Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.01.2026, 19:42   #1
NightRanger
Data rejestracji: 08.11.2023
NightRanger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question Question about Benq ew162I

Hi a couple of days ago i was trying to connect one of my plextor externally via usb2ide cable but it didn't work
i tried my ew164 box and it didn't work too, so i would like to try the ew162I box cause i have one not working somewhere (it reads and write cdr&dvdr but it can't scan so it was kinda useless for me).
do you think it would work or i am wasting my time?

Anyway, the problem is.. how can i disassemble that case? is that possible? i unscrewed from under the case but it doesnt seem to be enough, what am i missing?

GoogleTranslated: Cześć, kilka dni temu próbowałem podłączyć zewnętrznie jedną z moich starych nagrywarek Plextor (2410, 4012, 4824) przez kabel USB2IDE, ale nie działało.
Spróbowałem z Benq EW164 i też nie działał, więc chciałbym wypróbować EW162I, ponieważ mam gdzieś taki, który nie działa (czyta, ale nie skanuje, więc jest trochę bezużyteczny).
Myślicie, że nagrywarka Plextor CD-RW w obudowie Benq 162i zadziała, czy tracę czas?

W każdym razie problem jest taki... jak mogę zdemontować tę obudowę? Czy to możliwe? Odkręciłem od spodu obudowy, ale to chyba nie wystarczy. Czego mi brakuje? Czy ktoś może pomóc?
NightRanger jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.01.2026, 22:59   #2
Stingray
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 12.02.2024
Stingray w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
The limitation is the chip inside the IDE adapter, PlexTools can only fully work with some of them.
Stingray jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2026, 12:50   #3
NightRanger
Cytat:
Napisany przez Stingray Podgląd Wiadomości
The limitation is the chip inside the IDE adapter, PlexTools can only fully work with some of them.
i think that in ew164 case it wasn't recognized at all, so i would have liked to try the ew162I external case

but the question is, how can i disassemble ew162I case to fit plextor in?

google-translated: Myślę, w przypadku ew164 nie został on w ogóle rozpoznany, więc chciałbym wypróbować zewnętrzną obudowę ew162I, ale pytanie brzmi, jak mogę zdemontować obudowę ew162I, aby zmieścił się w niej Plextor?
Stary 07.02.2026, 20:29   #4
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
In my case, many older Plextor models are not detected in many IDE-USB adapters and IDE-USB enclosures that I have, or they do not work properly, or not all functions in PlexTool XL work.

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2026, 13:55   #5
NightRanger
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
In my case, many older Plextor models are not detected in many IDE-USB adapters and IDE-USB enclosures that I have, or they do not work properly, or not all functions in PlexTool XL work.
yeah it's my case too. tried different adapters and enclosures with different old plextors cdrw but they don't work. best chance would be to try an old "true" external plextor (like 2410TU or 4012TU ) but i don't own any of them.

anyway, do you know if benq ew162i external case chipset is different from ew164 and how to disassemble it? (i had no problem taking off ew164 drive and change it, but i wasn't able to open ew162i )
if it's the same chipset i won't even try cause ew164 doesn't work with my plextors
Odpowiedz na post

Tagi
benq, ew162i, question

Twoje uprawnienia: