Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.01.2006, 12:19   #1
Milkate
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.09.2005
Milkate w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Red face podłączenie nagrywarki DVD - poproszę tak od podstaw...

przejrzałam już kilka wątków o podłączaniu nagrywarek, ale słownictwo tam użyte jest dla mnie czarną magią. Wiem, jest mi wstyd ale jeśli o to chodzi to jestem trochę lamerką (tak to się mówi??), czyli laikiem. Wczoraj kupiłam nagrywarkę LG 4167B, no i próbowałam ją podłączyć ale jakiegoś kabelka mi zabrakło.

Byłabym wdzięczna jakby ktoś tak łopatologicznie wytłumaczył mi jak to podłączyć bo nazwy master coś tam slave coś tam nie wiele mi mówią.

Z góry dziękuje za użyczenie swojej wiedzy
Milkate jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.01.2006, 13:32   #2
Diabolique
Horror Fan

Data rejestracji: 27.06.2005
Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
prawdopodobnie zabraklo Ci tasmy np. 80 zyłowej. trzeba takowa nabyc, bo jakos producenci nie kwapia sie zeby je rozdawac jak kiedys najlepiej podlaczyc nagrywarke na secondary channel, jesli ma ona wspolpracowac z innym napedem optycznym na tym kanalem to powinna byc ustawiona zworką na master. Tutaj jpg, na ktorym jest zaznaczona pod 1 zworka (tak na wszelki wypadek) odsylam rowniez do tego tematu http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=57002 w razie watpliwosci

iHAS124@PX-L890SA

Diabolique jest offline  
Stary 09.01.2006, 14:03   #3
Milkate
Nowy na forum

dziekuje Ci jak nie wiem co za odzew właśnie nie mam kabelka do tego gniazdka oznaczonego 1. tak właśnie się zastanawiałam czy aby jeszcze jakiś kabelek tam nie powinien być.

ale ta taśma 80 żyłowa to jest ta szeroka (yyy... przynajmniej tak wywnioskowałam obrazków w tym wątku co podałeś)?? to ją mam, jeśli to ta to w obudowie była.

qrcze ja wiem że ciężki przypadek jestem, ale w środku nigdy nie grzebałam bo znając moje szczęście w moment bym wszystko popsuła...
Milkate jest offline  
Stary 09.01.2006, 15:36   #4
Diabolique
Horror Fan

Data rejestracji: 27.06.2005
Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
skoro masz tasme (tak, ta szeroka to nic wiecej Ci nie jest potrzebne. do miejsca oznaczonego 1 niepotrzeba zadnego kabelka. Natomiast powinna tam byc zworka na ktorejs z par pinow. to bedzie taka malutka kostka, napewno wiesz o co chodzi trzymam kciuki

iHAS124@PX-L890SA

Diabolique jest offline  
Stary 09.01.2006, 16:03   #5
Milkate
Nowy na forum

to, czyli według tej fotki co dałeś,w jedynkę nic nie wtykam?? w 2 wtykam ten szroki pasek, on chyba odchodzi od twardego dysku, a w 3 wtykam wtyczkę z 4 kabelkami, która odchodzi od stacji cd tak?? ale wczoraj jak tak zrobiłam to nie chciał mi się sysetm załadować i wołał ode mnie żebym wtyknęła jakąś dyskietkę do stacji A....
Milkate jest offline  
Stary 09.01.2006, 16:46   #6
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
tutaj masz opis montażu nagrywarki i nie tylko ...http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dlazielonych/strona3.php
Stary 09.01.2006, 16:46   #7
Wojtek Toruń
Jak może to pomoże

Data rejestracji: 02.02.2003
Wojtek Toruń zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bo jak wpinasz w ten sam kabel co Dysk to musisz ustawić na SLave czyli zworka w srodku. Ale to nie jest dobry układ.
Trzeba dodatkowy kabel (taki sam jak do dysku) i on bedzie podpięty tylko do nagrywarki a drugi koniec do złącza na płycie głównej ( obok tego co masz podpięty dysk) i wtedy złącze 1 ustawiasz zworkę tak jak na obrazku.
Wojtek Toruń jest offline  
Stary 12.01.2006, 18:20   #8
Milkate
Nowy na forum

Dziekuję Wam bardzo, udało mi się podłączyć no i teraz mam dalej problem bo podłączyłam, ale jak chce nagrać coś w Nero to niby chwyta ale za chwilę wyskakuje mi błąd zapisu. I wogóle gdy klikam na stecję dysków G (to ma niby być ta od DVD, ale pisze na niej stacja dysków CD, chciałam jakoś to zmienić, ale nie dało rady ) to wyskakuje mi, że G:\ jest niedostępne, niepoprawna funkcja. Doszłam do wniosku, że powinnam chyba jakiś sterownik zainstalować, albo coś, ale nie wiem co i jak. Poczytałam różne wnioski no i zmieniłam ten pio na dma, i nie wiem czy dobrze...

mam nadzieję, że coś mi poradzicie...
Milkate jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: