane z biosem GSOM 3. Plyta Verbatim Pastel DVD+R nagrywane z biosem GSOH Pytania: 1. Czy te plyty sa jakosciowo dobrze nagrane i wytrzymaja mi conajmniej 5 lat? 2. Na jakim poziomie musza byc PI i PIF aby mozna bylo powiedziec ze plyta jest ok. (wiem zaraz ktos napisze ze jak czyta w stacjonarnym to jest ok, ale ja chce wiedziec wartosci poszczegolnych parametrow dla ktorych plyta jest wiecej niz dobrze nagrana). 3. Czy to mozliwe ze po 2 godz w Kprobe i Nero Speed wyniki Pi i PIF zmienily sie 10 krotnie (na korzysc)? 4. Jaki bios najbardziej polecacie do w/w nagrywarki - tak zeby jakosc plyt byla jak najlepsza (zmienilem bios i nie wiem jak porownac powyzsze dane, aby wybrac ten lepszy bios - w biosie GSOH jest mniej total PIF ale za to wiecej Total PI, a przy biosie GSOM jest odwrotnie, ktore z parametrow jest wazniejszy?). |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
powiny wytrzymac ale jak na te plyty to ciekie wykresy moze warto ja przerobic na wyszy
model moze polepszy wypalnie ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
1. plyty jakosciowo nie wzbudzaja zachwytu, masz szanse na wyniki o wiele lepsze
2. IMHO ladnie nagrana plyta ma PI na poziome max 12 avg 1,5, PIF max 2, avg 0,00 3. plyta po nagraniu musi sie ustabilizowac (barwnik sie utrwala), wiec generalnie bardziej miarodajne testy wychodzic powinny po pewnym czasie od wypalenia, ja testuje plytki zawsze conajmniej po pol godz od wypalenia. 4. u mnie na 451 najlepiej sprawuje sie VS0A albo VS0B (bios dla 832 spatchowany codeguys - http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html) nie mozna chyba jednoznacznie okreslic, ktore bledy sa wazniejsze, wychodzi na to ze dla jednych stacjonarek PIF, dla drugich PI, ale to tylko przypuszczenia niektorych forumowiczow, poparte ich osobistym doswiadczeniem. dla mnie PIF na poziomie ~8 jest gorsza ewentualnoscia anizeli PI~250.
#4 |
Nowy na forum
![]() |
I to co mi wyszlo po zmianie 851S@832S bios CG3B:
1. Ponownie sprawdzilem Verbatim Pastel z pkt.2 na w/w biosie- sprawdzilem w Kprobe i Nero speed (podobne wyniki). To niesamowite jak zzmiana biosu zmienila jakosc nagranej plyty ![]() ![]() ![]() http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12731&stc=1 2. Wypalilem jeszcze jeden Verbatim Pastel i zapuscilem Kprobe (wyniki syfne jak powyzej). Wiec zmienilem bios na GSOH (z powrotem na 851S) i jakosc DVD polepszyla sie jak cholera. O co tu chodzi ![]() ![]() http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12732&stc=1 3. Pytanie To w koncu jak ta plyta jest wypalona ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=12156 ![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Nie jest tak niesamowite jak myślisz ![]() Temat przewałkowany został już dziesiątki razy ![]() Po prostu tak jest ![]() Warto więc znaleźć dla siebie najlepszy bios i przy nim pozostać Co do ponownego wgrania biosu - to dziwna sprawa - ale często pomaga Bóg jeden wie dlaczego? ![]() Jeżeli stać cię na nagrywanie na Pastelach - to tak zostaw Najlepsze płyty pod słońcem - jeżeli chodzi o jakość nośnika Najbardziej powtarzalne i rzekłbym: wyselekcjonowane ![]() To co z nimi zrobi spawarka, to już inna sprawa ![]() A co do relacji: jakość nagranej płytki - jakość nośnika To nie jest to to tożsame Może być świetnie nagrana płytka, małe PI i PIF Ale płytka wyparuje już po 3 miesiącach ![]() Chociaż zazwyczaj idzie to w parze Jakość nagranej płytki jest raczej związana z odczytem danych I na samą trwałość płytki nie ma prawie wcale wpływu A jeżeli ma - to w niewielkim stopniu |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
CZyli jak rozumiem Vizzard plyty nie sa a z tak zle wypalone i powinny wytrzymac troche czasu (pastele). Czy jak oddam nagryware do serwisu (dzwnilem i powiedzieli ze przyjma, bo sie zdarza ze liteony nagrywaja z bledami) to jak otzrymam inny egzemtlarz to powinno byc lepiej? Czy jeszcze zmienic bios na VSOA (832S) i przetestowac i jak bledy beda duze to oddac do serwisu.
|
![]() |
![]() |
#8 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() zmienic mozesz biosem ze strony codekow p.s. kwoli przypomnienia jak bedziesz oddawal nagrywarke do serwisu - to wgraj bios od oryginalej 851 |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Zawsze może być lepiej Ale nie można popadać schizę wykresów ![]() Co do serwisu - to moje zdanie jest takie: Tak jak icemac radzi - wgraj z powrotem bios od 851 I zanieś Dostaniesz najprawdopodobniej 1633 Chyba, że ci w serwisie coś kombinują Powinni wysłać do dystrybutora - a ten załatwi całą sprawę Nowy sprzęt Liteona jest coraz lepszy Powinieneś być zadowolony ![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Oddalem 851S do serwisu i po 2 tygodniach dostalem nowke 1633S :-) takze dzieki za rady :-)
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Na nowej nagrywarce zaczalem wypalac na Verbatimach Paselach (Yuden000T01), i wyniki zaraz sie poprawily oto one"
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=13423&stc=1 co myslicie o niech czy sa zadowalajace ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Ale niech już będzie ... ![]() |
|
![]() |
![]() |
#14 | |