![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.10.2005
![]() |
Problem z LiteOn 1633
Witam.
Jest to mój pierwszy post na forum. Mam nagrywarkę Litka 1633 S i od wczoraj zaczęły się kłopoty. Kupiłem nową szpulkę płyt i żadna nie chcę się nagrac. Sa błędy i to dużo. Wypaliłem chyba 8 i wszystkie w kosz. Wyczytałem na forum że Liteon'y "wola" nagrywać DVD+r te co kupiłem to DVD-r ale wczesniej też na nich nagrywałem i było wporzo (całą szpule nagrałem bez żadnych błędów) a teraz 8 sztuk i wszytkie w kosz. Płytki nie sa rewelacyjne bo to PLATINUM ale wczesniej dużo na nich nagrywałem więc dlatego je zakupiłem. Chcąc sprawdzić kupiłem dzis rano równiez TDK (4 sztuki) i próbowałem cos na nich wypalic i wszystkie w kosz ![]() Kupię dziś jeszcze płytki Verbatim'a i sprawdzę ale coś mi mówi że to nie wina nośników. Macie może jakies propozycje co powinienem zrobic?? Czy padła mi nagrywarka?? Tutaj wykresik jednej z płytek TDK i byłem w szoku jak to zobaczyłem ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
Hmmm..... Jak dla mnie to coś z laserem. Może i litek lepiej pali plusy ale to już lekka przesada. Ja bym oddał osobiście do serwisu jeśli jeszcze jest gwarancja. A chyba jest bo ja mam jeszcze tak z pół roku gwarancji (a mam z którychś pierwszych miesięcy sprzedaży). A co do błędów to ja jeszcze takich nie miałem (nawet na blupopach PIF były o niebo mniejsze)
P.S. 1 Które Nero ![]() (Ale i tak sądzę że to coś z nagrywarką) P.S. 2 CO z buforem (lata czy nie) może po prostu IDE poszły się...... ekhm to znaczy się wyłączyły P.S. 3 Jak podpięty (master/slave primary/secondary). Mój działa tylko jako secondary master ![]() Ostatnio zmieniany przez tengu : 18.10.2005 o godz. 13:00 |
![]() |
![]() |
#3 | ||||
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.01.2004
![]() |
Odczyt testowy dla DVD puszczaj z prędkością x4. Przepuść plik z BIOSem
nagrywarki przez omnipatchera z zaznaczeniem wprowadzenia korekty w strategie nagrywania płyt. Zainstaluj ponownie stery do płyty głównej - może szwankuje kanał IDE i stąd te problemy. W ostateczności spróbuj wgrać któryś z BIOSów 1633@1653 - one mają poszerzoną bazę obsługiwanych typów płyt. Jak nie pomoże, niestety serwis... |
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Można prosić o troche łopatologiczne wytłumaczenie dla laika co mam zrobić ? Dzięki pozdro P.S.czy na błędy ma wpływ materiał jaki nagrywam?? |
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Hitokiri Battousai
![]() |
Cytat:
A co do błędów - może mieć (jeśli były jakieś dziwne zabezpieczenia), ale jeśli płytka była niezabezpieczona lub jest to kopia bezpieczeństwa zrobiona przy użyciu np AnyDVD+CloneDVD/DVDShrink (oba programy zresztą mają całkiem niezłe wewnętrzne systemy nagrywania DVD) to nie powinno mieć znaczenia, no chyba że nagrywanie "w locie" albo nagrywarka podpięta z zewnątrz przez USB<2.0 Reasumując moim zdaniem albo laser albo transfer (dla pewności podpiąłbym jeszcze nagrywarę np do kompa kolegi (może by się wyjaśniło) Ostatnio zmieniany przez tengu : 18.10.2005 o godz. 14:00 |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Wypaliłem przed momentem płytke Platinum w Nero z prędkością x4 i przy weryfikacji danych wyskoczyło kilka błędów więc przepuściłem ją kprobe o takie coś dotałem
![]() a potem puściłem jeszcze ta wczesniejsza TDK ale z prędkością x4 i szok ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Hitokiri Battousai
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#9 |
Hitokiri Battousai
![]() |
Sporo za duży PIF. Jednakchyba to laser. Sprawdź gwarę iserwis.Dlamnienie mainnej opcji. Ja nagrywamna TDK (co prawdagłównie na plusach + booktype) ale minusy też się zdarzają i na pewno nie jest tak fatalnie. Spróbój jeszcze innym progsemale to chyba bezsensu. (sorrki za literówki ale klawiaturamisię chyba dobija)
|
![]() |
![]() |
#10 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
co z buforem w czasie nagrywania i czy przypadkiem nie jest wyłączony system ochrony zapisu?
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Bufor chyba wporządku. Jest na poziomie od 90 % wzywż. Sysytem ochrony zapisu jest włączony (poprawcie mnie jeśli się myle ale włacza się go w Nagrywarka-->>wybór nagrywarki-->> Opcje -->> i tam są okienka i trzeba je zaznaczyć). Dalej nic. Klapa. Gwarancja kończy się 8 listopada więc jakby co to ją oddam. Jakby wam przyszły pomysły to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam i dziękuje wszystkim zainteresowanym za pomoc. |
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
innej płytce. Przetestuj także na zwykłej CD-R. Jak dobrze pamiętam to nagrywarki DVD mają osobne tory CD-R i DVD-R (jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi) - może padł tor nagrywania DVD? Zapodaj także jeszcze raz BIOS do niej, czasami pomaga. BIOS masz tutaj. Dla bezpieczeństwa bios wgrywaj przy PUSTYM (bez płyty) napędzie. Jeśli po tym choć trochę się poprawi to jest sens dalszej zabawy w biosy serii "@" i puszczane przez pmnipatchera. Jeśli są problemy to zdaj do serwisu - jeśli faktycznie coś jest nie tak to prawdopodobnie dostaniesz model 1693 ![]() (kolega miał padnięty 1633 i właśnie dostał w zamian 1693). |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Wypaliłem płytkę DVD-RW i CD-R i odziwo nagrało je obydwie, tzn.w nero weryfikacja kompilacji przeszłaprawidłowo i udało mi się skopiować dane z obydwu płytek na dysk bez roblemu.
Nie wiem co jest grane. Czemu DVD-R i DVD+R nie wypala ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
na której masz takie ekscesy ![]() Zapodaj (przy pustym napędzie): - firmware spatchowany 1633: 1633 Patched - firmware 1633@1653: 1633@1653 Przetestuj działanie, popatrz na wykresy. Po każdym wgraniu firmware jest konieczny restart kompa. Ten z lepszymi wynikami sobie zostaw ![]() Jeśli będzie gorzej, możesz wrócić do oryginalnego firmware - podałem go w gdzieś w postach wyżej - i chyba "serwice mode"... Wyeliminwałeś możliwości typu: niedociśnięty/uszkodzony kabel IDE, ponowne wgranie sterowników płyty głównej ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|