Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.05.2005, 09:29   #1
fido2001
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 24.04.2002
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
NIe, nie z filmem. Nagralem kilkaset zdjec na Verbatima DVD+R z indexem 8x ( plextor pokazal ze mozna go wypalic 4/6/8 i 12 x, ale wypalalem 4x. Wszedzie ta plytka jest normalnie czytana u mnie na dvd-romie PX-116A, u siostry, kolegi itd. Natomiast co smieszne, nagrywarka ktora wypalala ta plytke PX-716 sama nie jest wstanie nawet zbootowac tej plyty, to znaczy zobaczyc. Inne wkladam do napedu, i sa rozpoznawane gora w 6/7sek. a ta mieli ponad minute i lipa. Co jeszcze dziwniejsze to wypalajac ta plytke zaznaczylem veryfikacje i veryfikacja przeszla bez problemow, wiec wtedy musial ja widziec, ale po wyjeciu plytki juz sie zbunotowal i wiecej jej nie chce czytac

Pozdrawam.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.05.2005, 09:38   #2
ciapkowski
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.09.2004
ciapkowski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja zauważyłem że mój Palnik 716 lepiej wypala płytki na biosie 1.04 niż na 1.06 a biosa 1.07 jeszcze mu niezapodałem może ktoś już prowadził jakieś testy ??
8 )
ciapkowski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.05.2005, 23:13   #3
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
capkowski ! ale to 1.05 byl tym nawazniejszym ! w zyciu plextora 716 !!
wiec nizej 1.05 bym nie schodzil
Stary 10.05.2005, 23:25   #4
ciapkowski
Nowy na forum

Zorg ale bios 1.05 był z błędem a bios 1.06 to była poprawka biosa 1.05.
Załadowałem już wer 1.07 i porobie testy i zobaczymy jak to wyjdzie, ale niepokoją mnie błędy POE co prawda jast ich mało ale jak już wystąpią to do poziomu 200 a nawet 300 na/sek, i w jaki sposób je obniżyć.
Natomiast błędy PIE są można powiedzieć bardzo małe na pozionie 6 do 9 na sek.
Stary 10.05.2005, 23:36   #5
zene_k
Zarejestrowany dla jaj

Data rejestracji: 25.11.2004
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez ciapkowski
Zorg ale bios 1.05 był z błędem a bios 1.06 to była poprawka biosa 1.05.
Załadowałem już wer 1.07 i porobie testy i zobaczymy jak to wyjdzie, ale niepokoją mnie błędy POE co prawda jast ich mało ale jak już wystąpią to do poziomu 200 a nawet 300 na/sek, i w jaki sposób je obniżyć.
Natomiast błędy PIE są można powiedzieć bardzo małe na pozionie 6 do 9 na sek.
Zapodaj kolego jakieś screeny testów, ktoś zawsze coś doradzi.
Stary 11.05.2005, 01:06   #6
Kirek
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.03.2005
Kirek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
fido2001 ja mam niestety podobne objawy . Ponieważ nie występowały one od razu (mam wrażenie że dopiero po pierwszych próbach z ustawieniami 'Silent mode') jeszcze się im przyglądam aby dobrze opisać przed oddaniem do serwisu (są dość dziwne).
Krótki opis:
Wypalam płytkę (na razie tylko filmy wypalałem) i jest ona widoczna oraz działa na innych odtwarzaczach DVD, niestety nie jest widoczna na Plextorze , ale...
Po wyłączeniu kompa na dłuższy czas (przeważnie noc) i ponownym uruchomieniu jest ona odczytywana w moim Plextorze i działa bez zarzutu. Co ciekawe jeżeli ją zostawię w Plexorku a komp będzie włączony przez dłuższy czas (powiedzmy przez 4h) i następnie wysunę i znowu wsunę tackę z płytą to już nie zostanie ona odczytana przez napęd i pozostanie mi tylko migająca żółta dioda
Kirek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2005, 01:13   #7
zene_k
Zarejestrowany dla jaj

zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kirek
fido2001 ja mam niestety podobne objawy . Ponieważ nie występowały one od razu (mam wrażenie że dopiero po pierwszych próbach z ustawieniami 'Silent mode') jeszcze się im przyglądam aby dobrze opisać przed oddaniem do serwisu (są dość dziwne).
Krótki opis:
Wypalam płytkę (na razie tylko filmy wypalałem) i jest ona widoczna oraz działa na innych odtwarzaczach DVD, niestety nie jest widoczna na Plextorze , ale...
Po wyłączeniu kompa na dłuższy czas (przeważnie noc) i ponownym uruchomieniu jest ona odczytywana w moim Plextorze i działa bez zarzutu. Co ciekawe jeżeli ją zostawię w Plexorku a komp będzie włączony przez dłuższy czas (powiedzmy przez 4h) i następnie wysunę i znowu wsunę tackę z płytą to już nie zostanie ona odczytana przez napęd i pozostanie mi tylko migająca żółta dioda
To nie jest wina nagrywarki, a raczej twojego kompa
Mily ma na to radę: format:c
Stary 11.05.2005, 23:26   #8
ciapkowski
Nowy na forum

Jest to płytka VERBATIM DVD+R x8 palona x6.
Co może być powodem tych błędów POE
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Plextor PX-716A\SA-test.jpg  
Stary 11.05.2005, 23:35   #9
zene_k
Zarejestrowany dla jaj

Cytat:
Napisany przez ciapkowski
Jest to płytka VERBATIM DVD+R x8 palona x6.
Co może być powodem tych błędów POE
Bardzo ładnie wypalona plytka, a tymi trzema szpilkami nie ma się co przejmować.
Wrzuć jeszcze test PIF, to będzie pełny obraz
Stary 12.05.2005, 10:20   #10
ciapkowski
Nowy na forum

Testu PIF tego VERBATIMA DVD R+ x8 już niezrobie ale dzisiaj rano robiłem test płytki VERBATIM DVD+R x4 producent Yuden palona x6 niezdążyłem zrobić całego ale zapowiada się rewelacyjnie

Wydaj mi się że palnik z BIOSEM 1.06 wypalał źle i wróciłem do BIOSU 1.04 było dużo lepiej teraz jade na BIOSIE 1.07 wypala dobrze zobaczymy co edzie dalej

Ostatnio zmieniany przez ciapkowski : 12.05.2005 o godz. 10:27
Stary 03.06.2005, 11:55   #11
Kirek
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez zene_k
To nie jest wina nagrywarki, a raczej twojego kompa
Mily ma na to radę: format:c
Jednak nie posłuchalem Twojej rady a to z powodu braku czasu i jednak wątpliwości co do słuszności diagnozy.
Niestety dwa dni później objawy uległy pogorszeniu i Plextor po wypaleniu jednej płyty DVD nie potrafił już nawet odczytywać kolejnych czystych płyt i aby odzyskać tą właśność musiałem wyłączyć kompa na około 1,5 h. Dodam że problem z odczytem dotyczy tylko wypalanych płyt (niekoniecznie na mojej nagrywarce), z tłoczonymi takich problemów nie miał.
Formatu kompa nie zrobiłem ale udało mi się przeprowadzić krótkie testy na innym kompie i objawy były takie same czyli:
1. Uruchomienie kompa
2. Odczyt wypalonej płyty z filmem
Efekt: pozytywny
3. Praca nagrywarki przez około 20 minut (uruchomione odtwarzanie filmu)
4. Wysunięcie tacki z płytką i ponowne jej wsunięcie
5. Odczyt płytki
Efekt: negatywny
6. Wyłączenie kompa na około 1,5 h (pierwszy test przerwa około 0,5 h)
7. Uruchomienie kompa
8. Odczyt płytki (dla pierwszego testu wynik negatywny )

Moja diagnoza: skoro objawy są identyczne na dwóch różnych komputerach uznałem że przyczyny należy szukać jednak w wadliwej pracy nagrywarki i zdecydowałem się oddać ją do serwisu. Wczoraj otrzymałem informację że mogę się zgłosić po odbiór nowego modelu
Stary 03.06.2005, 12:07   #12
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kirek
Jednak nie posłuchalem Twojej rady a to z powodu braku czasu i jednak wątpliwości co do słuszności diagnozy.
Niestety dwa dni później objawy uległy pogorszeniu i Plextor po wypaleniu jednej płyty DVD nie potrafił już nawet odczytywać kolejnych czystych płyt i aby odzyskać tą właśność musiałem wyłączyć kompa na około 1,5 h. Dodam że problem z odczytem dotyczy tylko wypalanych płyt (niekoniecznie na mojej nagrywarce), z tłoczonymi takich problemów nie miał.
Formatu kompa nie zrobiłem ale udało mi się przeprowadzić krótkie testy na innym kompie i objawy były takie same czyli:
1. Uruchomienie kompa
5. Odczyt płytki
7. Uruchomienie kompa

Moja diagnoza: skoro objawy są identyczne na dwóch różnych komputerach uznałem że przyczyny należy szukać jednak w wadliwej pracy nagrywarki i zdecydowałem się oddać ją do serwisu. Wczoraj otrzymałem informację że mogę się zgłosić po odbiór nowego modelu
No widzisz!

Dobrze, że nie słuchałeś zenek_a jednego ( )

Tak byś sobie i system jeszcze rozwalił

A tak masz nową spawarkę

A teraz puenta przygody:

Plextor - Liteon dwa bratanki

Stary 03.06.2005, 17:07   #13
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
test verbatim x16

trzeba odswierzyc temat
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Plextor PX-716A\SA-snap22.jpg  
Stary 03.06.2005, 19:29   #14
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kirek
1. Uruchomienie kompa
5. Odczyt płytki
7. Uruchomienie kompa

Kolego ale taki problem ktory opisujesz zdarza sie w kazdej nagrywarce w ten lub inny sposob wiec idealu nigdy sie nie kupi kazdy z nas placi za to ze czym szybciej tym lepiej niedlugo plyte DVD DL nagrasz w dwie minuty i popatrz jaki wyscig szczurow ale jest jeszcze pytanie jak bedzie nagrana plyta i jak dlugo wytrzyma .
Jedynie mozna powiedziec ze cos za cos albo super korekcja albo super nagrywanie .
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.06.2005, 14:40   #15
Kirek
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez legion
Kolego ale taki problem ktory opisujesz zdarza sie w kazdej nagrywarce w ten lub inny sposob wiec idealu nigdy sie nie kupi kazdy z nas placi za to ze czym szybciej tym lepiej niedlugo plyte DVD DL nagrasz w dwie minuty i popatrz jaki wyscig szczurow ale jest jeszcze pytanie jak bedzie nagrana plyta i jak dlugo wytrzyma .
Jedynie mozna powiedziec ze cos za cos albo super korekcja albo super nagrywanie .
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Jest to moja pierwsza nagrywarka jaką posiadam i wybierając ją kierowałem się różnymi opiniami znalezionymi w internecie dotyczącymi przede wszystkim jej niezawodności. Szybkość była zdecydowanie na drugim miejscu. Po krótkim okresie używania zaczęły się problemy i chciałem na forum zaczerpnąć informacji czy ktoś miał już objawy podobne do moich i gdzie szukać przyczyny, a następnie podzieliłem się ich rozwiązaniem (w moim przypadku było to niestety oddanie nagrywarki do serwisu).
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: