![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Flashowanie Liteona z pliku .bin
Witam
Czytalem o wielu metodach flashowanie napedow Liteon z pliku .bin. Ja wlasnie stoi przed wyborem ktora metoda najlepiej to zrobic Wiec kochani koledzy doradcie mi jakim programem najlepiej wgrac firmware do nagrywarki Liteon z pliku bin? - jakim programe ( czy z pod dosa czy windowsa lepiej) Przerabiam 1633 na 1653 Tylko prosze nie krzyczec ze bylo pisane - czytalem ale od tych wszytskich postow metlik mi powstal |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
jeśli oryginalny: ltnflash (windows)
jeśli nieorginalny (np. SONY/MEMOREX/ ![]() jeśli naprawić po nieudanym flashowaniu: mtkflash (dos) co do eepromu to ci nie podpowiem bo nie robiłem tego. (tzn resetu eepromu) a 1613S@1633S zrobiony powyższą metodą żyje i ma się dobrze. (nie mój - kumpla BSOR) |
![]() |
![]() |
#3 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
pod windowsem XP nie ma to wiekszego znaczenia !!
jesli 98, Me. itp. wynalazki, lepiej spod DOS.
#4 |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
ltnflash
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
![]() |
dziekuje drodzy koledzy za pomoc - szczegolnie tobie"tengu" za bardzo jasne wyjasnienie sprawy
mam tylko jeszcze jedno pytanko dotyczace tego programiku zaznaczamy update , podajemy sciezke i lecimy go - tak ? czy trzeba zaznaczac opcje update boot code ? Ostatnio zmieniany przez Portalnet : 08.02.2005 o godz. 17:43 |
![]() |
![]() |
#6 | |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3583 jak bedziesz mial tak jak na jpg wciskasz go i czekasz jak sie pojawi done ![]() Ostatnio zmieniany przez legion : 08.02.2005 o godz. 17:48 |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
z tym "done" to bedzie problem - zresetowalem eprom , i zrobilem tak jak na rysunku - bios sie aktualizowal , dioda zapalala sie na czerwono i pomaranczowo az zapalila sie zielona i stanelo ale nadal w programie jest napisane pleas wait - co robic ? ( moim zdaniem juz sie sflashowalo) |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Hitokiri Battousai
![]() |
@legion - nie podałeś linka
![]() najpierw w ltnflashu na wszelki wypadek zgraj sobie oryginalny bios od 1633 opcja bodajże backup ja tam nic więcej nie zaznaczałem tylko w omni fix.../enable crossflashing - zapisałem jako BSORcross.bin - potem w ltnflashu GO - czekałem, czekałem i restart - potem w biosie pokazało się upragnione 1633S zamiast SOHW-1613S i w Nero Info Tool było tak samo...... --edit--- czekasj na done (ok 3 minut powinno trwać) już jest link nie przyuważyłem Ostatnio zmieniany przez tengu : 08.02.2005 o godz. 18:06 |
![]() |
![]() |
#9 |
Caliente
![]() ![]() ![]() |
jaki nerwowy !!!
prosze czekac , prosze czekac , prosze czekac rozmowa kontrolowana ............................
#10 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#11 |
Caliente
![]() ![]() ![]() |
dluzej niz 1 minuta nie powinno byc !!!
cos nie jest ok.
#12 |
Wyjadacz ;)
![]() |
A wiec cos nie tak robilem
A mianowicie najpierw zresetowalem eprom w nagrywarce. Potem sciagnelem wersje CSoC.bin ( od1653) i za pomoca omnipatchera 1.3.18 wlaczylem w niej opcje odczytu nagrywania x12 oraz ta dolna fix ..../enable crossflashing. Zapisalem plik pod nowa nazwa. Uruchomilem program ltnflash , zaznaczylem backup , podalem sciezke do pliku i nacisnalem GO - dioda zaczela mrogac na przemian - pomaranczowo - czerwono. PO okolo jednej minucie dioda przestala mrogac kolorami i zasciecila na zielono i zgasla. Program nadal twierdzil ....PLess wait..... Nie patrzac na ten komunikat po okolo 15 minutach zresetowalem komputer - nagrywarke wykryl juz jako 1653 i na golo okolo dzialalo prawidlowo ale bojac sie ze cos dalej moze byc nie tak wrocilem do wersji 1633. Patrzylem na stronie codeguys ze jeszcze nie ma wersji CSOC przerobione pod nizsze napedy - moze to powod tego omnipatchera ktory posiada wersje z poczatku stycznia gdy jeszcze nie bylo tych nowych biosow Poczekam jednak na przerobiony bios do przerobienia 1633 na 1653 ktore pojawiaja sie na stronie codeguys. ( moze nie dlugo sie pojawi) I jeszcze jedno pytanko - jak flashuje sie bios do danej nagrywarki ( oryginalny ze strony liteona) to dioda mroga tylko na kolor zielony podczas flashowania a w przypadku flashowania na wyzszy model to dioda mrygalo na przemian , pomaranczowy , czerwony - czy to prawidlowe kolory swiecenia diody ? |
![]() |
![]() |
#13 |
Hitokiri Battousai
![]() |
Hmmmm
W 1613S było tak: na początku normalnie - zielono potem błysnęło parę razy pomarańczowo i po chwili ukazało się done - trwało około 3 minety. Potem restart i działa. Bios był BSOR.stock.unscrambled. więc to nie to - patched to są już gotowe |
![]() |
![]() |
#14 |
Wyjadacz ;)
![]() |
to w takim razie nie wiem co sie dzieje
poczekam az wyjdzie na codeguys plik "CS0C - patched - crossflashing (for 1213S, 1613S, 1633S, etc.)" i wtedy sprobuje przerobic 1633 na 1533. Bo jak narazie to cos dziwnie to wyglada A jeszcze jedno przy przerabianiu nagrywarki na wyzszy model ( 1633 na 1653) nalezy wgrywac bios o nazwie "stoc" czy "patched - crossflashing" ? Czy ktos moze mi powiedziec od czego zalezy kiedy pojawi sie ten bios CSOC (1653) juz patchowany ? - po wyjsciu nowego omnipatchera ? |
![]() |
![]() |
#15 |
Hitokiri Battousai
![]() |
stock to jest oryginalny bios - w omnipatcherze trzeba go przerobić (spatchować)
patched - już spatchowany - wystarczy wgrać do ltnflasha i go - można ominąć patchera. (albo użyć exe po prostu) A od czego zależy dostępność patched firmware - od chęci codeguys chyba ![]() |
![]() |
![]() |
|
|