![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
volleyball
Data rejestracji: 14.11.2002
![]() |
Jeśli dobrze zrozumiałem:
Japończycy (chodzi o Sony) nagrywają 4x ale płytki nie są dobre i nie których nie nagrywa 4x. Dalej że spróbują coś z tym zrobić. Sorry za beznadziejne tłumaczenie, jak nikt nie prosił. W sumie mi nie chodzi o Same Princo 4x ( zawidłem się na 2x) ale by Sony nagrywał mi z tą prędkością,gdy więcej firm będzie robiło taki DVD-r 4x. Ale ciepło
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Re: Optodisk
Cytat:
.Płytki DVD-R I DVD+R - dostepne w MM Wawa po PLN 10.99 i PLN 14.99 CD case(odpowiednio). Zgrałem na nie filmy przy pomocy RecordNow DX 4.60 - SZOK !!!! filmy chodzą na moim odtwarzaczu Thomson DTH 220 (a już go pochowałem.. ). BTW - zrobiłem też kopie przy pomocy RecordNow DX na DVD+RW SONY (tą z kompletu nagrywarki) i TDK DVD+R - i czegoś tu nie rozumiem -wszystkie chodzą na tym g...m Thomsonie, a wczesniej testowałem płytki nagrane za pomocą DVDXCOPY i nie chciały chodzić Czyzby było prawdą, że to nie tylko kwestia nośnika ale i softu ![]() 8) 8) 8) . |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
DVDXCOPY - o co chodzi?
.
Testuję dalej DVDXCOPY.... na SONY DRU 500 A W trakcie ostatnich działań zauważyłem dziwne zachowanie tego programu. I bynajmniej nie chodzi w tym przypadku o odczytywanie płyt nagranych z jego pomocą na stacjonarnych odtwarzaczach DVD... Problemem jest kopiowanie płyt jednowarstwowych i na dodatek niezabezpieczonych ( ).Zacząłem od wersji 1.50 (jeszcze nie mam 1.52 ) - płyta rozpoznana prawidłowo, po wybraniu opcji "Copy Now" napęd uruchamia się na chwilę (dosłownie) i staje (zawieszenie softu).Wersja 1.41 - dokładnie takie samo zachowanie! Wersja 1.31 - program nie daje sobie rady z rozpoznaniem płytki - pokazuje, że trzeba ją zrzucić na dwie! :o Te same płytki RecordNow DX kopiuje bezproblemowo! (I na dodatek chodzą OK w moim odtwarzaczu DVD.)Czy ktoś mi może powiedzieć o co tu chodzi ![]() 8) 8) 8) . |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 23.02.2003
![]() |
A propo kopiowania płyt jednowarstwowych. Posiadam XPpro+sp1, PIV, Ge4Ti4600, LG4020B. Choć to temat o Sony, pragnę zwrócić uwagę żę na moim configu DVDXcopy (wersje 1.31, 1.41, 1.5, 1.52) odczytują w/w płyty pez problemu. Żadnego zawieszenia. Więc to zapewne nie jest winą DXC
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
8) :o . |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 23.02.2003
![]() |
Też mi się zdaje że to ASPI. Ale trudno, jeżeli sprawia Ci kłopot ta płyta, to zrób kopie bezpieczeństwa Instant Copy 7.0
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Backup - ciąg dalszy testu
.
Nic ważnego i nadzwyczajnego - ale dla kompletu informacji o nagrywarce - wspomnę, że zacząłem ją używać do backu'pu plików z mojego twardziela (ostatnio trochą się zrobiło ciasno ).W każdym razie używałem Nero (najnowszą wersję) i płytki DVD+RW / DVD-RW Emtec, TDK i Imation. Wszystko chodzi oczywiście bez problemu i to jest jednak frajda zrzucić cos na dysk 4,7 gdy HDD może odetchnąć. A tak w ogóle jak ktoś dużo ściąga z netu soft , który co trochę pojawia się w nowej wersji, to DVD RW pozwala zaoszczędzić sporo płytek CDR.... szczególnie extra sprawa dla kolekcjonerów (np emulatorów i romów)! Są nagrywarki obsługujące standard DVD-RAM ( ) ale w przypadku zastosowań domowych, ta rzadka jednak i droga (nośniki) technologia nie ma większego zastosowania..... Więc chyba nie będę płakał z powodu jej braku w SONY DRU 500 A ^_^ .8) 8) 8) . PS BTW - Wiem, że płytki DVD RW maja teoretycznie ileś tam cykli zapisu/ kasowania (1000 ?). Czy ktoś z Was liczy cykle dla swoich płytek i jaki jest to ewentualnie rekord? Może jakieś padły po drodze? . |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
.
Ponieważ nie mam kamery cyfrowej nie mogę sprawdzić jak wyglada kwestia tworzenia swoich własnych filmów na DVD. Czy ktoś z Was używa SONY przy tego rodzaju pracach i jak to się sprawdza? Jakiego softu używacie do "authoringu"? Pozdrówka 8) 8) 8) . |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.04.2003
![]() |
Odtwarzanie w stacjonarnym DVD
Wracając do wątku nagrywania softem RecordNow Max i Nero.
Gdy kupiłem NEC-1100A i wypaliłem DVD+RW na Nero 5.5.10.20 to moja stacjonarna AIWA nawet nie zipnęła. Już byłem lekko podłamany, bo na http://www.dvdplusrw.org/resources/c..._dvdvideo.html jest bez problemu kompatybilna. No ale cóż, pomyslałem chiński wyrób (choć jakość obrazu ma lepszą niż niejeden bardzo markowy sprzęt i nie mam zamiaru się z nią rozstawać). No i tak przez przypadek puściłem RecordNow, żeby przetestować ten program i jakie ciekawe odkrycie na mojej AIWIE zawitał obraz - bez najmniejszego problemu, żadnego zrywania, artefaktów itp. Chyba jednak soft ma tu duże znaczenie, a może jego kompatybilność ze standardem i sprzętem. Acha jeszcze pomimo, że częściowo wynika to z postu, chodzi o DVD-Video na płytce DVD+RW. Ostatnio zmieniany przez KlausM : 02.05.2003 o godz. 12:55 |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
...Może dasz się namówić na krótki kursik authoringu..... Pozdrówka 8) 8) 8) . |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
.
Postanowiłem trochę odświeżyć ten wątek - temat wciąż aktualny .Trochę czasu minęło - pare płytek sie wypaliło - i co? Ano to, że spawara sprawuje się dobrze. Dalej jadę na biosie 1.0e - nie prowadzę fabryki wypalania w domu ^_^ - więc narazie wystarczy. A propos biosu - szybkie pytanko dla zawodowców jaka jest teraz najnowsza dostępna (i sprawdzona) wersja? - z góry dzięki za info! Jak czytałem tu i tam dalej są problemy z nośnikami x4 - rewolucja x8 chyba jeszcze bardzo daleko przed nami! Jeśli chodzi o nośniki to polecam - Optodisk, BASF, TDK, Verbatim - wersje DVD R i RW zarówno + i -. Wypaliłem może 30-40 płytek - 1 się zwaliła, ale chyba z mojej winy! Zdarzyło się też, że gdy robiłem backup na płytę DVD+RW SONY (z zestawu) nero wywalił mi błąd przy weryfikacji danych - nie sprawdzałem do końca o co chodzi ale po miesiącu całe dane z płytki zgrały się na twardziela ![]() Jeśli chodzi o soft to wszystko co powinno chodzi jak złoto. Wypaliłem parę