Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.01.2006, 14:00   #1
elfikk
Bywalec

Data rejestracji: 09.01.2006
elfikk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Jaki tryp wybrać ? Dma czy PIo ?

Witam mam taki porblem !

zaczne od kongiruracji i podłaczenia

Mam system Windows Xp
Nagrywarke Dvd Benq dw 1640
Uzywam programu nero

i sparwa wygalda tak ze jak ustawie tryb Dma na wszytkich Ide (pomoczniczym i podstawowym)

to jak nagrywam (obojetne czy cd czy dvd) komp sie wiesza w róznych momentach czasmi an samym pocztaku czasmi pod koniec ! no wiec spoko pzreszukałem forum i znalazłem zeby dalej kombinowac z dma i pio ! no to dałem w knale pomocznim na pio

no to teraz mam tak ze bufor spada do zera i w góre i tak wkoło ! pyte zamist nagrac w 3 minuty nagrywa 7 a nwet dłuzej :0

i nie wiem jak to w koncu ustawić poradzi mi ktos ? bo ja nie zbardzo czaje któy kanał za co odpowiada wiec opisze to tak prostacko

Nagrywarke DVD mam podłączona kablem 40 zyłowym na master
dyski (mam dwa) podłączone sa kabelm 80 zyłowym

moze mi ktoś powiedziec który kanał za co odpowiada ? bede wiedział na przyszłość

aha znalazłem tez na forum zeby odinstalwoać kanały i po restarcie na nowo sie zaisntaluja ... no ale tez nic to nie dało
elfikk jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.01.2006, 14:04   #2
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ma byc DMA czyli Direct Memory Access (Kanał bezpośredniego dostępu (do pamięci))
Stary 09.01.2006, 15:24   #3
elfikk
Bywalec

Cytat:
Napisany przez icemac
ma byc DMA czyli Direct Memory Access (Kanał bezpośredniego dostępu (do pamięci))

no tak dawałem to sie komp wiesza za kazdym razem przy nagrywaniu !
elfikk jest offline  
Stary 09.01.2006, 15:29   #4
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
odinstaluj kanał pomocniczy i niech po restarcie zainstaluje stery Microsoftu (zakładam, że płyta na nVidii
ed hunter jest offline  
Stary 09.01.2006, 15:35   #5
elfikk
Bywalec

Cytat:
Napisany przez elfikk
aha znalazłem tez na forum zeby odinstalwoać kanały i po restarcie na nowo sie zaisntaluja ... no ale tez nic to nie dało

Cytat:
Napisany przez ed hunter
odinstaluj kanał pomocniczy i niech po restarcie zainstaluje stery Microsoftu (zakładam, że płyta na nVidii

chyba ze chodzi ze tylko ten jeden kanał ? bo wczesniej obydwa wywaliłem
elfikk jest offline  
Stary 09.01.2006, 15:38   #6
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez elfikk

chyba ze chodzi ze tylko ten jeden kanał ? bo wczesniej obydwa wywaliłem
tylko tak gdybam przy tych szczątkowych informacjach.

stery nVidii często a właściwie prawie zawsze robią jaja, więc zrobiłem takie założenie.

no i fakt chyba coś nie doczytałem, ale stery mogłeś znowu dać nvidii
ed hunter jest offline  
Stary 09.01.2006, 16:29   #7
elfikk
Bywalec

aha to jakie infromacje jeszcze mam podac ? a mozesz mi wytlumaczyc któy kanał za co odpowiada ? wiesz o co chodzi ? któy ejst od nagrywarki a któy od dysków

tak an logike to chyba pomocniczy jest od nagrywarki tak ? a podstawowy od dysków ?
elfikk jest offline  
Stary 09.01.2006, 16:39   #8
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez elfikk
aha to jakie infromacje jeszcze mam podac ? a mozesz mi wytlumaczyc któy kanał za co odpowiada ? wiesz o co chodzi ? któy ejst od nagrywarki a któy od dysków

tak an logike to chyba pomocniczy jest od nagrywarki tak ? a podstawowy od dysków ?
czytaj!!! ...http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/p...e/ideconf.php3
Stary 10.01.2006, 12:26   #9
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez icemac

Dokładnie!
Nieważne czy PIOx, MWx, UDMAx. DMA ma być i tyle w tym temacie...
A w każdym z w/w trybów transferu można włączyć (wyłączyć) DMA.
Stary 10.01.2006, 16:12   #10
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez esem
Dokładnie!
Nieważne czy PIOx, MWx, UDMAx. DMA ma być i tyle w tym temacie...
A w każdym z w/w trybów transferu można włączyć (wyłączyć) DMA.
No tak, ale tryb PIO to transfer programowy który odbywa się za pośrednictwem procesora i nie korzysta z kanału DMA aby zmniejszyć jego obciążenie.
Stary 10.01.2006, 16:38   #11
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Maciej
No tak, ale tryb PIO to transfer programowy który odbywa się za pośrednictwem procesora i nie korzysta z kanału DMA aby zmniejszyć jego obciążenie.
Niekoniecznie... Chyba, że używasz standardowych sterowników IDE (M$).
Zmień stery do IDE bo tak naprawdę to PIO4 jest za dużo dla CD-ROMo podobnych.
Stary 11.01.2006, 14:31   #12
elfikk
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Maciej
nie o to mi chodziło hehe ale dzieki

esem

a skad sciągnac inne sterowniki do IDE ? tzn jakie moza jakos nazwa czy cos to sobie poszukam

paru ludzi nie czytało chyba topicu wiem ze DMA jest lepszy itp ale pisze ze komp mi sie wiesza za akzdym razem przy tym trybie gdy nagrywam cos (cd lub dvd) teraz juz widze ze to nie wina nagrywaki bo podłaczyłem pod slave (ta sama tasma) zwykła nagrywarke cd SOHR -5238V i tez sie wiesza na Dma !

wiec nie wiem co robic ? czy na dyskach tez ma byc DMA ? czy mzoe na samych nagrywarkach ?

co moze byc powodem zawiasów ?
elfikk jest offline  
Stary 11.01.2006, 15:24   #13
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
a na jakim chipsecie masz plyte glowna? intel, VIA, Nforce czy inny?
Stary 11.01.2006, 15:37   #14
esem
OldBoy

Cytat:
Napisany przez elfikk
nie o to mi chodziło hehe ale dzieki

esem

a skad sciągnac inne sterowniki do IDE ? tzn jakie moza jakos nazwa czy cos to sobie poszukam

paru ludzi nie czytało chyba topicu wiem ze DMA jest lepszy itp ale pisze ze komp mi sie wiesza za akzdym razem przy tym trybie gdy nagrywam cos (cd lub dvd) teraz juz widze ze to nie wina nagrywaki bo podłaczyłem pod slave (ta sama tasma) zwykła nagrywarke cd SOHR -5238V i tez sie wiesza na Dma !

wiec nie wiem co robic ? czy na dyskach tez ma byc DMA ? czy mzoe na samych nagrywarkach ?

co moze byc powodem zawiasów ?
Stery do IDE od producenta płyty głównej lub chipsetu płyty głównej.
DMA oczywiście dla wszystkich (!) napędów, czyli HDD też.
Stary 11.01.2006, 18:30   #15
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
elfikk -> sprawdz podlaczenie tasm, oraz to czy masz najnowsze (lub jakiekolwiek) sterowniki do plyty glownej wgrane na system, przegladnij tez biosa plyty glownej czy niemasz przypadkiem tam "zablokowanego" dma

Twoje uprawnienia: