![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.02.2004
![]() |
Problem z multipleksem w Scenarist.
Witam,
Opierając się na doskonałej instrukcji "Wielka Trójka i jeden Scenarzysta" doszedlem do Scenarista. Ten zrobił parę title setów, aż zatrzymał się na jednym z informacją, że nie może zdemuxować bo plik audio ma mniej ramek niż powinien mieć. Dokladnie brakuje ich dwie. Co mam z tym zrobić? pzdr. adams Ostatnio zmieniany przez Adams32 : 15.03.2004 o godz. 15:13 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Zdemuxować? Chyba zmuxować
![]()
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
No wiesz, nie spisałem komunikatu, więc nie przytoczę go słowo w słowo.
Ale sens był właśnie taki, że Scenarist nie może zmuksować jednego TSa bo plik audio ma za mało ramek (frames). Przykładowo powinno być xxxxx6 a jest xxxxx4. Doszedłem do tego taką drogą jaką wytyczyłeś w swojej instrukcji ![]() Nie krytykuję jej tylko chcę wiedzieć co w takim przypadku mam zrobić. Może wersje programów mam nie takie, ale nie wiem, który dokładnie program tworzy ten problem. Może wymienię wszystkie: 1. DoItFast4U - 1.4.0.0 2. ReAuthorist - 1.0.0 by aquabubble 3. Scenarist - 3.0 4. BatchCCEWS - 0.9.1.3 Beta 5. CCE 2.67.0.23 6. DVDdecrypter - 3.2.0.0 7. AviSynth - 2.5.4 8. MenuEdit - 2.3.0 9. IfoUpdate - 0.7.8 10. TitleSetBlanker - 0.9.5 Przypomnę jeszcze, że problem jest w 3 z 10 TS-ów. Wszystkie dotyczą dodatków. Główny film jest OK. |
![]() |
![]() |
#4 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
Winny pewnie jest DVDDecrypter. Spróbuj wyciągnąć tą ścieżkę audio i ręcznie zaimportuj do Scenarista w odpowiednie miejsce. Jeśli to nie pomoże to wczytaj do notatnika Reauthorist.scp i odszukaj miejsce gdzie jest zdefiniowany ten feralny plik ac3. Popraw jego długość tak by zgadzała się z długością video (albo popraw długość video tak by się zgadzała z długością audio).
Daj znać jak to wyszło bo sam jeszcze się z taką sytuacją nie spotkałem ^_^ edit: Wyciągnąć można np VobEditem lub Vobratorem.
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Acha, no to spróbuję.
Dzięki. Ostatnio zmieniany przez Adams32 : 12.03.2004 o godz. 18:17 |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Na początek chcę sprostować: to nie o muksowanie chodziło tylko o multiplexing (nawet tytuł tematu zmieniłem).
![]() Ścieżkę audio mogłem wyciągnąć tylko VOBratorem bo VobEdita nie miałem. Niestety wywalał się. ![]() Edycja pliku Reauthorist.scp wykazała tylko, że inne TSy także różniły się długością między wideo a audio. Ciekawa rzecz, czy pliki M2V zawsze w playerach pokazują krótszy czas (jakieś 3 razy) niż rzeczywiście mają? Pliki audio wykazywały taką samą długość jak VOBy. W takiej sytuacji nic nie kombinowałem w Reauthorist.scp. Następnie zainstalowałem starszą wersję DVDdecryptera (3.1.9), ale i to nie pomogło. W końcu wziąłem się za Scenarista i zainstalowałem także starszą wersję (2.7.0). No i w końcu pomogło. ![]() Z tym że nie jestem pewien, ale chyba przy nowszych wersjach decryptera i scenarista nie miałem plików MPV. No ale głowy nie dam. Wydawałoby się, że już nie ma problemu, tymczasem okazuje się, że napisy mam w szarym kolorze. ![]() Być może w ferworze walki gdzieś coś ruszyłem, ale nie pomnę. ![]() Teraz mam pytanie gdzie (chyba w scenariście) to się resetuje tak by byly jak oryginalne? No i na koniec podaję pełny komunikat o błędzie, który byl tematem mojego postu: Info Multiplexing VOB "E:\scenarist\6ty\\6ty_dzien-VTS_08_PGC_03_t.vob". Info Multiplexing VOB Main Stream Error Audio stream #1 has been finished before expected. Error The audio file "D:\=DVD=\DVD_VIDEO\VTS08\VTS__08_P03-80-192K-[0MS]-CH2ENGLISH.AC3" might be corrupted or shorter than expected. Error (read = 8844 audio frames , expected = 8846 audio frames) Error dvd_mux : DoMux Multiplexing Error Error Terminated Multiplexing (6ty_dzien-VTS_08_PGC_03_t.vob). Error Can't read the input stream. Error Multiplex is failed. Error Multiplexing failed, Track "VTS_08_PGC_03" Error MuxFromDB:MuxVTS failed Error Multiplex failed Error DVD Video files could not be created Prawie szczęśliwy, |
![]() |
![]() |
#7 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
Odnośnie błędu to Scenarist czepiał się samego pliku ac3 a nie tego, że był krótszy niż video. Z komunikatu wynikałoby, że plik ac3 jest o 2 ramiki krótszy niż to wynika z nagłowka tegoż pliku.
Co do napisów to te szare napisy są w tym co wygenerował Scenarist? Czy po wklejeniu w oryginalną strukturę? W tym pierwszym przypadku wróć do scenarist'a kliknij na scieżce video, wybierz podgląd (będziesz sobie mógł podejrzeć wygląd napisów), o góry w menu będziesz miał albo Palette Tool albo coś z Color (piszę z pamięci). Dodaj nową paletę i po ustawiaj w niej kolorki tak jak Ci pasuje. W tym drugim przypadku zaznacz w IfoUpdate Copy Color Tables i jeszcze raz zaktualizuj IFO.
![]() |
#8 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
Przeglądając forum.doom9.org trafiłem na dokładnie taki sam problem. Tu jest opis i nawet jakieś rozwiązanie.
Na forum.doom9.org Scenarist 3.0 zbiera niezłe cięgi choć problemy są głównie z NTSC (drop vs. non-drop). W każdym razie rozwiązaniem problemu z uszkodzonym AC3 jest taki zestaw czynności: w Track Editorze prawym przyciskiem klikamy na kłopotliwej ścieżce audio i wybieramy Data -> Placeholder następnie klikamy prawym przyciskiem raz jeszcze i tym razem wybieramy Placeholder -> Data (nie sprawdzałem tego tylko przetłumaczyłem -- zgaduję, że w tym momencie trzeba wskazać plik AC3). Może to pomoże ^_^
Proud Lantians' descendant. Ostatnio zmieniany przez ideJ : 17.03.2004 o godz. 22:08 |
![]() |
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Wielkie dzięki ideJ.
![]() Niestety nie mogłem przez dłuższy czas zajrzeć na forum. Na pewno skorzystam z tej pomocy jeśli problem się powtórzy. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|