płytek CD w Alkoholu - też też problemów - nie wiem jak sobie radzi ten napęd z bardziej zaawansowanymi zabezpieczeniami CD - Safedisk i Securom (może ktoś?). Ceny tej nagrywarki trochę spadły - wciąż za mało - no ale konkurencji niestety nie widać na rynku ..... Myślę, że jeśli ktoś myśli o nagrywarce DVD i ma PLN 1500+ w budżecie to powinien powaznie rozważyć SONY (sprawdzony produkt). Na koniec cytat z mojej własnej osoby w innym wątku forum (co by wszytko było w jednym miejscu ):"Kupując SONY masz gwarancję jednego - jest to pierwszy napęd dwusystemowy na rynku, w dodatku uznanej firmy i pali super! - to oznacza, że kupując ten produkt kupujesz produkt referencyjny nowego (coraz powszechniejszego) standardu i masz pewność, że wszyscy - absolutnie wszyscy! - producenci oprogramowania i nośników będą dążyli do 100% kompatybilności z napędem SONY. Jak zawsze początki pionierów są trudne (vide palenie płytek DVD x 4)." 8) 8) 8) PS 1 Aha - jak jeszcze coś ciekawego (moim zdaniem) doświadczę z nagrywarką SONY DRU 500 A to dopiszę! A co! PS 2 Jesli macie coś ciekawego na temat tej nagrywarki to też dopiszcie - niekoniecznie chodzi o instrukcje obsługi jakiegoś konkretnego softu (inne topici) - ale o ogólne wrażenia, opinie i doświadczenia! . |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
sony a x4
tak jak pisalem na biosie ver. 2.0 F i tych plytach palenie odbywa sie x4
Ostatnio zmieniany przez zorg : 04.03.2010 o godz. 12:53 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
volleyball
Data rejestracji: 14.11.2002
![]() |
Ja jak mówiłem "kocham" moją Sony jest fajoska. Co do zarzucenia mam, to tylko wina Princo, że nie chciały się palić x4. Ale to wina Princo.
Co do DVD+R nagrywam na nich, określe to tak "miękko" się nagrywają i zawsze działają.Więc ma + ma zwolenników. Czasami męczyłem Sony przez 72 godziny z drobnymi przerwami i zawsze wszystko działo jak trzeba. No na partie 100 tanich bardzo tanich pare się zacinało przeważnie pod koniec filmu ale to pewnie wina płyt. WIĘC PORAZ ĘTY "wole mercedesa od lanosa". Choć gdy nie ma się kasy....PRV Porzebuje DVDMaestro PoproszeSorki za zboczenie z tematu ale czekam już 18 dni na gwarancji dysku i karząmi czekać?? To normalne.Miałem tam wszystko
|
|
|
|
#15 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cena!!!???
.
Heja! Nie wiem czy to kogoś zainteresuje, ale.... Jak wiecie SONY DRU 500A / AX kosztuje u nas kosmiczne pieniądze - niestety Polska jest traktowana nadal jak republika bananowa (kartoflana :chytry: ?).Wczoraj miałem okazję przelecieć się z Dysseldorfu do Wawy (służbowo ) - i poszukałem jakiegos sklepu z elektronoką na lotnisku - choc sklepy na lotnisku w Dusseldorfie sa akurat kiepskie . W każdym razie znalazłem jeden (słaby) sklepik - zwykły a nie wolnocłowy - i przez przypadek zauważyłem nagrywarkę SONY DRU 500 AX - nówka box kosztowała 289 Euro! :o - na pułce a nie w hurtowni, z vatem 17,5 % - co daje nam jakieś PLN 1300 w detalu w Niemczech! A u nas Czy ktoś z Was jeszcze nie chce do UE?..... 8) 8) 8) . |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| bios sony |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Sony DRU-700A --> DRU 710/720 Czy to możliwe?? | mako6 | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 3 | 07.08.2005 14:43 |
| Przeróbka LiteOn 832 na Sony DRU 700a | leszcz | Napędy optyczne DVD | 2 | 31.07.2004 23:54 |
| problem z sony dru 500a | wieszczu | Napędy optyczne DVD | 8 | 14.01.2004 20:42 |