Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Optiarc Sony AD-5170\7170\7173 A\S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/optiarc-sony-ad-5170-7170-7173-s-75581/)

QB 12.03.2008 16:40

Cytat:

Napisany przez dżejson (Post 908510)
Mam identyczny problem z tą samą nagrywarką, nie można w żaden sposób wgrać firmware.
Ponoć firmware nie może być wgrany na wersję OEM,a ja taką właśnie posiadam.
Jeszcze gorsze że taką samą nagrywarkę kupiłem bratu, więc jemu pewnie też niedługo siądzie (oby nie).

Co byście polecili robić ? próbować coś grzebać czy oddać jak najszybciej do serwisu ? Nie pamiętam czy nagrywarka ma jeszcze gwarancję, ale jeśli gwarancja jest dwuletnia to na pewno. Możliwe że nawet jak roczna to też jeszcze jest.

Od dłuższego czasu męczy mnie brak możliwości przeglądania płyt dvd, ale dopiero teraz postanowiłem się za to zabrać i od razu okazuje się że to wcale nie taki mały problem jakby się można było spodziewać.

p.s. nagrywać można, czytać cd-r można, tylko coś obsługą nagranych płyt dvd jest problem. nie wiem jak z oryginałami, bo w sumie nawet nie myślałem żeby sprawdzić. Ale na bank płyty dobrze wypalane, bo wcześniej czytały, a po jakimś czasie ani na windowsie, ani na linuxie nie czyta.
p.s. 2 postaram sie jeszcze u kogoś na piecyku drugim sprawdzić czy nagrywara działa, ale nie sądze by działała.

Jeśli nie czyta, to oddać na serwis. Masz prawo reklamować, a takie zachowanie napędu nie jest normalne (przynajmniej w przypadku innego, niż Nec).
Na Twoim miejscu postarałbym się upchnąć tą nagrywarkę komuś i kupić coś lepszego. Szkoda nerwów i Twojego czasu.
Zresztą za robienie ludzi w ***** powinni wieszać za jaja. Nec'owi się już tak zbiera od jakichś 2-3 lat.

joujoujou 12.03.2008 16:21

Mo***380;e p***322;yty pod***322;ej jako***347;ci? :idea:

Znikanie danych to typowy objaw. :taktak:

dżejson 12.03.2008 16:19

Mam identyczny problem z tą samą nagrywarką, nie można w żaden sposób wgrać firmware.
Ponoć firmware nie może być wgrany na wersję OEM,a ja taką właśnie posiadam.
Jeszcze gorsze że taką samą nagrywarkę kupiłem bratu, więc jemu pewnie też niedługo siądzie (oby nie).

Co byście polecili robić ? próbować coś grzebać czy oddać jak najszybciej do serwisu ? Nie pamiętam czy nagrywarka ma jeszcze gwarancję, ale jeśli gwarancja jest dwuletnia to na pewno. Możliwe że nawet jak roczna to też jeszcze jest.

Od dłuższego czasu męczy mnie brak możliwości przeglądania płyt dvd, ale dopiero teraz postanowiłem się za to zabrać i od razu okazuje się że to wcale nie taki mały problem jakby się można było spodziewać.

p.s. nagrywać można, czytać cd-r można, tylko coś obsługą nagranych płyt dvd jest problem. nie wiem jak z oryginałami, bo w sumie nawet nie myślałem żeby sprawdzić. Ale na bank płyty dobrze wypalane, bo wcześniej czytały, a po jakimś czasie ani na windowsie, ani na linuxie nie czyta.
p.s. 2 postaram sie jeszcze u kogoś na piecyku drugim sprawdzić czy nagrywara działa, ale nie sądze by działała.

VIZZARD 06.02.2008 17:34

Cytat:

Napisany przez odzan (Post 893823)
skyline55555 napisal co mozna poradzic - wiec moja propozycja jest taka - aby wgrac oprogramowanie 1.04.
napisalem przeciez ze poprzednie oprogramowanie tez mialo bledy - gdyz sam mialem problem z obsluga chociazby verbatim dvd-rw.
i uwazam ze naped ladnie czyta.

Być może, ale..

Po pierwsze - to stary test i już nie dysponujemy tym napędem

Po drugie - często jest tak, że biosy powstają w trakcie naszych testów

I nie sposób ich wtedy przerywać by wgrywać kolejny bios

Po trzecie - nie sposób jest wciąż czekać na nowe lepsze firmware

Skoro producent wypuszcza nagrywarkę - to ona ma nagrywać na tym co ma

A nie po to by w nieskończoność czekać na nowy bios ( który de facto nigdy może nie wyjść) jak na zbawienie :fala:

:czytaj:

odzan 06.02.2008 15:26

Cytat:

Napisany przez VIZZARD (Post 893794)
Oczywiście

Tylko co dodanie nowych zmienia w ogólnej jakości nagrywania już tam zawartych? :pytanie:

A o jakich standardach w 1.04 tu mowa?

Zresztą całość wszystkich wypowiedzi zakrawa o bardzo daleko posuniętą niekompetencję wiedzową

Czyli bez ogródek mówiąc - pieprzeniem trzy po trzy :ysz:

Procedura testowa, jak też i normalne warunki środowiskowe wymagają

Że krążek nagrany na jednym napędzie będzie widziany i czytany na wszystkich innych

Lojalność wobec producenta? :O

WTF? :hmm:

To znaczy, że wypalam i odtwarzam krążek tylko na tym jednym napędzie?

To jakaś klauzula lojalnościowa?

Totalna bzdura jakaś i stek bz.. :jem:

Dodatkowo pozwolę sobie dodać tylko, że posiadana przez ciebie wiedza zapewne nie wykracza także poza to

Że napędy Optiarc nie nadają się do testów :nieee:

Bo o ile transfer i czasy dostępu zbadać można - to rozważamy tu jeszcze coś takiego jak jakość nagranej płyty

Co prawda oczywiście na upartego taka możliwość istnieje na tych napędach, ale ma się ona zupełnie nijak do rzeczywistości

I to nie tylko moja opinia, ale tysiące testów tego i innych for :czytaj:

Ponadto nie wiem znasz nieodłącznie związane z jakimikolwiek testami pojęcie napędu referencyjnego? :hmm:

Zapewne nie - skoro nazwa tego napędu na zrzucie ekranowym programu każdego z testów wzbudza u ciebie takie podniecenie i skłonność do wyzywania od oszustów :zawstydz:

Zresztą czytając twoje wypowiedzi mam wrażenie, że twoje doświadczenie jest dokładnie takie jak piszesz: długie, ale skromne

Żeby polemizować w tym temacie potrzebna jest o wiele większa wiedza :uczen:

A mnie nie chce się tu tłumaczyć podstaw i rzeczy które, dla obeznanych są oczywistością i normą

A dla ciebie nowymi pokładami wiedzy rozumianymi bardziej, mniej bądź wcale :ysz:

:]

skyline55555 napisal co mozna poradzic - wiec moja propozycja jest taka - aby wgrac oprogramowanie 1.04.
napisalem przeciez ze poprzednie oprogramowanie tez mialo bledy - gdyz sam mialem problem z obsluga chociazby verbatim dvd-rw.
i uwazam ze naped ladnie czyta.

VIZZARD 06.02.2008 13:59

Cytat:

Napisany przez odzan (Post 893783)
proponuje tez w optiarcu wgrac 1.04 - wnosi obsluge nowych nosnikow

Oczywi***347;cie

Tylko co dodanie nowych zmienia w og***243;lnej jako***347;ci nagrywania ju***380; tam zawartych? :pytanie:

Cytat:

Napisany przez odzan (Post 893783)
proponuje tez w optiarcu wgrac 1.04 - wnosi obsluge ... standardow - jakkolwiek to sie ma.

A o jakich standardach w 1.04 tu mowa?

Zreszt***261; ca***322;o***347;***263; wszystkich wypowiedzi zakrawa o bardzo daleko posuni***281;t***261; niekompetencj***281; wiedzow***261;

Czyli bez ogr***243;dek m***243;wi***261;c - pieprzeniem trzy po trzy :ysz:

Procedura testowa, jak te***380; i normalne warunki ***347;rodowiskowe wymagaj***261;

***379;e kr***261;***380;ek nagrany na jednym nap***281;dzie b***281;dzie widziany i czytany na wszystkich innych

Lojalno***347;***263; wobec producenta? :O

WTF? :hmm:

To znaczy, ***380;e wypalam i odtwarzam kr***261;***380;ek tylko na tym jednym nap***281;dzie?

To jaka***347; klauzula lojalno***347;ciowa?

Totalna bzdura jaka***347; i stek bz.. :jem:

Dodatkowo pozwol***281; sobie doda***263; tylko, ***380;e posiadana przez ciebie wiedza zapewne nie wykracza tak***380;e poza to

***379;e nap***281;dy Optiarc nie nadaj***261; si***281; do test***243;w :nieee:

Bo o ile transfer i czasy dost***281;pu zbada***263; mo***380;na - to rozwa***380;amy tu jeszcze co***347; takiego jak jako***347;***263; nagranej p***322;yty

Co prawda oczywi***347;cie na upartego taka mo***380;liwo***347;***263; istnieje na tych nap***281;dach, ale ma si***281; ona zupe***322;nie nijak do rzeczywisto***347;ci

I to nie tylko moja opinia, ale tysi***261;ce test***243;w tego i innych for :czytaj:

Ponadto nie wiem znasz nieod***322;***261;cznie zwi***261;zane z jakimikolwiek testami poj***281;cie nap***281;du referencyjnego? :hmm:

Zapewne nie - skoro nazwa tego nap***281;du na zrzucie ekranowym programu ka***380;dego z test***243;w wzbudza u ciebie takie podniecenie i sk***322;onno***347;***263; do wyzywania od oszust***243;w :zawstydz:

Zreszt***261; czytaj***261;c twoje wypowiedzi mam wra***380;enie, ***380;e twoje do***347;wiadczenie jest dok***322;adnie takie jak piszesz: d***322;ugie, ale skromne

***379;eby polemizowa***263; w tym temacie potrzebna jest o wiele wi***281;ksza wiedza :uczen:

A mnie nie chce si***281; tu t***322;umaczy***263; podstaw i rzeczy kt***243;re, dla obeznanych s***261; oczywisto***347;ci***261; i norm***261;

A dla ciebie nowymi pok***322;adami wiedzy rozumianymi bardziej, mniej b***261;d***378; wcale :ysz:

odzan 06.02.2008 13:30

Cytat:

Napisany przez VIZZARD (Post 893778)
To może wymień chociaż ze trzy argumenty tej zasadności :taktak:

na bazie mojego skromnego ale dosc dlugiego doswiadczenia, uzytkujac napedy lg i liteon obserwowalem konflikt czyli nosnik nagrany na lg byl slabiej czytany na liteon i na odwrot. swoja droga widzialem lg ktory mial problem z cd nagrana przez samego siebie, lacznie z weryfikacja, ale to tak na marginesie sprawy.
poza tym jesli plyty maja swoj kod, swoja informacje o nosniku, to tez jest tam zapewne miejsce na info o napedzie, dokladajac teorie konkurencyjnosci - to taki wywod.
proponuje sprawdzic nosnik po wypaleniu na napedzie, na ktorym byl wypalany. to tzw lojalnosc wobec producenta.
proponuje tez w optiarcu wgrac 1.04 - wnosi obsluge nowych nosnikow czy tez standardow - jakkolwiek to sie ma.

no oszust - troche przesadzilem, to moze nalezaloby to nazwac nietaktem
to moja opinia

pozdrawiam

VIZZARD 06.02.2008 13:15

Cytat:

Napisany przez odzan (Post 893776)
to moze przetestuj potem na optiarcu. wydaje sie dosc zasadne

To może wymień chociaż ze trzy argumenty tej zasadności :taktak:

odzan 06.02.2008 13:13

aha

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 893594)
Na benku było testowane. :czytaj:

to moze przetestuj potem na optiarcu. wydaje sie dosc zasadne

VIZZARD 06.02.2008 01:02

Cytat:

Napisany przez odzan (Post 893587)

ee - oszust
a dlaczego w zakladce cdspeed widnieje benq??:>

Sam jeste***347; oszust, nieuk i grandziarz :czytaj:

Wi***281;cej czytania, a mniej filozofowania bez obeznania :blee:

:ysz:

joujoujou 06.02.2008 00:01

Cytat:

Napisany przez odzan (Post 893587)

Na benku by***322;o testowane. :czytaj:

odzan 05.02.2008 23:51

Mam ten naped od poczatku grudnia 2007. po wgraniu 1.04 naped fantastycznie czyta i nagrywa na wszystkim . nie wiem w czym problem. wczesniej faktycznie - mialem fabryczne chyba 1.01 - nie bylo dobrze.

mimo to polecam tadka synka i verbka ;) - to moja trojca

Cytat:

Napisany przez VIZZARD (Post 861690)
TDK DVD+R x16 burn x8 7170A 1.03
Załącznik 43623

VIZZARD 23.01.2008 21:22

Cytat:

Napisany przez skyline55555 (Post 887862)
Niestety ale ta nagrywara jest do D nie chce mi czytac DVD R- nie wiem czemu ;/ Moze ktos z was wie czy da sie to jakos naprawic .Kiedys wszystko czytała mam ja od 5 miesiecy a teraz ;/ Szkoda gadac .Pozdrawiam

Właśnie takie mamy zdanie o tych napędach :wsciekly:

I to normalne ich zachowanie :blee:

skyline55555 23.01.2008 21:05

Niestety ale ta nagrywara jest do D nie chce mi czytac DVD R- nie wiem czemu ;/ Moze ktos z was wie czy da sie to jakos naprawic .Kiedys wszystko czyta***322;a mam ja od 5 miesiecy a teraz ;/ Szkoda gadac .Pozdrawiam

punisher 25.12.2007 01:22

Cytat:

Napisany przez dareoszek (Post 875265)
Niestety nie pomoglo, ale to tylko 10zł na nastepny raz spróbuje z DVD- bo chyba pojemność jest ciut większa :D
pozdrawiam

To chyba bardzo małe "ciut". :) Kilka MB to niewiele, nawet 1 % nie będzie :P Co innego w przypadku przepalania, ale co potem z taką płytą robić?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:53.