![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 12.03.2005
![]() |
Widze ze na forum jest pare osob ktore posiadaja ta nagrywarke ja doklanie w srode ide po to cacuszko do sklepu i juz na forum znalazlem cos ciekawego na temat zmiany biosu nagrywara zmienia sie z 109 na A09 Co to da ?? I jakie jest prawdopodobieństwo ze juz sobie po sflaszowaniu biosu sobie juz nie ponadrywam ??
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
proponuje tylko na 1,17 oficjalny a nie od a09
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
Cytat:
Jeżeli chodzi o zmianę biosu na ten od A09, to uzyskujesz możliwość skożystania ze specjalnego wyciszającego programu. Jednak na tym możliwośći się nie kończą. Pioneer jest producentem napędów OEM dla kilku firm. Tym samym Pioneer 109 to to samo co: najnowszy Asus, Medion i jeszcze coś. Co więcej napędy te można przerabiać poprzez zmianę biosu. Moja rada jest taka: kup sobie Asusa to przecież 100 zeta w kieszeni, a jak będziesz koniecznie chciał mieć pionka, to sobie ten palnik na niego przerobisz. Jeżeli natomiast przerobisz go na mediona to uzyskasz autobitsetting na płytkach DVD+R/RW Tak w ogóle to wydaje mi się, że pionek 109 to super napęd i (pomimo iż mam pionka 108) szczeże go polecam. W prawdzie zdażają się z nim problemy, ale nowe biosy je załatwiają. Jeżeli chcesz dowodów potwierdzających jakość tej nagrywarki to przeczytaj recenzję na www.cdrinfo.com |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 12.03.2005
![]() |
Hmm za wiele to ja sie w tym momeciuenie dowiedziałem szkoda !! Myslalem ze cos lepszego sie dowiem. Nowy bios pozwala tylko na cichsza prace nagrywarki ?? To kiszka ale pewnie wolniej chodzi ??
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 30.04.2002
![]() |
I co najwazniejsze bios od A09 nie ma rip locka.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 02.09.2003
![]() |
Witam wszystkich.
Mam mały problemik który dręczy pewnie nie jedną osobe (zwłaszcza początkującą).Mam na myśli jakieś przyblirzone standarty ilości błędów na płytach DVD.Siedze i czytam posty już od 12godz i nie moge z tym dojść do ładu.Posiadam nagrywarke Pioneer DVR109 z najnowszym biosem.Płyta była nagrywana 6x ale próbowałem na różnych prędkościach i wyniki są gorsze lub takie same. Płytka A wyniki średnio mam takie: No jak na moje oko troche dużo ale jak mówiłem wcześniej przeglądając fora ma się niesamowity mętlik w głowie bo każdy mówi co innego.Nie ma żednych norm. ;] Testowałem na różnych płytach. ![]() prędkość nagrywania 6x. Nawet Verbatimach: ![]() Prędkość nagrywania 4x. ![]() Z góry wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ostatnio zmieniany przez k57 : 07.04.2005 o godz. 02:14 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
W testach DVDInfo błędy PI/PO nie powinny przekroczyć 280.
Pierwsza i trzecia testowana płytka jest nagrana poprawnie. Pozostała ma za duże błędy. ![]() Jest niewiele testów Pioneer'a. Dla porównania: http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=130905
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Bywalec
![]() |
wielkie dzięki za odpowiedz.
Mam jeszcze jedno pytanie bo zapuściłem CD Disc Quality Test i wyniki są bynajmniej niezadowalające.Pytanie czy taka nagrywarka może jeszcze być nazywana sprawną
Ostatnio zmieniany przez k57 : 07.04.2005 o godz. 20:58 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Guru
![]() ![]() |
Ocena nagranej płytki jest niska. 48/100.
Prośba o załączenie Nero Disc Quality Test-Statistics po ukończeniu testu. Obecnie nie wiadomo czy test był przy ECC=8/1 czy 8/8 W jednym i drugim przypadku zarówno błędy PI i PIF są za duże. Przy ECC=8/1 PI/PIF max 280/4, ECC=8/8 PI/PIF max 280/32.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Bywalec
![]() |
Mam okazje wymienić nagrywarke np. na Benqu co o tum myślicie ??
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Guru
![]() ![]() |
Wszystko w temacie BenQ 1620.
Polecam. ![]()
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 19.12.2004
![]() |
k57 - tu są moje testy PIONEER DVR108
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...110#post442110 Szkoda, że nie napisałeś, co to za płytka w pierwszym teście. Zaznaczam również, że wypalam TYLKO x4 i ciągle na Platinium. Ostatnio zmieniany przez Slavekx : 09.04.2005 o godz. 00:31 |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 19.12.2004
![]() |
Cytat:
Czemu nie podajesz szczegółów? - przecież to bardzo istotne! Inna prędkość = inna technologia wytwarzania nośnika = inna jakość. (Tym bardziej, że piszesz: wypalana x 6). Dla DVD-R x4, prędkość palenia x6 to DUUŻO ponad normę, a dla DVD-R x8 prędkość palenia x6, to na granicy rozsądku. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
To, że wyniki z pionka trudno jest porównać z wynikami z innych napędów, to problem stary jak świat.
Można to zobaczyć na www.cdrinfo.com w teście pionka 109 Ja zaóważyłem to, kiedy miałem pionka 108. Nie znałem wtedy chwytu z rejestrem, więc przerabiałem pionka na asusa albu piodatę. Zdażało się, że błędy PIE dochodziły do 6000 (słownie: sześć tysięcy) a płytka czytała cię dobże (błędy te były do 20x większ niż w DVDInfoPro). No cóż, takie błędy przekraczają ponad 20x specyfikację, tak więc płytka nie powinna się w zasadzie czytać. Niestety, nie miałem okazji przetestować jej na innym napędzie. Jednak według mnie pionki to dobre napędy. Jako dowód podam przykład, że jedna z nagranych przezemnie płytek (mediastore, czyli totalne badziewie) na pionku 108@ piodata z bitsettingiem czytała się gładko z 16x na asusie E616. W testach płytka miała PIE dochodzące do 2-3 tys. Ja pionka 108 sprzedałem wczoraj za dobrą cenę i zamieżam kupić Asusa i przerobić go na Pionka A09 albo Benq'a (czekam tylko na model 1630). Podsumowując: Doświadczęnie nauczyło mnie, że należy brać błędy PIE z DVDInfoPro (chociaż też czasami są większe niż powinny być) a błędy PIF z Nero Troche dziwna ta kombinacja, ale z braku pojedynczego wiarygodnego programu jest to jedyne sensowne wyjście. Chyba że ktoś opracuje poprawki na błędy dla Pionka w Nero. Mam jeszcze swoje skany z Pionka, więc jeżeli kupie Benq'a to przeprowadze porównanie błędów na nagranych dotychczas płytkach. |
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Pioneer DVR 216D | pszczoly | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 0 | 19.05.2010 22:25 |
| WinOnCD5 i Pioneer DVR K-106 | rejestrator | Napędy optyczne DVD | 0 | 10.03.2008 18:40 |
| Problem z wypalaniem CD na Pioneer DVDR-112D | noe | Napędy optyczne CD | 4 | 02.06.2007 17:38 |
| jakie plyty 16x dla pioneer dvr 108? | styrki | Nośniki optyczne | 6 | 22.08.2005 16:18 |
| Pioneer DVR 108 vs. DVR A-08 ??? | bubson | Napędy optyczne DVD | 7 | 28.09.2004 21:07 |