![]() |
Ilość załączników: 1
Samsung SP 1614N 160GB 8 Mb cache pamietaj że tak należy w nim podpiąć zworki masz zdjęcie ( aż dwie) aby widział 127Gb i więcej (zalecane) a Chipset SIS 735 powinien go widzieć tylko w Win XP musisz mieć SP1 i jako NTFS (nie Fat32) jak bdzie widział tylko 127 GB to daj znać bo ja też miałem ten problem ale dałem sobie rade, pamiętaj że dysk 160GB (to tylko marketing bo po przeliczeniu bity na bajty itd. :) ) tak na prawde będzie miał około 150GB to normalne i wszystkie dyski takie są
|
:) od razu lepiej. Dzięki. Zamówiłem. Jutro odbieram i instaluję. Dam znać co i jak...
|
To teraz pierwsza rzecz.
http://img246.imageshack.us/img246/5126/record8zm.jpg Czyli jednak da się wypalić 4,323 Mb w mniej niż 8 minut. Dla zainteresowanych dodam, że wypalałem na LG GSA-4316B. Teraz druga rzecz. Proponuje zacząć od reinstalacji WinXP. Pousuwaniu wszystkich śmieci, sprawdzeniu czy nie pojawiły się spywarery, adwary i inne tego typu historie. Wydaje mi się, że dużo więcej problemów wynika z winy software'u a nie hardwaru. |
Czyli jednak da się wypalić 4,323 Mb w mniej niż 8 minut.
Dla zainteresowanych dodam, że wypalałem na LG GSA-4316B. Teraz druga rzecz. Proponuje zacząć od reinstalacji WinXP. Pousuwaniu wszystkich śmieci, sprawdzeniu czy nie pojawiły się spywarery, adwary i inne tego typu historie. Wydaje mi się, że dużo więcej problemów wynika z winy software'u a nie hardwaru.[/QUOTE] oo, taką samą właśnie nagrywarkę mam. A napisz jaki masz sprzęt. |
Czysty system to podstawa. wyszyscic wszystko co nie potrzebne(a duzo tego)
najlepiej dobrym tweakerem. Co do nagrania ponizej 8 minut to nie jest problem? wystarczy nagrywac 8x i bedzie okolo 8 a przeciez jest jeszcze x12 i x16 wiec problemu nie widze. rowniez LG 4163B ;] |
Cytat:
Athlon 750 Mhz @ Slot A (7.5 x 100) Gigabyte GA7VX Slot A VIA KX133 512 SDR Sound Blaster Live! 128 WD Caviar WD400JB 7200 Samsung SyncMaster 959NF |
Na razie tylko wypalałem płytki x4 x8 bo nie mam płytek aby sprawdzić ile wypali z x12 lub x16 (na razie nie potrzebuje togo)
|
to skoro mamy te same nagrywareczki to ile Wam zajmuje zgranie filmu DVD na dysk z płyty dwuwarstwowej do 4,7GB z prędkością x4? Kolega widzę ma procek 750 więc moje 80min to nie wina procka (bo ja mam 1000)...
|
Dysk już siedzi. Na razie myka bardzo sprawnie. DMA5 jest ustawione. Taśma 80-tka też jest. Nie zdążyłem sprawdzić jeszcze żadnej DVD, a to mnie ciekawi najbardziej. A to ASPI to trudne do zainstalowania?
|
Cytat:
|
Samsung 160 Gb też jest nie zły i w miarę tani:)
|
I jak widzi całego twardziela poprawnie (chodzi o ten chipset :) ), dobry szybki dysk 7200 obr/min. 8Mb cache to jest dobry wybór i jako nieliczny ATA 133 bo większość to tylko 100. Widoczny wzrost wydajnośći jeśli chodzi o przerobieniu "kopi bezpieczeństwa" w DVD Shrinku i zrzucanie danych :)
|
No, widzę że moje problemy się chyba zakończyły jak na razie:) Dysk wykryty i śmiga, DMA włączone dla wszystkiego, taśma 80żyłowa jest, ASPI w końcu zainstalowałem. Teraz zrzucenie DVD jest expressowe (choć sprawdziłem dopiero tylko 1 płytkę...)
|
Jaki wpływ na czas zrzucania filmu dvd może mieć fakt że płyta główna obsługuje tylko do ATA100 (dysk ATA133 nie rozwija skrzydeł do pełni możliwości). Dużo minut stracę na tym?
|
Nie przejmuj się tym, na pewno tak masz kabel IDE ATA 100 to i tak ci nic nie da a różnica jest ale znowu nie piorunująca (coś jak karta na AGP x4 do AGP x8 w sumie tylko troche) ale musisz mieć płyte z obsługa ATA 133. Ja mam tego Samsunga na Kablu ATA 100 i smiga aż miło, a różnica może być kilkusekundowa a nie pare minut :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:36. |