![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.03.2007
![]() |
Mam taki problem do pewnego czasu nagrywałem płytki DVD. Potem przestałem bo nie było mi to potrzebne. Mam taki problem (nic przy niej nie majstrowałem) gry wkładam czystą płytę DVD czyta i ją jako cd i nie mogę nagrać na nią nic.
Czyste CD nagrywam, dodam jeszcze że płyty DVD mi odczytuje ale nagrane czystych nie . Proszę o pomoc . Z góry dziękuję. Używam oprogramowania NERO 6.6.014 Ostatnio zmieniany przez Reetou : 13.03.2007 o godz. 19:54 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na początek zacznij używać opcji: edytuj, a nie pisz posta pod postem.
Co, to znaczy, że czysty nośnik dvd widzi, jako cd? Opisz własnymi słowami ![]() ![]() Edit: Mensir67pl był szybszy ![]()
Pozdrawiam Marek Ostatnio zmieniany przez zene_k : 13.03.2007 o godz. 19:47 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
kiedy wk***322;adam p***322;yt***281; DVD do nap***281;du to windows wy***347;wietla okienko pusta p***322;yta cd i mo***380;na wybra***263; co sie chce na niej nagra***263; czy mo***380;e z niej co***347; odtworzy***263;
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zarejestrowany dla jaj
Cytat:
Sprawd***378; najpierw podstawowe sprawy, czyli ASPI i DMA http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=57073 EDIT: Jakiego programu u***380;ywasz do nagrywania p***322;yt dvd?
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
mo***380;esz da***263; linka do ASPI bo tam nie dzia***322;a
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zarejestrowany dla jaj
Proszę
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.11.2007
![]() |
mam broblem z benq. Gdy wkladam plyte mini dwd-rw nagrana z kamery cyfrowej to wyskakuje mi ze jest w napedzie dysk cd-r i dysk jest pusty. zainstalowalem najnowszego biosa i aspi i nic nie pomaga. prosze o pomoc.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
Sprawdź czy ta płyta czytana jest w innym napędzie ( w innej nagrywarce ). Może kamera ma jakiś specyficzny format zapisu i napęd nie potrafi takiej płyty odczytać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Niezamkni***281;ta pewnie jest, st***261;d ten "broblem".
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.11.2007
![]() |
Może mi ktoś odpowiedzieć jak nauczyć nagrywarkę jak w tytule nośników, dla których nie ma w biosie odpowiednich strategii zapisu?
Problem wygląda tak, że nie dawno zainstalowałem QSUITE 2.1 (napęd mam już dość długo) i w zakładce Solid Burn wszystkie pola są puste. Nagrywam prawie wyłącznie na płytach DVD+ x16 Verbatim,a dla których nero rozpoznajee brak strategii zapisu w biosie więc jak sądzę powinna się "nauczyć" ich zapisu. Nie jest to bardzo istotne, ponieważ jakość zapisu tych płyt nawet z prędkością 16x jest świetna, zacząłem jednak nagrywać na DL + OMEGA i tu myślę, że "nauczenie" nagrywarki tej płyty mogło by mieć wpływ na podniesienie jakości zapisu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wymiatacz
![]() |
W opcjach Qsuite powinieneś mieś zaznaczone tak jak na screenie
![]() Co do płyt Omega DL to myślę iż żadna "nauka" nic nie pomoże. To bardzo kiepskie nośniki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
To mam rozumieć, że w programie jest jakiś błąd?
Ja miałem ustawione fabrycznie tak, żeby się nie uczyła tych płyt dla których strategie są w biosie a tylko tych dla których brak strategii a nagrywarka nie uczyła się zadnych. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wymiatacz
![]() |
Nie jest to moim zdaniem żaden błąd. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to iż do nagrywarki 1650 dawno nie ukazał się żaden nowy firmware i strategie zapisu nośników są również już mocno nieaktualne, dobrze jest więc moim zdaniem pozwolić nagrywarce wypracować własną strategię zapisu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Co do płyt Omega DL+ x8 to nic innego jak RICOHJPN D01 więc chyba nie złe. Te same nośniki zdaje się sprzedaje philips. Omegi są po 3,5zł/szt.
Nagrałem taką płytę "nienauczoną" nagrywarką i odczytuje się cała zawartość z pełną prędkością, ocena nero 85% (zdaje się przez jedną szpilę PIF). Jak bym wiedział jak to bym wstawił wyniki testu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
No i po nagraniu kilku płyt DL nagrywarka nie jest w stanie nauczyć się strategii zapisu. Dotyczy to równiez płyt CD.
Ze "zwykłymi" płytami DVD-R +/- nie ma problemów - nagranie jednej płytki powoduje wpisanie do fw. odpowiedniej strategii. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|