Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.05.2005, 19:55   #1
norbitek
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.04.2005
norbitek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Płyta DVD-ROM (Booktype: DVD+R). Co to jest?

Raz już pisałem o tym w wątku o NECU-3500, ale nikt nie odpisał, więc postanowiłem stworzyć nowy wątek. A było tak:

"U mnie sytuacja jest przedziwna.
Płyty kupuję vakoss dvd+r jednowarstwowe. Nowym biosem jeszcze nie nagrywałem, ale na starym na tych płytach mam taką sytuację, że nero cd-dvd speed w informacji o nośniku, w typie dysku pokazuje mi DVD+R, Booktype nie ustawiony, I że płyta nagrana jest przez tę nagrywarkę.
Czyli tak jak się można było spodziewać.

Mam także stary czytnik dvd pioneer 106s z biosem 1.22
Czytnik ten nie obsługuje żadnych plusów. Przynajmniej w dokumentacji nic o tym nie ma i każdy program, którego używałem pokazywał, że nie obsługuje.
Gdy tak nagraną płytę włożę do tego napędu i potraktuję ją powyższym programem. to w typie dysku mam dvd-rom, booktype dvd+r

Nie muszę dodawać, że taka płyta oczywiście bez problemu chodzi w powyższym napędzie. Kiedyś na innym forum czytałem post gostka, który ma tę samą kombinację napędów i pisał, że pioneer płyt + nie czyta.

Z tego chyba wynika, że to zależy od płyty.
Inna sprawa, że wychodzi na to, że w zależności od tego w jakim napędzie testowałem to inne informacje otrzymywałem. A na koniec zauważyłem, że nero infotool pokazuje, że to jest + niezależnie od napędu

Jak to wyjaśnić?"

Dziś kupiłem płytę TDK DVD+R i sytuacja się powtórzyła (już na biosie 2.19). Nurtuje mnie pytanie czy taką płytę odtworzyłyby stacjonarne odtwarzacze nieobsługujące plusów. Czy ta płyta będzie widziana jako DVD-ROM?
Niestety nie mam mozliwości sprawdzenia.

Dziwna sprawa. Jak to wyjaśnić?
norbitek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.05.2005, 22:34   #2
bart_3d
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.09.2004
bart_3d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To, że pionek czyta ci +R to normalka, jeżeli płytka jest dobrze nagrana. Niektóre stacjonarki nieobsługujące +/-R też czytają dobrze nagrane płytki.
Co do reszty to prawdopodobnie pionekowi po prostu wydaje się, że skoro jest w nim jakaś płytka DVD, to jest to DVD-ROM. Po co ma sprawdzać jej typ, skoro natywnie nie obsługuje płyt zapisywalnych?
Jeżeli ustawisz Booktyp na -ROM, to twój pionek będzie czytał płytki szybciej, albo przestanie je czytać (po system korekcji może nie poradzić sobie z natłokiem błędów spowodowanych nieprzystosowaną optyką). U mnie tak było w przypadku jednej płytki Mediastore. Po prostu rozpędzeła się i zwalniała i czytnik nie mógł jej przeczytać. Ale w przypadku lepszych płyt booktype powinien pomóc w odczycie na pionku.
bart_3d jest offline  
Stary 01.05.2005, 23:24   #3
Mirek-1977
Pentium4ever

Data rejestracji: 06.12.2003
Mirek-1977 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez norbitek
...A na koniec zauważyłem, że nero infotool pokazuje, że to jest + niezależnie od napędu...
nie sugeruj się tym co wskazuje Nero InfoTool
bez względu na to czy nagrasz płytę DVD+R ze zmianą bitsettingu na DVD-ROM czy też nie
to choćby byk na byka lazł Nero InfoTool zawsze wskaże że jest to DVD+R
a nie DVD-ROM

w tej kwestii musisz posłużyć się innym narzędziem
DVD Info Pro
lub darmowym DVD Identifier

jeśli Twój pionek rzeczywiście nie czyta DVD+R a wypalone przez Ciebie "plusy"
się na nim odtwarzają to może to być solidny dowód na to że jest to DVD-ROM (DVD+R z pomyślnie zmienionym bitsettingiem)
Mirek-1977 jest offline  
Stary 02.05.2005, 10:16   #4
norbitek
Nowy na forum

Sprawdziłem. DVDInfoPro wskazuje, że jest to DVD+R. także jedynie CD-DVD Speed pokazuje inaczej. Wygląda mi na to, że ten pioneer odtwarza plusy, choć w specyfikacji tego nie ma, i żaden program tego nie pokazuje. Dziwi mnie zatem tylko jedna rzecz. Tak jak wspomniałem w pierwszym poście. Na formu CDRLab był wątek o booktypie i gostek mający tę samą kombinację napędów. W pioneerze nie mógł uruchomić nagranych przez siebie plusów.
norbitek jest offline  
Stary 02.05.2005, 10:51   #5
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tez mam pionka 106s i bez problemu lyka wszystkie dvdr

Niewazne czy nagrane z booktype'm rom czy bez.

Po co wiec te filozoficzne rozwazania

Boger jest offline  
Stary 02.05.2005, 23:39   #6
Mirek-1977
Pentium4ever

Data rejestracji: 06.12.2003
Mirek-1977 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
film wypalony na DVD+R ze zmianą bitsettingu na DVD-ROM w DVD InfoPro widziany jako DVD-ROM (BookType)
a skoro u ciebie widnieje DVD+R to zmiany bitsettingu nie przeprowadziłeś
i skoro czyta to Twój pionek to chyba lepiej niż miałby nie czytać
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-dvdinfopro.jpg  
Mirek-1977 jest offline  
Stary 03.05.2005, 07:07   #7
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Norbitek - ja też jadę na Pionku 116 z tym samym biosem 1.22 - ten napęd również według specyfikacji nie powinien czytać plusów a czyta- nie zastanawiam się czy to kwestia biosu czy też samego sprzętu, ale napewno nie jest to kwestia ustawienia book type.
Jedyna jego przypadłość to dość niska prędkość odczytu.

Liteon - i po co przepłacać ...
karel48 jest offline  
Stary 03.05.2005, 11:09   #8
norbitek
Nowy na forum

Mi ta jego prędkość nie przeszkadza. U mnie jest on ustawiony na tryb 'Quiet Mode' dzięki czemu jak oglądam filmy to nie słyszę napędu. I to mi się podoba
norbitek jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: