![]() |
Ja bym to podzielił tak:
- DVD Forum * Hardware (gdzie oprócz samych nagrywarek byłoby miejsce dla np. odtwarzaczy DVD potrafiących odtwarzać 'nowe' formaty - MP3, DIVX, XVID) * Kompresja (Metody kompresji DVD, AVI, MPG, VCD, SVCD etc. etc.) * Problemy (Wszelkie problemy bardziej software'owe dotyczące nagrywania płyt DVD) I wtedy byłby porządeczek - bo teraz to można się pogubić :( Chyba najbardziej z nazwą działu "DVD/VCD Forum" ... |
Nie no - organizacja freaksowa tutaj jest bez sensu kompletnie.
Ja caly czas proponuje dzialy: kompresja - tam by byly te wszystkie rzeczy o kompresji o ktorych nie mam bladego pojecia :) nagrywanie DVD - tam by bylo wszystko zwiazane ze sprawa zapisu materialu na DVD. Przestrzegam przed rozdrabnianiem kwesti nagrywania DVD na software i hardware lub jeszcze inne bardziej egzotyczne podzialy - to jest bardzo niedobre wedlug mnie. Jak ktos bedzie mial problem o ktorym zupelnie nie ma pojecia to bedzie pisal na chybil trafil a to dopiero bedzie burdel. |
Cytat:
Gdy bedzie tylko dzial nagrywanie dvd powstana przyklejone watki ,ktore docelowo beda mialy na celu zgromadzeniu wszystkich informacji na temat danej nagrywareczki, i wszystko byloby ladnie ,pieknie do czasu az taki post sie nie rozrosnie.Wtedy automatycznie znajdzie sie multum pajacow ,ktorym sie nie bedzie chcialo czytac calego watku bo przeciez prosciej jest zalozyc nowy.Sytuacja identyczna panuje teraz,gdzie ciagle padaja glupie pytanie na ktore bardzo latwo znalesc odpowiedz i zagadnienia typu co to booktype i kprobe.Takimi postami powinni sie zajmowac moderzy...szybki link do odpowiedniego watku i CLOSE TOPIC,bo chyba tak jest troche lepiej niz powtarzajace sie odpowiedzi bardziej zaawansowanych userow w stylu "ty *****u,bylo,szukaj" Jak sie nikomu nie chce sprzatac to dajcie mi tego moda to bede sprzatal :spoko: |
Cytat:
_Vip_ na moda! :fala: |
Cytat:
Od glupoty nie wolno sie odizolowac poprzez stworzenie nowego dzialu. Ja trzeba tepic. Uwazam ze gdyby dzialano bardziej radykalnie w stosunku do osob smiecacych na forum to nie byloby takich sytuacji i stalibysmy jedynie przed wyborem czy dac oddzielny dzial na kompresje czy nie. Takze zgadzam sie w zupelnosci ze wiecej tematow powinno byc zamykanych, a jak trzeba nawet kasowanych. Za recydywe - represje wobec uzytkownika. Tak jak w innych dzialach. Uwazam ze swietnym przykladem bylby tu dzial CDR za czasow swojej swietnosci (IMO Sid i Thanatos swietnie go moderowali - zawsze bylo czuc obecnosc moda i widac bylo ze czesto "sprzata" ale nie sprawial on zwyklym uzytkownikom problemow), niestety teraz juz podupada z przyczyn technologiczno - personalnych. |
calkowicie sie zgadzam
czyli wyjsciem jest zaostrzenie moderacji i pilnowanie zeby nie robil sie syf niezaleznie od tego ile jest dzialow i jak sa one rozbite |
Cytat:
§ -12- Korzystając z Forum dyskusyjnego należy przestrzegać zasady netykiety. Na Forum nie będą tolerowane wypowiedzi, których forma lub treść może sugerować niedostosowanie wiekowo-emocjonalne w jakimkolwiek stadium. Korzystanie z dobrodziejstw internetu ma być przyjemnością, a nie smutną koniecznością czytania pokazów zdolności lingwistycznych co niektórych użytkowników. Wydaje mi sie ze zakladanie tematow ktore zostaly kilka razy przemaglowane lamie zasady netykiety, wiec paragraf juz jest, trzeba jeszcze dzialania ... |
A jak już nam się znudzi to całe wypalanie,
to trzeba będzie pamiętać o jednym. Ostatni gasi światło !!! :) |
Witam,
zgadzam się, że koniecznie trzeba podzielić dział DVD. Nie ma jednak sensu za bardzo tego rozdrabniać. Myślę, że maks 2-3 kategorie. To Wy tworzycie to forum, więc ustalcie, jak chcielibyście je podzielić i zrobimy to :) Może na początek 2 działy: Sprzęt i Oprogramowanie? Czekam na dalsze propozycje. Pozdrawiam |
Cytat:
Cala kompresja wyladuje w oprogramowaniu. Oprocz tego beda tu od czasu do czasu jakies tematy zwiazane z samym nagrywaniem, ktore troche kulawo beda pasowac do reszty (kompresji). Za to w dziale sprzet laduje wszystkie przerobki i jakas czesc zwiazana z softem do nagrywania (sprzet do nagrywania i soft do nagrywania ida w duzej ilosci postow w parze np. taki omnipatcher). Mi sie wydaje ze to co proponowano na samym poczatku czyli dzial kompresja i inne tematy zwiazane z kodowaniem i filmami oraz dzial nagrywanie DVD (sprzet, specyficzne softy do napedow i programy odpowiedzialne tylko za proces wypalania na plycie - czyli np. nero, alcohol, ale juz nie shrink ktory przede wszystkim obrabia film jako taki a przy okazji go rowniez nagrywa). |
To może coś takiego:
1. Sprzęt (nagrywarki, odtwarzacze stacjonarne, nośniki a także kłopoty z programami do nagrywania DVD - Nero, DVDDecrypter) 2. DVD9 -> DVD5 (transkodery, metody oparte o enkodery) 3. Enkodery (CCE, TMPGenc, QuEnc, ProCoder) i authoring DVD (w tym także konwersje AVI -> DVD, DV -> DVD, * -> (S)VCD) Kto za? .... Dziękuję Kto przeciw? ..... Nie widzę ;) Kto się wstrzymał? (ten sam sobie jest winien) :D |
Cytat:
co do reszty, trzeba coś zmienić, co z tematami avi->(s)vcd, dvd->avi, czy nawet vcd->avi? itp. mieszanki proponuje: 1.hardware 2.konwersja do dvd 3.inna konwersja |
Cytat:
1. Hardware to szeroko pojete nagrywanie 2. "Jak film 8 GB nagrac na zwyklego single layer (albo 2)." + wszystkie inne rzeczy z tym zwiazane. 3. Inne "wyczesy" ktore nie pasuja do pktu 1 i 2 :) |
Dokładnie, do 2 zalicza się również avi2dvd, dv2dvd itp.
|
hehe a ja to widze tak
1) Wszystko o Lite on'ach 2) reszta badziewia :):):):) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:02. |