![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.08.2005
![]() |
![]()
witam!
jestem tutaj nowy i od razu zaznaczam, że o napędach wiem tylko tyle, że istnieją :wink: więc proszę o wyrozumiałość ![]() mam problem z liteon 1693s ![]() kupiłem ją niedawno i do niej dwie płyty DVD - R esperanza (wiem, że to nie są nośniki pierwszych lotów, ale na próbę) wypaliłem sobie na nich kilka albumów w .ogg (ponad 3,5GB danych) i wszystko jest pięknie ![]() kilka dni później chciałem nagrywać dalej moje zbiory więc zakupiłem kilka płytek TDK DVD + R i szlag trafił 4! nagrywałem z najmniejszymi i największymi prędkościami, zawsze proces nagrywania (według Nero 6.6.0.15) był 'z powodzeniem' więc nie wiem wogóle o co biega... owe płyty (a w zasadzie jedna kompilacja) nagrywały się tylko i jakby do połowy... pół z tego co się nagrało dało się odtworzyć, a resztę nie ![]() więc podzieliłem to na dwa i wypaliło bez problemu ![]() więc sobie myślę co może być nie tak... wyczytałem w sieci o BIOSach i skuszony zmieniłem nagrywarce BIOS na KS09 ![]() dzisiaj tym razem kupiłem kilka płyt CD R i znowu jest kapa ![]() ![]() ![]() nagrywa mi zawsze 'z powodzeniem', ale niestety później nie odtwarza wszystkiego ![]() mam jeszcze CD RW LiteOn więc łatwo było mi sprawdzić co i jak... i ten napęd wypalił i odtwarza bez problemu :-s dodam jeszcze, że wypalam tym DVD RW dużo płytek audio i wszystkie działają!! wiele tego napisałem, mam nadzieję, że rozumiecie i POMOŻECIE!! pozdrawiam... |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
no raczej nie... przecież audio nagrywa mi na każdym możliwym nośniku i zawsze działa... nagrałem dwie prawie pełne płytki dvd i działają... a następnie cztery plytki dvd zepsuło, a wczoraj zepsuło dwie płytki cd r...
|
![]() |
![]() |
#4 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Za bardzo gmatwasz sprawę
![]() Napisz raz jeszcze co ci nagrywa, co ci czyta, czego ci nie czyta Z jakimi prędkościami nagrywasz, jakich dokładnie płyt używasz Jaki rodzaj danych czyta/nagrywa/odtwarza Czy stosujesz weryfikację kompilacji, itp. itd ... Wszystko po kolei, bez chaosu, jak dla swojej mamy ![]() To wtedy to może pomożemy ![]()
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() cóż za zachęcająca odpowiedź ![]() no więc tak: nagrałem (zaraz po zakupie) dwie płyty DVD - R (esperanza) z prędkością 4 obie zawierają ponad 3,5GB danych i obie działają! jakiś czas później chciałem nagrywać znowu i kupiłem kilka płyt DVD + R TDK... stworzyłem sobie w Nero kompilację z plikami ogg (również ponad 3,5GB) i wypaliłem z prędkością 6... zapis zakończony powodzeniem ![]() nagrałem drugą... to samo... trzecią nagrałem z weryfikacją i weryfikacja stanęła na 53%! mieliło mieliło i nic! więc te 3,5GB podzieliłem na dwa i wypaliłem na dwóch płytkach (tych samych TDK) i obie płytki działają! w piątek chciałem nagrać (dvd rw) parę płytek z mp3 (dysan) i zepsuło mi dwie! mam jeszcze cdrw też liteon i ten sobie poradził bez problemu!! między czasie (a w zasadzie to codziennie) wypalam jakieś audio cd (dvd rw) i każde działa... nagrywam najczęściej na płytkach cd rw (vakoss, esperanza i jakiś no name)! to tyle.... ![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Mimo wszystko postawię niezmiennie na trefne nośniki
Szczególnie TDK ostatnimi czasy lubi robić fuszerę jadąc na zaufaniu do firmy Nie będę cię tu męczył o ADIP płyty czy wykresy w kProbe Choć to z pewnością by pomogło ![]() Ale za dużo do tłumaczenia - trzeba po prostu znać podstawy Dlatego kup kilka innych nośników, przykładowo: Verbatim, eProformance, Maxell - z autopsji to dobre płyty Chyba, że szkoda ci kasy - to weź RW - tu godne polecenia są TDK +RW, Sony +RW, Philips +RW Jeżeli jednak to nie przyniesie spodziewanych efektów - będziemy myśleć dalej ![]() Weźmiemy na tapetę MOBO, IDE, ASPI, stery, itp. Tymczasem powodzenia ![]()
#7 |
Nowy na forum
![]() |
dobra! kupię we wtorek jakieś lepsze napędy i spróbuję!
wielkie dzięki za porady! ![]() pozdrawiam... |
![]() |
![]() |
#8 | |
Nowy na forum
![]() |
witam ponownie!
no więc tak... trudno mi było zdobyć płyty takie jak: Cytat:
![]() kupiłem obie DVD - R i wypaliłem w Nero... na TDK wsadziłem trochę ponad 2GB danych i działa... a na esperanzę trochę ponad 3GB i również działa... czy to znaczy, że TDK + mój liteon nie będzie wypalał poprawnie :?: jeśli tak to dlaczego :?: |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Jakość wypału zależy także od producenta danej partii danej marki płyt Bowiem przykładowo płytki TDK nie zawsze produkuje TDK ![]() I to stała praktyka większości dostawców nośników Ale to kanony wiedzy o nośnikach i nagrywarkach oraz arkana samego nagrywania ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
no cóż... wiadomo, że jak się wyrobi dobrą markę to później wystarczy jechać tylko na samym znaku formowym
![]() dzięki wielkie! narazie jest oki, chociaż martwi mnie, że nienagrywa mi CDR Dysan bo przyzwyczajony do nich jestem! jakby co to będę tutaj jeszcze pisał! ![]() dzięki raz jeszcze i pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
|
|