Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.07.2005, 12:51   #1
jacekwu
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.07.2005
jacekwu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Problem Liteon SOHW-1693S - dziwne :(

Witam,

Zakupilem nagrywarke Liteon'a tak jak w temacie. Nie mam problemów z nagrywaniem płyt DVD- lub + R. Problem występuje jedynie w przypadku nagrywania płyt DVD + RW. Nie sprawdzałem DVD-RW. Zaznacze może że robiłem reinstalację Nero 6.6.0.3 gdyż takowa tylko posiadam.

A teraz opisze problem:

Chcę utworzyć nowa kompilację. Wybieram pojedyncza sesja i wrzucam pliki które chcę nagrać (w tym przypadku filmy avi po 700 MB kazdy). Jeżeli wrzucę więcej niż dwa filmy to na 100 % bez wyjątkow wyskakuje błąd zapisu w losowych momentach. Jak rozpoczne multisesję to owszem moge nagrywac pliki na DVD+RW ale w ten sposób ze najpierw nagram jeden plik avi potem kończe zapis plyty i kontynuuję sesje dorzucam następny plik avi. Choc i tutaj tez zdarzy się taki błąd ale o wiele rzadziej.

Podejrzewam dwie rzeczy ustawienie napedu DVD jako master (teraz mam jako slave, mam jeszcze nagrywarkę CD) oraz ponowne zainstalowanie Windowsa XP (bez service packów).

Ale jakby ktos mial jakiś pomysl to prosze mi napisać.

I jeszcze jedno moja nagrywarka obsługuje DVD+RW i powina nagrywać z prędkością x8 a w nero mam tylko opcję x4. Nie mogę jej nawet zmiejszyć.
jacekwu jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.07.2005, 14:50   #2
MetalSlug
Mistrzunio!

Data rejestracji: 17.05.2005
MetalSlug zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli chodzi o prędkość to prawdpopodobnie płyty DVD+RW są x4 i właśnie z taką będą nagrywane (RW x8 raczej jeszcze nie dostaniesz). Ustawiłeś wypalanie DVD?
Stary 18.07.2005, 08:21   #3
jacekwu
Nowy na forum

Chyba rozwiązałem już problem po prostu wymienilem nagrywarkę

Może to były jakieś wadliwe płyty bo na Esperanza DVD-RW nagrywa normalnie już (oczywiście ta nowa nagrywarka). Jeszcze nie testowałem na DVD+RW. Jeżeli chodzi o prędkość to mogły to być czwórki, mogły bo nigdzie nie bylo napisane jakieś noname te płyty DVD+RW. Tak więc myśle że to byla wina płyt +RW noname ale dla pewnośi nagrywarkę wymieniłem.
jacekwu jest offline  
Stary 18.07.2005, 11:16   #4
psotniczek1977
Bywalec

Data rejestracji: 16.06.2005
psotniczek1977 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez jacekwu
Chyba rozwiązałem już problem po prostu wymienilem nagrywarkę

Może to były jakieś wadliwe płyty bo na Esperanza DVD-RW nagrywa normalnie już (oczywiście ta nowa nagrywarka). Jeszcze nie testowałem na DVD+RW. Jeżeli chodzi o prędkość to mogły to być czwórki, mogły bo nigdzie nie bylo napisane jakieś noname te płyty DVD+RW. Tak więc myśle że to byla wina płyt +RW noname ale dla pewnośi nagrywarkę wymieniłem.
Nie potrzebnie wymieniałeś nagrywarkę trzeba bylo tylko zaktualizować bios nagrywarki
psotniczek1977 jest offline  
Stary 18.07.2005, 13:02   #5
jacekwu
Nowy na forum

A gdyby mi się bios nie udało wgrać poprawnie to wtedy chyba przepada gwarancja nie?? Więc wolalem nie ryzykować.
jacekwu jest offline  
Stary 18.07.2005, 14:02   #6
psotniczek1977
Bywalec

Cytat:
Napisany przez jacekwu
A gdyby mi się bios nie udało wgrać poprawnie to wtedy chyba przepada gwarancja nie?? Więc wolalem nie ryzykować.
Jesli wgrywasz oryginalny bios to nie tracisz gwarancji
Stary 18.07.2005, 14:15   #7
jacekwu
Nowy na forum

Wlaśnie teraz przeczytalem w którymś wątku. Dobrze wiedzieć na przyszłość.
jacekwu jest offline  
Stary 21.07.2005, 15:25   #8
MusicMan
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.06.2002
MusicMan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z Liteone SOHW-1693S

