Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.02.2005, 10:40   #1
kozi3012
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.09.2003
kozi3012 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Trwałość nośników DVD - RW

Witam wszystkich.
W gąszczu informacji na tym forum nie znalazlem odpowiedzi na swoje pytanie, a być może źle szukałem, dlatego proszę o informacje.
Właśnie padła mi płyta DVD - RW sformatowana pod INCD - wykorzystywana do archiwizacji plików. Ta płyta to OPTODISC. Wykorzystywałem ją jakieś 2 lata - intensywnie była wykorzystywana i właśnie wczoraj odmówiła współpracy. Większość danych odzyskałem poprzez DVD Diagnostic i na szczęście nie straciłem nic ważnego, ale nie chciałbym więcej takich niespodzianek.
Waszym zdaniem, jakiej marki płyty są najbardziej trwałe i ile mniej więcej wynosi trwałość takiej płyty?
Proszę o max informacji na ten temat.
Zaznaczam, że z napędem wszystko OK, ponieważ inne płyty pracują OK.
Pozdrawiam
kozi3012 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.02.2005, 23:09   #2
slawekd
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.02.2005
slawekd w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć

Trwałość płytek to jedna sprawa, druga to jakość nagrywania pakietowego przez InCD. I tu niestety nie jest najlepiej. Przepraszam, powinienem napisać, że mam złe doświadczenia - przez jakiś czas wszystko jest dobrze, a w pewnym momencie dane na sformatowanej pod InCD płytce przestają by widoczne i już. Płytka jest dobra, po przeformatowaniu pracuje dalej, chyba wysypuje się formatowanie. Używałem InCD tylko do przenoszenia danych, w końcu szlag mnie trafił i przerzuciłem się na pendriva. Chcesz się pośmiać? Straciłem dane na nim po tygodniu (niezamierzony restart komputera przy otwartym pliku).
slawekd jest offline  
Stary 27.02.2005, 22:08   #3
81gucio
Bywalec

Data rejestracji: 14.12.2004
81gucio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mi płytka DVD-RW Esperanza(Princo) x2 padła po niespełna roku. I wcale nie była intensywnie używana-nagrałem ją najwyżej kilkadziesiąt razy.
81gucio jest offline  
Stary 28.02.2005, 14:01   #4
Grzegorz71
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.04.2003
Grzegorz71 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Podejrzewam że to wina InCD. Sam korzystałem z tego programu zbierając dane na płycie Verbratima DVD+R. Płyta nagle przestała się czytać po ok. 3 tygodniach. Ponowne formatowanie czy kasowanie już nie pomaga. Testy wykazują uszkodzone pierwsze sektory na płycie i brak możliwości ich odczytania. Dodam, że to nie pierwszy raz mam takie problemy. Dawniej używałem płyt Cd-RW na innej nagrywarce i parę razy już straciłem dane. Doświadczenie uczy by omijać ten program.
Grzegorz71 jest offline  
Stary 07.11.2005, 20:07   #5
Alat57
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.04.2004
Alat57 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moje doświadczenia z INCD też są przykre, ostatnio po sformatowaniu na PC i nagraniu na nagrywarce TOSHIBA danych (płyta TDK) sprawdziłem czy dane są w dalszym ciągu zapisane, wszystko było w porządku, po przeniesieniu płyty do laptopa najpierw miał problem z odczytem a następnie po ok. 2 min. mieszania wszystko znikło z dysku, natomiast pojawił się plik TXT z informacją że mój system nie obsługuje formatu MRW.
Jak to wytłumaczyć, jakiś autoformat, czy co??
Alat57 jest offline  
Stary 07.11.2005, 20:50   #6
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Panowie! płyty DVD+/-RW kupuje się Verbatim i nie ma wtedy rozmowy o trwałości - jak się nie porysuje będzie chodzić.

oszczędności na płytach naprawdę nie mają sensu - wychodzi drożej i traci się dane i nerwy.
ed hunter jest offline  
Stary 08.11.2005, 09:06   #7
Adrianek
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.08.2005
Adrianek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja kupiłem sobie, bo tak mi doradzono Verbatim DVD-RAM, mieści w sumie ponad 9 GB danych. Na niej mam wszystko co ważne. Kopiuję InCD, na razie nie było żadnych problemów. Podobno ta płyta zabezpiecza dane na 30 lat. Jest droga, ale może warto spróbować.
Adrianek jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: