![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Obciążenie procka podczas kopiowania DVD
Witam,
mam pytanie do Szanownych Ekspertów: posiadam kompa AMD 2800+, 2GB Ram, płyta MSI k6 Delta system XP - czyli sprzęt nienajgorszy; ostatnio zmieniałem nagrywarkę i kupiłem LG GH22LS30 Sata - czyli najnowszy model z LS. I teraz zaczynają sie schody - podczas kopiowania zawartości dvd na dysk obciąża procka na 100%, podczas nagrywania materiału podobnie 100% obciążenia. Co ciekawe Menager zadań wykazuje obciążenie lecz nie pokazuje żadnej aplikacji, która by zajmowała ten czas. Na poprzedniej nagrywarce IDE problem nie występował - czyli wina jest raczej po stronie sata. Mam najnowszy bios w tej nie nowej już płycie gł. najnowszy bios w nagrywarce oraz najnowsze stery VIA. Jak rozwiązać problem tego obciążenia (nie daje się komfortowo śmigać po necie kopiując płyty). Słyszałem o przejściówkach sata-ide lecz te podobno nie obsługują napędów optycznych, lub kart pci-sata, lecz nie wiem czy ich zastosowanie coś tu da. Słyszałem też opinię, że Xp nie radzi sobie dobrze z napędami sata gdyż jest to tylko emulacja kontrolera i podobno problem znika w Viście - lecz instalacja visty na moim sprzęcie to może być porażka. Co radzicie ??
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.04.2009
![]() |
Witam. Jest to problem szczególnie przy stosowaniu innych procków jak Intel. Niby mają dobrą moc obliczeniową ale czasami to kicha. Musisz wiedzieć że do przetwarzania filmów DVD potrzebna jest duża moc obliczeniowa na którą składa się wiele czynników np. Napęd + cash napędu i procka, transfer prędkości przesył danych szyn płyty głównej, wielkość zarezerwowanej pamięci wirtualnej na dysku twardym (jest to do ustawienia) i progam pod kturym nagrywasz. Przetestuj te urządzenia bo napewno coś go przytyka. Ja mam Intela 2,6 GB i leci lecz wszystko inne działa trochę wolniej. Możemy pomyśleć.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Czy powinno się coś robić na PC podczas nagrywania plyty DVD ? | Emiya Shiro | Napędy optyczne DVD | 13 | 19.07.2008 23:22 |
Błąd podczas wypalania DVD na NEC 4571A | darthmour | Nero | 8 | 23.07.2006 15:17 |
Błąd w Windows podczas nagrywania DVD | KuBa:) | Off topic | 17 | 17.07.2006 17:00 |
Projekt Freeware | Calme | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 0 | 16.05.2005 20:31 |
Jak zwolnic DVD Pioneer116 podczas odtwarzania filmow z DVD. | Tiamat | Napędy optyczne DVD | 2 | 03.11.2001 17:09 |