Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.08.2005, 15:32   #1
WILI_
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.12.2004
WILI_ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z odtwarzaniem płyty DVD.

Witam,

Mam trudności z prawidłowym odtwarzaniem filmów DVD. Od niedawna mam DVD i sprawdzałem na kilku płytach i na wszystkich takie sam objawy. Nagrywać w formacie CD mogę bez problemów, natomiast w DVD jeszcze nie sprawdzałem. ASPI zainstalowane poprawnie według zaleceń na forum, a napęd pracuje na UDMA33. Po zainstalowaniu PowerDVD na systemie Win 98 odtwarza tylko chwilę, właściwie tylko napisy o prawie użytkowania. Później zarówno dysk jak i napęd mieli, mieli i mieli i wyrzuca błąd że program wykonał nieprawidłową operację. Natomiast gdy zainstaluję WinDVD to w ogólę nic nie odtwarza. Już przy uruchamianiu pragramu wyskakuje błąd.
Inny natomiast jest problem gdy korzystam z systemu XP. Odtwarza filmy ale nie płynnie tylko "klatkuje".
Moje pytanie co może być nie tak w tej sytuacji: napęd, oprogramowanie czy może słaby komp? Poniżej dane hardware:
napęd NEC ND-3500, procek AMD k6-2 500 MHz, płyta Gigabyte GA-5AX, karta nVidia Vanta 16 M.

Pozdrawiam
WILI
WILI_ jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.08.2005, 15:45   #2
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
a jakie płyty, testy jakości tych płyt, może problem w nośnikach?
ed hunter jest offline  
Stary 25.08.2005, 15:48   #3
WILI_
Nowy na forum

Problem z odtwarzaniem płyty DVD

Są to płyty oryginalne, w większości z gazet
WILI_ jest offline  
Stary 25.08.2005, 16:21   #4
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Chyba grafa nie wydala ...

No i co z pamięcią RAM?
Stary 26.08.2005, 09:06   #5
WILI_
Nowy na forum

Mam SDRAM 192 MB.

Jak sądzicie przy takim sprzęcie powinienem bez problemów oglądać filmy na DVD, czy raczej nie ma szans? Jakie są wymogi sprzętowe? Jeżeli tak to skąd te problemy które opisałem. Dodam że niektóre filmy w Divx'ie też mi się tną i dzwięk z obrazem rozjeżdża.
WILI_ jest offline  
Stary 26.08.2005, 10:50   #6
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Co do divx-ow to niestety ale masz za slaby sprzet, tzn procka. Aviki starsze robione w np divx3 beda chodzic plynnie, ale na nowych wersjach kodekow beda sie zacinac.
Nie wiem jakie masz kodeki, ale jesli jakies kodekpacki to odinstaluj wszystko i uzywaj tylko ffdshow - ten filtr chyba najmniej obciaza procka.

Co do dvd to nie wiem, ale faktem jest ze grafike to masz zabytek. Sprawdz jeszcze czy wszedzie masz wlaczone DMA, moze juz windowsa masz zabagnionego.
Stary 29.08.2005, 16:05   #7
WILI_
Nowy na forum

Czy ktoś mogłby mi jeszcze pomóc

w tej sprawie?
WILI_ jest offline  
Stary 29.08.2005, 16:39   #8
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kiedyś miałem okazję oglądać jak chodzą filmy na bardzo podobnym do Twojego sprzęcie. Polecam Ci wygrzebać starą wersję WinDVD - na przykład WinDVD 4. Jest on zdecydowanie mniej procesorożerny niż PowerDVD i nowsze wersje WinDVD. Ja miałem okazję bawić się na Win98 - dawało radę, ale ledwo, ledwo. No i karta graficzna była troszkę lepsza - VooDoo 3. Ale myślę, że Vanta do filmów powinna styknąć.

W każdym razie sądzę, że powinno chodzić. Pobaw się jeszcze trochę. Może przeinstaluj Windows?
sonon jest offline  
Stary 29.08.2005, 18:05   #9
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez WILI_
w tej sprawie?
Witam

Kiedyś dosyć dokładnie opisałem problem uruchamiania różnego rodzaju filmów na słabych konfiguracjach opartych o procesory K6-2. Poczytaj TEN post. Przede wszystkim zainstaluj i skonfiguruj poprawnie program SetK6 (jeśli go nie masz). Do odtwarzania DVD użyj wczesnych wersji PowerDVD najlepiej 1.6 lub 2.55. Nie mają one wielu zbędnych dodatków pochłaniających moc CPU, do tego są optymalizowane pod procki AMD (3DNow!) i działają bardzo szybko. Ja nie miałem problemu z filmami DVD na moim K6-2 400 więc na 500-ce pójdą na pewno.

pozdrawiam

ps. zmienił się nieco link do SetK6, program można zassać TU

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 29.08.2005 o godz. 18:14
Arepo jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: