Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.03.2005, 21:18   #1
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez demek
a matko i corko czlowieku wez juz skoncz bo hdd pracuje wtedy z predkoscia jaka wydala optyk a nie przelacza sie do udma 2
tak trudno to pojac?

cos ci tu ponizej zwalnia?
Jak dla mnie to zwalnia to urządzenie na primary slave - multi- word dma to nie to samo co ultra dma, ktore tam powinno widnieć.
Proponuje jeszcze raz przeinstalować.

Cytat:
Napisany przez obrus
Czy zmieni się o, jak zainstaluję system na dysku od razu podłączonego do SATA? Jak sądzicie, czy do czasu następnej reinstalki pójdzie mi któryś z napędów optycznych na przejściówce na SATA?
Według mnie napewno - dziwię się ze teraz w ogóle się uruchamia.
A co do optyków to napewno nie pojada na tej przejściówce.

Liteon - i po co przepłacać ...
karel48 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.03.2005, 21:58   #2
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez karel48
Jak dla mnie to zwalnia to urządzenie na primary slave - multi- word dma to nie to samo co ultra dma, ktore tam powinno widnieć.
Proponuje jeszcze raz przeinstalować.

nie zwalnia bo to mega stare dvd pracuje wlasnie w tym trybie i nic nie zwalnia jak niektorzy twierdza i sie przy tym upieraja co im wlasnie udowandniam ze nie zwalnia ale oni dalej bede swoje twierdzic wiec mam ich.........

Cytat:
Napisany przez esem
Nic z tego nie rozumiem... co chcesz udowdnić (?)
O wyższości Świąt... nad Świętami... chyba tu nie będziemy dyskutować... 8 )
LOL co chce udowodnic.....pokaz mi gdzie mi dysk zwalnia do trybu cdromu bo pokazalem ze jakos nie zwalnia ale ty dalej bedziesz przy swoim.....
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline  
Stary 26.03.2005, 23:15   #3
Ceki
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 06.02.2005
Ceki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja mam dwa dyski (40Gb i 160Gb) na jednej taśmie i nagrywarke DVD+-R z DVD-Romem na drugiej i wszystko chodzi
Ceki jest offline  
Stary 27.03.2005, 20:23   #4
obrus
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 10.11.2004
obrus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a doradźcie mi w takim przypadku:
Obecnie mam WD 160 GB samotnie na 1 taśmie a na drugiej NECA 3500 (master) i LG8161B (DVD - ROM na slave). Mam ponadto 2 złącza SATA (płyta ABIT IC7) i dysponuję przejścówką z ATA na SATA. Podłączałem przez nią twardziela (z już zainstalowanym systemem) ale pomimo wszelkich możliwych ustawień w biosie dysk zostaje zauważony dopiero za drugim razem (po resecie) i wszystko wtedy chodzi - do następnego uruchomienia. Czy zmieni się o, jak zainstaluję system na dysku od razu podłączonego do SATA? Jak sądzicie, czy do czasu następnej reinstalki pójdzie mi któryś z napędów optycznych na przejściówce na SATA? Miałbym wówczas każdy napęd na osobnym kontrolerze.
.
obrus jest offline  
Stary 28.03.2005, 00:40   #5
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
yhh Boze :/. To ze masz napisane Ultra DMA5 na primary master to nie znaczy ze nie zwalnia Ci do tego Multi Word DMA co jest nawet wolniejsze niz normalne Ultra DMA i jest powodem zamulania napędów optycznych i większości klopotów z nimi.Co ma zrobić? Napisać ma Ci na primary master Multi Word DMA i dopiero wtedy uwierzysz ,że zwolniło? Tryb jest taki a nie inny i nic nie poradzisz.Nadaje go sam napęd , a nie połączenie.Wymiana danych odbywa się przy prędkości zwalnianej przez to primary slave co masz... I to,że zwalnia to widać na pierwszy rzut oka. Poczytaj forów nieco...poczytaj o podłączaniu dysków a nie przytaczaj jakąs książkę z Hitachi . No i wyluzuj nieco . Po prostu nie masz racji.Mozesz miec napisane co tam chcesz. Fakty są takie,że ten primary master zwalnia do multi word dma co jest po prostu wielkim smiechem. Lepiej by bylo gdyby polaczyc dwa ultra dma 5 ze soba , bo to chyba sa twardziele i zaden nie zwalnia bo skad? Tryby te same. Wymiana danych. Multi Word DMA to najgorszy tryb jaki mozna miec do napedu optycznego. Juz wole PIO.I pokazywac Ci nie trzeba boś uparty jak osiol. Primary z Ultra DMA 5 zwalnia do Multi Word DMA. Takie są fakty ze skrina. I takim nie można po prostu zaprzeczyć. Ma Ci Windows napisać czarno na bialym...aaa nie podlaczaj mi tak dysków bo zwolnią!!! Fakty są niezaprzeczalne i nawet wynikają ze screen'a który przytaczasz. The end.A co do trybu mega starego dvd. Odinstaluj sobie oba kanały IDE i zobaczymy co mega stare dvd na to i na jakim trybie ruszy.

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 28.03.2005 o godz. 00:59
Dorian jest offline  
Stary 28.03.2005, 02:22   #6
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
tylko wyjasnij mi dlaczego np ripujac z dvd na hdd na jednej tasmie czyli pierwszej (czyli z hitachi na samsunga) ripuje mi 4x i w tym samym czasie kopiuje z drugiego dysku czyli z maxtora na tegoz samego samsunga i mi leci 25 mb/s - czy mozesz mi to wyjasnic? bo jak widac na moim przypadku nie zwalnia ale wy dalej bedziecie sie upierac przy swoim ..... a ksiazka nie jest od hitachi - od hitachi byl sposob podpinania napedow - jeszcze raz prosze wyjasnij mi dlaczego u mnie mam jeszcze 25 mb/s skoro zwalnia na tryb optyka - bardzo prosze wyjasnij mi to
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM

Ostatnio zmieniany przez demek : 28.03.2005 o godz. 02:28
demek jest offline  
Stary 28.03.2005, 02:32   #7
Dorian
Wymiatacz

Ok pół punktu dla Ciebie. Pokaż mi zatem prędkości odczytu z Samsunga przy działającym Hitachi.No i muszę Ci wierzyć na słowo, a to nie do końca jest dużo warte w tym świecie. Dla Ciebie widać metoda , którą opisujesz jest zupełnie w porządku. Ja na mojej metodzie mam wg mnie max z tego co mogę osiągnąć przy mojej konfiguracji. Nie dojdziemy nigdy do porozumienia ... nawet gdybyśmy wymieniali się screenami.
Dorian jest offline  
Stary 28.03.2005, 14:49   #8
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Cytat:
Napisany przez Dorian
Ok pół punktu dla Ciebie. Pokaż mi zatem prędkości odczytu z Samsunga przy działającym Hitachi.No i muszę Ci wierzyć na słowo, a to nie do końca jest dużo warte w tym świecie. Dla Ciebie widać metoda , którą opisujesz jest zupełnie w porządku. Ja na mojej metodzie mam wg mnie max z tego co mogę osiągnąć przy mojej konfiguracji. Nie dojdziemy nigdy do porozumienia ... nawet gdybyśmy wymieniali się screenami.
prosze bardzo - coprawda nie lecialo 4x a 2x ale to nie ma znaczenia poniewaz rozmawiamy o zwolnieniu do wolniejszego trybu a nie o tym czy poleci 2 czy 4x .... i nie znaczenia czy bedzie szlo 1x czy 12x ...

Ostatnio zmieniany przez demek : 28.03.2005 o godz. 14:52
demek jest offline  
Stary 28.03.2005, 20:44   #9
Dorian
Wymiatacz

Ok już dobra Przyznaję rację by skończyć temat. Mimo,że możliwym jest ,że przy innym połączeniu miałbyś 35mb/s a nie 25 . Koniec tematu . Tobie widze działa wyśmienicie jak masz , a mi jak mam ja.
Dorian jest offline  
Stary 29.03.2005, 01:39   #10
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

normalnie jest ponad 30 ..... ale teraz byl rip i inna operacja ktora mozna pominac ale chodzi glownie o to ze nie zwolnil do predkosci optyka
demek jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: