![]() |
dzięki;
z tego co tam po (omacku) :) wyczytałem to ostatnia wersja to 1.04 ,anie 1.05 jak podwał kolega greeg79. Zresztą ,to na 100% nie jestem pewien co przeczytałem ,no i plik jakiś nie exe .tylko Bin .Nie wiem jak to wgrać a eksperymentów nie bedę robił. To chyba nie jest fabryczny bios? Zresztą ,czy to coś pomoże? Ciekawe? Pozdrawiam. |
Wybierz coś sobie:
http://liggydee.cdfreaks.com/page/en/Optiarc-AD-7170A/ :D Tylko uważaj co wgrywasz. ;p |
Witam
Przez przypadek zaglądnąłem dzisiaj do mojego starego tematu i z rozrzewnieniem go przeczytałem - w palnikach u mnie bez zmian od tego czasu- używam Pionera DVR- 112 praktycznie do wszystkiego a AD7173A (jako nie pewny siedzi w kompie ,jako atrapa. Oddałem go wtedy na reklamację i po powrocie było bez zmian ,mimo ,że serwis twierdził ,że jest całkowicie sprawny. Dałem sobie luzik i jest przez te lata ,jak jest. Zainteresował mnie post greeg79 o nowym firmware 1,5 do mojego Optiarca - na stronie sony nie znalezłem ,na stronie Neca nie znalazłem ,na forum ostatni jaki jest to 1,3 ,ten który mam od tamtych czasów. Więc czy kolega greeg79 coś pokręcił ,czy ja nie umiem szukać? Jeżeli faktycznie gdzieś jest Bios w wersji 1,5 ,to po starej znajomości poproszę o wskazanie linka - chętnie sflaschuję mojego NECa - może coś się poprawi. Więc jeszcze raz proszę o wskazanie gdzie jest ten firmvare. Ps z DVR-112 jestem bardzo zadowolony - to był bardzo dobry wybór. Dzięki Wam oczywiście. Dzięki i pozdrawiam |
Witam...jeżeli ktoś jeszcze potrzebuje pomocy w związku z głównym temetem (Nowy bios do Optiarc AD7173A bądz nawet AD7170A) to...mi pomogło...forum :taktak: oraz...zainstalowanie nowego firmware ale TYLKO w trybie awaryjnym (WinXP-"F8")...i wszystko wróciło do normy...mi nagrywarka, z dnia na dzień przestała czytać zapisane przez siebie, głównie płyty DVD-R. Na dzień dzisiejszy jest to oprogramowanie pochodzące ze strony producenta: http://www.sony-optiarc.us/en/suppor...ad-series.html
...także znajdźcie tam swój model, wypakujcie, uruchomcie komp. przy F8, załadujcie sterownik...i jeszcze wasza nagrywara trochę polata:spoko: ..i tak dziw, że mój Optiarc hulał do dzisiaj na oprogramowaniu 1.2!!!!, kiedy dostępne było 1.5!!!!!!!!!......także nie jest to taka zła nagrywara:D |
Sprawdze tak jak mowiles. Tylko male wtacenie : mowie tutaj o botowaniu oczywicie.
Posiadam 3 plytki roznych firm z windowsem na DVD "Verbatim, TDK , Platinum " kazda mi botuje bez problemowo a w winie to nawet nie chce pisknac ;/. Ale mimo wszysko sprawdze a jak to nie pomoze to poprosze o pomoc dach wierzowca badz mlotek :)) :> |
Teorii jest sporo, ale przy cenach obecnych nagrywarek nie ma sensu tracić czasu, a co za tym idzie pieniędzy. Na wszelki wypadek sprawdź ją na 3-cim kompie (z innym kablem). Jeżeli fachowo byłą czyszczona i objawy są takie same (czyli nie czyta innych płyt DVD a nie jednej), to pora udać się na zakupy.
|
W sumie uwiezrzcie mi mam w glowie bardziej sadystyczne metody niz mlotek :D, a przy okazji moze odwiedze tych ludzi ktorzy mi ja sprzedali buahahah (tu mialo zabrzmiec groza)..Hehe a moze zmienimy temat kto co by chetnie zrobil swojej najukochanszej nagrywareczce :D:D, pewnie kazdemu sie to przyda...:> .
A tak na powaznie ludziska ktos ma jakas jescze teorie na to :x?? |
Weź młotek:taktak:
P.S. To już masz dwie opinie:spoko: |
weź młotek ||
|
Twoja teoria daje troszke do myslenia ( wiem na jakiej zasadzie dziala nagrywarka) dlatego co do Twojej opini "zapewnie sygnal z lasera jest na tyle dobry, ze odczytuje plyte nie bedac sam niczym obciazony" bym sie zastanawial,aczkoliwk moze byc w tym troche racji.
W moim przypadku jest odwrotnie DVD ( botowanie tak - system nie ) , CD sprawie chodzi. nagrywarka byla w serwisie 3 razy , juz nie mam sily jej znowu wysylac, chetnie bym wzial mlotek i uderzrl raz a porzadnie ( moze wtedy zadziala :D ). Poczekam jeszcze na opinie innych uzytkownikow.Moze ktos cos wycudowal i smiga. |
Cytat:
To normalny objaw padu lasera. I juz podaje swoja teorie: -dlugosc swiatla do odczytu DVD i CD, sa rozne (rozne lasery) Laser do DVD dziala sprawnie, CD nie - to sie zdarza. To, ze plyta CD bootuje, tez niczym nadzwyczajnym nie jest, zapewnie sygnal z lasera jest na tyle dobry, ze odczytuje plyte nie bedac sam niczym obciazony. Przy pracy systemu juz nie dziala. To dziwnie brzmi, ale ta moja teoria jakos mi sie sprawdzala w praktyce. Ps: w linkach bylo o padach lasera zarowno DVD jak i CD. I o to mi chodzilo. |
Nagrywarka była podlaczana do innego kompa i dzieje sie to samo ( na tym samym kablu ) wciaz odczytuje tylko plytki DVD tak jak mowilem w w.w poscie. To jest dziwne naprawde..
|
Podstawowa sprawa: postaraj się podpiąć nagrywarkę do innego komputera i sprawdź, czy wszystko jest ok (najlepiej za pomocą tego samego kabla). Daj znać. :)
|
Cytat:
Tutaj nic nie ma na ten temat, owszem sa problemy z nagrywaniem i odczytem plyt ale dlaczego mi odczytuje plyty w biose np ( podczas reinstalki systemu) a w systemie nie chce ??;// |
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:53. |