Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.10.2004, 23:04   #1
Bontek
CHOJNICE ROX!

Data rejestracji: 17.10.2004
Bontek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z nagrywaniem na LITE-ON DVDRW SOHW-1633S

Mam problem, nie wiem czy wielki czy niewielki, posłuchajcie: Jak nagrywam na zwykłą płytkę DVD+R dane z kompa to jest wszystko w porządku, natomiast jak chce przekopiować film DVD to już zaczynają się problemy.Mianowicie próbowałem przepalić płytkę w Nero w locie na płytkę DVD-R, wszystko było cool, nagrało 100% i przy zamykaniu płyty wystąpił błąd zapisu, czyli płytka do dupy.Próbowałem nagrać drugi raz tylko tym razem programem CloneDVD.Także chciałem nagrać na DVD-R.Zrobiłem obraz DVD, wrzuciłem płytkę i zaczęło wypalać.Doszło do zamykania, zamykanie trawło chyba z 10 minut co mnie nie pokoi, ale wyskoczyło, że nagranie powiodło się.Wkładam do DVD i nic, poprostu nie czyta, wkładam do DVDRW i też nie czyta.Nie mam pojęcia co to może być?Ma to jakiś związek z tym, że wypalam na płytkach "-" a nie "+"?Nie chciałbym skopać następnej płytki.Proszę, pomóżcie...Z góry dziękuje.
Bontek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.10.2004, 23:42   #2
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Data rejestracji: 26.02.2004
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
masz zainstalowane aspi i wlaczone dma

Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline  
Stary 18.10.2004, 06:36   #3
Bontek
CHOJNICE ROX!

Jesteś tego pewien, że to jest to?Jak tak, to powiedz gdzie odinstalować to aspi i wyłączyć DMA.Pozdrawiam.
Bontek jest offline  
Stary 18.10.2004, 06:44   #4
Bontek
CHOJNICE ROX!

Prostuje, czy tu czasami nie powinno być znaku zapytania po Twojej odpowiedzi? Jeszcze jedno ominąłem, na jednej taśmie mam HDD podłączony jako master, i DVD-ROM jako slave, a na drugiej mam CD-RW jako master, a DVD-RW jako slave.
Bontek jest offline  
Stary 18.10.2004, 16:40   #5
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bontek
(...)to powiedz gdzie odinstalować to aspi i wyłączyć DMA.Pozdrawiam.
Wyłączając DMA, narażasz się na skopanie większej ilości płytek.
Jeśli chcesz to włączyć, to w windach 2000 i xp jest tak:
START => Ustawienia => Panel sterowania => System => Sprzęt => Menadżer urządzeń => Kontrolery IDE ATA/ATAPI. W Win98 z "System" chyba od razu przechodzi się do "Menadżer urządzeń" i w nim też chyba to było pod inną nazwą. Podstawowy kał IDE to "Primary", pomocniczy to "Secondary". We właściwościach każdego z nich znajdziesz "ustawienia zaawansowane" i "tryb transferu". Ustaw go najlepiej na "DMA jeśli dostępne" (o ile jest inaczej) i zrestartuj.
Jeżeli "tryb zapisu" pozostanie po restarcie inny niż DMA, to proponuję wywalić nagrywarkę lub ASPI, jeśli są zainstalowane albo jedno i drugie i spróbować wgrać aktualne ASPI i pozwolić na wykrycie sprzętu. U mnie to kiedyś pomogło.

Tu są ASPI:
http://www.adaptec.com/worldwide/sup...a2.exe&sess=no

A tu o nich możesz przeczytać:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php

Sprawdź sobie wszystkie urządzenia czy są na DMA i na jakim. Teoretycznie najlepiej byłoby połączyć na jednym kablu dwa o takim samym typie i prędkości transferu (np. DMA4, żeby go nie opóźniał jakiś DMA2), ale z drugiej strony podobno lepiej, aby nagrywara była jako master i na drugim kablu niż dysk z którego nagrywa. Chociaż... u mnie CDRW działało dobrze z dyskiem na tym samym kablu (HDD - Prim, CDRW - Slv), ale zawsze nagrywam w niskich prędkościach. Teraz DVDRW mam na drugim kablu jako "Primary".

PS: Po opisie Twojego problemu nie jestem do końca przekonany o winie DMA (trochę bardziej ASPI) i nie zdziwiłbym się gdyby to było coś innego, a w ostateczności wada fabryczna. Z drugiej strony, chyba ktoś miał też już podobny do Twojego problem na forum.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Morris : 18.10.2004 o godz. 16:56
Morris jest offline  
Stary 18.10.2004, 21:20   #6
Bontek
CHOJNICE ROX!

Dzięki Morris, ale chyba już znalazłem przyczynę.Okazało się, że nie nagrywa tylko "-" (bynajmniej Hawków), innych "-" nie próbowałem.Wyszedł do tej nagrywarki Bios dzięki któremu niby już nie ma problemu z nagrywaniem ani "+" (choć z tymi nie mam najmniejszych problemów), ani "-" (choć jeszcze nie próbowałem:-)).
Bontek jest offline  
Stary 18.10.2004, 21:29   #7
adax
Iniemamocny

Data rejestracji: 01.09.2004
adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
O jakim biosie mówisz ?
Stary 18.10.2004, 21:33   #8
Bontek
CHOJNICE ROX!

adax, o biosie BS0H.
Bontek jest offline  
Stary 18.10.2004, 21:40   #9
adax
Iniemamocny

adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Bontek
adax, o biosie BS0H.
Wypal kilka " - " zapodaj wykresy - porównamy wyniki.
Stary 19.10.2004, 12:35   #10
Bontek
CHOJNICE ROX!

adax, a Ty masz też tą nagrywarkę? Jak tak to podaj jakiego Ty biosa używasz...
Bontek jest offline  
Stary 19.10.2004, 14:23   #11
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Bontek
Dzięki Morris, ale chyba już znalazłem przyczynę.Okazało się, że nie nagrywa tylko "-" (bynajmniej Hawków), innych "-" nie próbowałem.Wyszedł do tej nagrywarki Bios dzięki któremu niby już nie ma problemu z nagrywaniem ani "+" (choć z tymi nie mam najmniejszych problemów), ani "-" (choć jeszcze nie próbowałem:-)).

poszukaj na temat plytek do LITKA i pozniej poczytaj

te nagrywarki lubia plytki markowe a i ty uzywajac ich bedziesz usatysfakcjonowany jakoscia i trwaloscia
Stary 19.10.2004, 18:54   #12
adax
Iniemamocny

Cytat:
Napisany przez Bontek
adax, a Ty masz też tą nagrywarkę? Jak tak to podaj jakiego Ty biosa używasz...
Mam - używam BWSE od Memorexa F16.

Twoje uprawnienia: