![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.10.2005
![]() |
Pomocy! Przegrywanie materialu VHS na DVD
Prosze o pomoc dla poczatkujacego.
Posiadam duza kolekcje kaset VHS, najstarsze nagrania maja juz ponad 10 lat. Podjalem dzialania, aby calosc przetworzyc na postac cyfrowa. Niestety dotychczasowe moje dzialania nie daja zadowalajacego rezultatu. Material na tasmy VHS byl dotychczas nagrywany z kamery formatu Hi8. Planuje zarchiwizowac calosc starego materialu oraz (juz na biezaco) zgrywac material z kamery analogowej Hi8. Material zgrywam do komputera poprzez karte Radeon GIGACUBE ATI 9600PRO 128MB AGPx8 TV (All In Wonder), automatycznie kompresujac je do MPEG2. Nastepnie pliki planowalem przegrac na plyty DVD. I tu pojawia sie problem. Zgodnie z zaleceniami moich kolegow probowale dwoch metod: 1) konwersja do DivX - efekt bardzo marny co do obrazu i dzwieku (uzywalem powszechnie dostepnych freewareowych narzedzi typu DrDivX, XVideoConverter) 2) rozszycie sciezki dzwiekowej od video i potem skladanie tego w calosc. Do skladania uzywalem Ulead 4 Power Director. Udalo mi sie tu osiagnac w miare dobry obraz (choc tez pewnie jeszcze mozliwy do polepszeia) i marny dzwiek. Na dodatek, kiedy probuje wrzucic na jedna plyte DVD 3 plik mpg o lacznej wielkosci ok. 3GB, to sie okazuje, ze Ulead robi z tego ponad 5GB materialu docelowego. Nie ukrywam, ze najwiekszym problemem jest dla mnie marna jakosc dzwieku finalnego. Czy ktos moze mnie wspomoc w tym zmudnym procesie? Byc moze wystarczy przekierowac mnie na jakis dyskutowany wczesniej watek lub zamieszczone gdzies artykuly. Pozdrawiam, Piotr |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|