![]() |
konflikt z dyskiem sata
Przeszukalem forum, i nie znalazlem odpowiedzi na moj problem.
Kupilem nagrywarke Nec 7203S (SATA). Mam tez 2 dyski: jeden ATA a drugi SATA. Jak nagrywam z dysku ATA to wszystko jest OK, natomiast z dysku SATA nagrywa z bledami. Mniej wiecej 1 na 10000 sektorow jest bledny. System mam XP SP2 aktualizowany na biezaco, plyta Abit NF-7S rev. 2.0. Zdaje sie, ze mam najnowsze sterowniki sata do plyty (2004). |
|
Cytat:
2. Poszukiwanie systemu/plyty w napedzie SCSI. Nie znaleziono. (pewnie masz cos w BIOSIe pokopane) 3. Wloz dyskietke do stacji A: i wcisnij klawisz (dowolny) gdy bedzie gotowy. (z cala pewnoscia masz pokopane bootowanie z napedu w BIOSie) Wejdz do BIOSu ja wspomnialem klawisz Del lub F2 i ustaw bootowanie kompa z HDD. Zapisz i restartuj. A najlepiej zawolaj jakiegos kumpla co ma jakiekolwiek pojecie o kompach niech ci to ustawi :) |
Tak podłączone mam, ale myślę, że to jest ważniejsze:
Pokazują mi się takie napisy zamiast logo windows i tam, że mi się system ładuje: Press <HOME> key to boot from local drive Gdy wcisnę HOME pokazuje mi się to (jeśli jednak tego nie wcisnę również pokazuje mi się to samo tylko po jakimś czasie)- Searching for Boot Record from SCSI.. Not Found Boot Failure Insert BOOT diskette in A: Press any key when ready Nie do końca wiem co to znaczy. Czy to może być prośba o program instalacyjny? Co to oznacza? |
Wyjmujesz oba napedy.
Sprawdzasz ustawienie zworek. (ten ktory bedzie na koncu tasmy jest master zworki na master (opisane na obudowie nagrywarki)) Drugi na srodku tasmy slave Niebieska koncowka tasmy do plyty. Uruchamiasz kompa, wciskasz del lub F2 wchodzisz do BIOSu i sprawdzasz czy widac osobno napedy. Wychodzisz. Restartujesz kompa. Oba napedy dzialaja (albo nie) W Nero lub innym sprawdzasz jak sa widoczne nagrywrki. W Moj komputer masz dwa napedy. Tyle. Nie boli. Jak powiedzial Ed - szukaj a znajdziesz...... itepe. |
Cytat:
|
Najlepiej będzie jak ktoś mi powie jak w ogóle montuje się nagrywarkę bo (co chyba widać) robie to pierwszy raz.
Jak ktoś napisze mi jak to się robi, to wtedy może zobaczę jaki błąd popełniłem. Poproszę jak już ze szczegółami.;) |
Cytat:
|
99***37; wszystkich wypa***322;***243;w na ***347;wiecie to plik testowy nero.....................
|
Ju***380; ich za du***380;o... :| Przesyt...
|
Cytat:
|
No tak... A ja nie mam co nagrywa***263;... :|
|
Cytat:
Kasa... :( :buu: |
To dawaj jakiego***347; testa. P***322;yty si***281; ludziom poko***324;czy***322;y...?? :hmm: Nikt nic nie testuje...
|
Cytat:
Depczące po piętach Pioneerowi TA i dobre wyniki nagrywania DVDR :czytaj: Ale to tylko moje zdanie :taktak: :mruga: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:25. |