Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 10.02.2008, 21:26   #32
dj_pustak
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.02.2008
dj_pustak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez jarmro1971 Podgląd Wiadomości
Używając kabla 40 żyłowego powinieneś i tak mieć transfer UDMA2. Jeśli po świeżej instalce DMA się włącza to najpewniej sprzęt jest sprawny. Najprawdopodobniej podczas pracy dysku doszło do wyłączenia/resetu komputera co OS (nie piszesz jaki masz system ale chyba XP) potraktował jako błąd sprzętu i przełączył w bezpieczny tryb PIO. Zeby nie reinstalować systemu za każdym razem proponuję włączyć DMA w menedżerze urządzeń - W win 98 po prostu zaznaczasz "ptaszkiem" DMA i po restarcie powinno być OK, w przypadku XP sprawa nie jest taka prosta - trzeba zmusić system do ponownego wykrycia sprzętu i załadowania defaultowych ustawień dla dysku (DMA). W tym celu należy dokonać zmian w rejestrze:
This is mainly for XP users but is informative to all.
I recently found out why my ripping speed seemed to be slow even though I was using a Artec 16X DVD drive and thought this might help some of you. There seems to be a problem with Windows XP Pro where it does not detect CD or DVD ROMs correctly for PIO and DMA. DMA is the idea mode and stands for Direct Memory Access. It does not use near the processor power as PIO and there for will rip faster. You can check your speed easily by ripping some stuff with DVD Decrypter or Smart Ripper. If you are sure your drive is DMA but XP seems stuck on PIO. First check in device manager under IDE controllers that you have it set to "DMA if available" for your DVD Rom. If you reboot and recheck and it is still stuck on PIO which mine were then go to run and type in regedit. Find the following key:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\000X

000X "X" being the number of the controller such as 0001 for primary and 0002 for secondary. Under this location find the key "MasterIdDataCheckSum" or "SlaveIdDataCheckSum" depending on which one your drive is and delete the value for the key. this will force XP to redetect your drive after reboot. Please be careful when editing your registry.
I have gotten both of my XPs running in DMA mode using this methode and on a single layer DVD I can easily hit 10X or higher. In PIO mode I could only hit 2X. That is a big difference and since both of my XP Pros had the problem I would guess it is very common. I hope this helps some of you.

Miałem sam wielokrotnie ten sam problem i zawsze działało.
Dzięki jarmro1971, przynajmniej jak znowu się to stanie, nie będę musiał grzebać, tylko zrobię wg instrukcji. Chociaż i tak muszę zainwestować w nowy sprzęt

Cytat:
No to nowej rzeczy nie kupiles ta plyta glowna ma z dziesiec lat
Jak ją kupowałem, to patrzyłem tylko czy będzie współpracować z moim procesorem i kiedy się zorientowałem, że będzie, to ją wziąłem.
dj_pustak jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: