![]() |
ta metoda by rzadzila gdyby napedy zwalnialy do wolniejszego napedu a tak nie jest ;]
|
Cytat:
Haha to była mała dygresja. I tak jak po edit:) Będziesz bronić metody i tak.:) Sam spróbuję jej u kogoś znajomego bo być może coś w tym jest. Niniejszym jeszcze raz Wesolych Swiat. Musze isc. Czesc! |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jakiś tam ma chyba. Mam pierwszego Seagate 80GB który był wydany jako S-ATA. Ma już z 2 latka prawie. Straszny "pierdziuch" z niego i przy operacji na dużych plikach a także po dużej przerwie w defragmentacji umie się przymulić do tak +/- 32mb/s. Na RAID mam WD Raptora i na nim nic nie robi wrażenia. Dodam iż na każdym dysku mam po 2 partycje. Jeśli to szybki Seagate z dużą ilością pamięci podręcznej to i przy podziale na 4 czy 5 partycji nie powinno to na nim zrobić wrażenia jeśli się o niego będzie dbać...defragmentacja ( do której polecam PerfectDisk 7.0 [reklama ;) ] i takie tam:) @ Demek:) Tak rozumiem:) Czemu nie |
Cytat:
Cytat:
|
No wlasnie sie przymierzam do zmiany na 7200 Obr i cachem Np: Seagate 200 Gb! A czy na taki transfer dyskow moze miec wplyw ze sa one podzielone na partycje??
|
Cytat:
No i masz wszystko ładnie. Tak dyski już nie pierwszej młodości. Wpływ ma prędkość obrotowa jak i wewnętrzna pamięć hd. Twoje są już nie pierwszej młodości pod względem technologii choć i tak 25mb/s to ładnie. Zmieniłbyś na 7200 kiedyś z 8mb np Maxtory zobaczyłbyś znaczną zwyżkę. Co do prób na osobnych taśmach jak radzi Demek to po co skoro masz oba 5400? Zostaw tak jak masz wszystko. W przyszłości może kup sobie zacne 7200 z dużą pamięcią lub jakieś S-ATA. To wszystko z mojej strony. |
A kto dzisiaj przegrywa w locie? Chory albo pomylony (przepraszam).
Odsyłasz mnie do anglosaskiej specyfikacji: proszę, znam angielski; ale cytaty podawaj a nie ogólniki... 8 ) |
Cytat:
owszem dyski 5400 maja wplyw ale nie na taki duzy skok transferu jest on wynikiem wpiecia na jedna tasme na osobnych powinno isc lepiej i stabilniej ale to tez nie do konca bo zalezy jak masz dane po dysku rozrzucaone ;] |
Wlasnie sprawdzilem sobie transfer dyskow w NERO (menu PLIK - PREFERENCJE - PAMIEĆ TYMCZASOWA - TESTUJ TRANSFER WSZYSTKICH DYSKOW )
I wychodzi mi transfer miedzy 15000 a 25000 Kb/s Na pewno duzy wpływ na takie wyniki ma fakt ze oba moje dyski to dyski z 5400 Obr. Ale czy tylko to jest powodem takiej sytuacji. Pozostala Konfiguracja kompa to: P4 2.4 Prescott, 1Gb RAM, MSI Neo-2 Platinum, GF FX 5700, Seagate 60 GB 5400 Obr i Seagate 20 Gb 5400 Obr, DVD-ROM LiteOn, DVD-RW NEC 3500A, SoundBlaster Live 5.1 |
Cytat:
Tak tu się zgodzę co do przegrywania "w locie" Lecz znów...masz duże 2 hd..wystarczy zrobić obraz płytki .przegrywanie w locie to ryzyko ( nigdy tego nie robię ) i niepotrzebny pośpiech , sprawdź o ile maleją zasoby w windows przy takim działaniu co chcąc nie chcąc ma wpływ na inne aplikacje , których się używa. |
Cytat:
odeslalem cie juz wczesniej to jednej anglojezycznej ksiazki o specyfikacji ata wiec robie to teraz po raz drugi - jak ja jeszcze mam to podam ci autora i tytul a zwalnia jesli jeden jest pio a drugi udma a nie udma i udma i na tasmach 40 zylowych a nie 80 bo jak chyba wiesz podpiecie w tych drugich ma znaczenie - niebioeski do plyty a jeszcze master szybszy a slave wolniejszy i dlatego nie zwalnia |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:54. |