![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
DVD+-RW do archiwizacji danych (nie do filmów)
Witam,
Widze, że tu się głównie omawia temat DVD+-RW w kontekscie filmów, ale mi chodzi o cos innego, a jak sądzę - tylko ta gałąź forum zezwala na pytania o DVD... Własnie planowałem zakup nagrywarki DVD, ale głownie do archiwizacji danych. Chcę nagrywać dane - głównie zdjęcia, których jako foto-amator wygenerowałem już ponad 30 GB i każde jest dla mnie ważne i niepowtarzalne. Nie interesuje mnie jak się będą te płytki zachowywały w odtwarzaczach stcjonarnych, bo ich tam nie będę wkładać. Mam parę pytań (pamiętajcie, że pytam wyłącznie w kontekscie archiwizacji danych, a nie nagrywania i odtwarzania filmów). 1. Czy trwałośc płyt DVD+-RW jest porównywalna z DVD+-R? (chodzi mi o 1-razowe nagranie na +-RW, a nie wielokrotne). 2. Czy do archiwizcji danych lepiej nadaje się standard "PLUS" czy "MINUS"? (chodzi o trwałość i kompatybilniość z komputerowymi czytnikami DVD). 3. Czy w przypadku DVD również działa zasada, że im wolniej nagrywane, tym mniej błędów (to raczej retoryczne pytanie :-) 4. Jaką konkretnie nagrywerke polecili byście teraz, na przełomie 2003/2004, najlepszą do archiwizacji danych, w cenie poniżej 700 zł? Wielkie dzieki! latet |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|