Ja mam troszke inny problem niz opisywany przez Kolege. Nie robilem jeszcze prob z plytami RW. Natomiast mam problem z nagrywaniem plyt DVD R+ Gdy nagrywam dane nagrywarka je nagrywa, ale przy weryfikacji kompilacji mam mase bledow. Faktycznie pozniej nie wszystkie dane z plytki daja sie przeczytac. Przy nagrywaniu DVD R- taki problem nie wystepuje. Plytki sa dobre bo uzywam TDK. W nagrywarce w pracy (LG) bez problemu sie nagrywaja zarowno w R+ jak i R-. Uzywam Nero 6.6.0.15a. Jezeli ktos ma jakis pomysl to prosze o uwagi.
MusicMan jest offline  
Stary 21.07.2005, 17:03   #9
psotniczek1977
Bywalec

Cytat:
Napisany przez MusicMan
Ja mam troszke inny problem niz opisywany przez Kolege. Nie robilem jeszcze prob z plytami RW. Natomiast mam problem z nagrywaniem plyt DVD R+ Gdy nagrywam dane nagrywarka je nagrywa, ale przy weryfikacji kompilacji mam mase bledow. Faktycznie pozniej nie wszystkie dane z plytki daja sie przeczytac. Przy nagrywaniu DVD R- taki problem nie wystepuje. Plytki sa dobre bo uzywam TDK. W nagrywarce w pracy (LG) bez problemu sie nagrywaja zarowno w R+ jak i R-. Uzywam Nero 6.6.0.15a. Jezeli ktos ma jakis pomysl to prosze o uwagi.
Odswiezenie biosu nagrywarki
Stary 26.07.2005, 09:09   #10
jacekwu
Nowy na forum

Właśnie zmienilem bios na ten SH09 (chyba tak się nazywal). Sprawdze czy juz nie będzie klopotów z obsługą płyt DVD+rw z którymi miałem problem.
jacekwu jest offline  
Stary 12.08.2005, 12:51   #11
jacekwu
Nowy na forum

Poniewaz znalazłem trochę czasu zaktualizowalem sobie bios do mojej nagrywarki. Niestety ale płyt tych DVD+RW (noname) dalej nie nagrywa. Myślę że to wina płyt. Dla pewności kupię sobie jedną jakąś markową DVD+RW i przetestuję. Dam znać.
jacekwu jest offline  
Stary 12.08.2005, 13:46   #12
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez MusicMan
Plytki sa dobre bo uzywam TDK
Niestety takie kategoryczne stwierdzenie niestety często mija się z prawdą

Lektura forum pozwoli zweryfikować ten pogląd

Choć zazwyczaj tak jest, to nie zawsze TDK = dobra płyta

Polecam to sprawdzić i zacząć od tego
Stary 13.09.2005, 19:15   #13
kurak
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.05.2005
kurak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A ja także mam pewien problem. Nagrywarkę kupiłem przeważnie po to by nagrywać gierki na ps2. Testowałem nagrywarkę na 4 różnych markowych płytach, a nawet pięciu. Gdy chcem nagrywać, a wiem, że na ps2 powinno nagyrwać się z prędkością x4, otóż z taką prędkością, nie mogę jej ustawić ;/. Mam do wyboru x6 i x8, a mniejszych nie mam. Tylko na płytach Platinum DVD+rw i Sony DVD-rw da sie nagrywać z taką prędkością. Ale z tego co wiem, to minusy strasznie męczą laser konsolki, a w Platinumy jakoś nie wierzę... Zaznaczam że próbowałem na kilku programach. Nero i Alcohol najnowsze wersje i DVD decrypter, który miał do zaznaczenia x4, ale nagrywał z prędkością x6 ;/. Pomocy!
kurak jest offline  
Stary 14.09.2005, 08:45   #14
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez kurak
A ja także mam pewien problem. Nagrywarkę kupiłem przeważnie po to by nagrywać gierki na ps2. Testowałem nagrywarkę na 4 różnych markowych płytach, a nawet pięciu. Gdy chcem nagrywać, a wiem, że na ps2 powinno nagyrwać się z prędkością x4, otóż z taką prędkością, nie mogę jej ustawić ;/. Mam do wyboru x6 i x8, a mniejszych nie mam. Tylko na płytach Platinum DVD+rw i Sony DVD-rw da sie nagrywać z taką prędkością. Ale z tego co wiem, to minusy strasznie męczą laser konsolki, a w Platinumy jakoś nie wierzę... Zaznaczam że próbowałem na kilku programach. Nero i Alcohol najnowsze wersje i DVD decrypter, który miał do zaznaczenia x4, ale nagrywał z prędkością x6 ;/. Pomocy!
A na jakich konkretnie płytach próbujesz?

I z jakimi indeksami nagrywania są?

Stary 15.09.2005, 15:33   #15
kurak
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.05.2005
kurak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Probowałem na: Verbatimy Dvd+rw, Sony Dvd-rw, dvd+rw, tdk dvd+rw, platinum dvd+rw, wszystkie możliwością nagrywania powyżej x4
kurak jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: